Kanadisk flagg

Det ble nylig kjent at verdens største kryptobørs, Binance, trekker seg ut av flere land på grunn av regulatorisk usikkerhet. Men det er kun kunder i Canada og Nederland som vil bli berørt av endringen. Selskapet har selv sagt at kunder kan benytte seg av uttaksfunksjonen for å tømme kontoene sine, men at nye brukere fra disse landene ikke vil godkjennes.

Les også: Binance Anmeldelse for norske kunder

Konflikt rundt regulatorisk lisens

Mangel på regulatorisk lisens i de aktuelle landene skal være årsaken til at selskapet nå velger å trekke seg fra markedet. Binance har som kjent lisens i en rekke europeiske land, men har ikke klart å oppnå dette i Nederland. Selskapet som gjennom sin grunnlegger Changpeng Zhao har vært åpen om prosessen har nå valgt å legge planene på hylla.

Dette betyr at brukere fra landene innen kort tid vil miste tilgang til Binance sine tjenester – med unntak av uttak. Selskapet har allerede forsikret brukerne sine om at uttak fortsatt vil være mulig frem til kontoen er tømt i sin helhet. Det vil ikke være mulig å opprette nye kontoer fra disse områdene lenger.

Canada kan bli første til å regulere kryptovaluta

Hittil er det Canada som har tatt den strengeste tilnærmingen til kryptovaluta i landet – og de stiller nå et ultimatum om at alle kryptobørser skal ha en gyldig lisens for å tilby tjenestene sine i landet. Dette til tross for at kryptovaluta i seg selv fortsatt ikke er regulert i landet. Mange ble derfor skuffet når Binance fikk avslag på søknaden om en slik lisens i det kanadiske markedet.

Noen hadde nok tro på at selskapet skulle få innpass ved at gründeren bak selskapet selv er kanadisk, men det holdt altså ikke for regulatoriske myndigheter. Mye av dette skyldes den kompliserte strukturen av selskaper som står bak Binance. Alle detaljene om avslaget er foreløpig ikke kjent for pressen, men kommentarer fra selskapet indikerer at de ikke har noen intensjon om å forfølge et nytt forsøk på lisens med det første.

Videre er dette første gang et land aktivt tar en så hard tilnærming til kryptovaluta plattformer. Mange er derfor spent på om dette er starten på en formell regulering i Canada, eller om regulatoriske myndigheter vil nøye seg med plattformer for denne gang.

Kryptovaluta er svært volatile. Du risikerer din kapital. Ingen forbrukerbeskyttelse.

Kan vi se en regulering av kryptovaluta i Norge?

Det er ingen hemmelighet at norske myndigheter også har vært skeptiske til kryptovaluta, men foreløpig har vi ikke sett noen tegn til at de vil følge Canada sitt eksempel. Tvert imot har sentralbanken flere ganger vært ute å luftet idéer om digital valuta. Foreløpig har det ikke kommet noe mer konkret om dette, men norske investorer kan fortsatt handle fritt på de beste kryptobørser i Norge.

Norge har til forskjell fra en del andre land valgt å se på kryptovaluta som aktiva fremfor valuta, noe som betyr at de skal rapporteres inn på lik linje som aksjer og fond. Dette har gitt et klart rammeverk for hvordan skattemessige problemstillinger skal besvares, men ikke noe mer om sikkerhet eller regulering av markedet.