Tomislav Mamić je ime koje odzvanja uspješnim poduzetništvom u Hrvatskoj. Poznat kao vizionar i lider, Mamić stoji na čelu progresivnog poslovnog carstva koje obuhvaća raznolike sektore. Njegovo ime povezano je s inovacijama i prosperitetom, a njegova uloga kao predsjednika Nadzornog odbora jedne od najvećih tvrtki u Hrvatskoj svjedoči o njegovoj stručnosti i vođenju tvrtke kroz izazove i uspone.

Mamićev utjecaj proteže se izvan granica njegove tvrtke, s suvlasništvom u uglednoj tvrtki Franck te vlasništvom nad tvrtkama Bobis i Koteks. Njegova poslovna strategija često se ističe kao model uspjeha, a njegovo bogatstvo rezultat je posvećenosti, truda i prepoznavanja prilika.

Tomislav Mamić Tommy biografija

Rođen je u vojvođanskom gradiću Sremskim Karlovcima 1959. godine. Njegovi roditelji, iz Mijakova Polja kod Tomislavgrada, preselili su se u Srbiju tri godine prije njegova rođenja. Nakon završetka srednje škole u Vojvodini, preselili su se u Split krajem 80-ih, gdje je pohađao Višu tehničku školu.

tomislav mamic

Mamićev privatni život oblikuje bogata obiteljska povijest. Njegovi roditelji su, nakon dugogodišnjeg rada u Njemačkoj, odlučili vratiti se u Vojvodinu, dok su djeca ostala u tom području prije nego su se konačno preselila u Split. Nakon što je postao punoljetan, obitelj se preselila u Kaštel Lukšić. Kasnije je Tomislav kupio kuću na rubu Splita, u Visokoj.

Mamić je svoju karijeru započeo u Jugoplastici, radeći kao konstruktor naprava i alata. Istovremeno, njegov brat Miroslav otvorio je trgovinu Kike u obiteljskoj garaži u Kaštel Lukšiću 1989. godine. Posao se brzo širio, a 1992. godine i sam Tomislav ušao je u poduzetništvo otvaranjem trgovine Tommy.

Tommy je ubrzo postao jak igrač, kupujući bratovu trgovinu Kike do 2000. godine. Deset godina nakon osnivanja, tvrtka je imala 40 trgovina i preko tisuću zaposlenih. Ugovor s Franckom, koji je Tommyju dao ekskluzivno pravo distribucije za Dalmaciju, pridonio je velikom uspjehu.

U narednim godinama tvrtka Tomislava Mamića neprestano je rasla. Godine 2015. Tommy je ostvario zaradu od dvije milijarde kuna i dobit od 40 milijuna kuna. Mamić je također preuzeo pekarne Bobis godinu dana prije. Sudjelovao je u rekonstrukciji Francka, postavši njegov suvlasnik, a iste godine otkupio je trgovački centar Koteks od Keruma.

Godine 2020. Mamić je uložio oko 130 milijuna kuna u novu tvornicu Bobisa, izgradio trgovački centar u Makarskoj vrijedan 180 milijuna kuna, te planira izgraditi veliki logistički centar od 32.000 četvornih metara u Dugopolju. Također se priprema za obnovu Ville Rosina na Bačvicama od 2016. godine, što predstavlja njegov prvi korak u turistički sektor.

Tomislav Mamić djeca

Tomislav Mamić je u braku i ima dvoje djece, sina Zorana i mlađu kćer Ivonu. Zoran je stekao diplomu iz područja ekonomije, fokusirajući se na financije, te sada obnaša funkciju u Upravi tvrtke Tommy d.o.o. Mamićeva kći, Ivona, također je završila studij ekonomije.

Tommy

Tommy je obiteljska tvrtka koja se ističe kao maloprodajni tržišni lider u Dalmaciji. Prema podacima AZTN-a, Tommy ima najveći tržišni udio u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji, Zadarskoj županiji i Dubrovačko-Neretvanskoj županiji. Tommy-jevi radnici čine temelj uspjeha ove tvrtke. Oko 4300 djelatnika je raspoređeno u više od 200 trgovina, dok pekarsko-slastičarska kuća Bobis, koja je također dio Tommy obitelji, ima oko 700 djelatnika.

tomislav mamic tommy

Tommy se pozicionira kao 6. trgovački lanac u Hrvatskoj s kontinuiranim rastom tržišnog udjela te kao 21. tvrtka po ukupnom prihodu u zemlji. U 2022. godini, ostvarili su prihod od impresivnih 546,45 milijuna eura, nastavljajući konstantan rast u odnosu na prethodne godine. Tvrtka se ističe i primjenom visokih ekoloških standarda, potičući održivi razvoj i očuvanje prirode i okoliša.

Tommy je također poznat po podršci domaćim proizvodima, s zastupljenošću od više od 70%. Potpora domaćoj proizvodnji smatra se strateškom odrednicom i trajnim interesom tvrtke. Kroz povezana društva unutar Tommy grupe, ulažu i u prehrambeno-prerađivačku proizvodnju.

Osim poslovnih uspjeha, Tommy se ističe i angažmanom u različitim društvenim područjima. Tvrtka je ponosni dobitnik nagrade “Zlatna kuna” koju dodjeljuje HGK Županijska komora Split. Također su nositelji međunarodnog certifikata “Customer’s Friend- Vrhunska izvrsnost” za razdoblje od 2021. do 2023. godine te su osvojili Best Buy Award u kategoriji ribarnice za 2020./2021. godinu.

Tommy aktivno sudjeluje u sponzorstvu sportskog kluba HNK Hajduk i podržava razne sportske manifestacije. Također pružaju podršku humanitarnim, kulturnim i tradicijskim događajima i organizacijama, uključujući VAD Sinj – Alka, Festival dalmatinskih klapa Omiš, Splitski festival, Sportske igre mladih, Maraton lađa, Split Maraton, Taste the Mediterranean i mnoge druge. U 2021. godini, realizirali su i humanitarnu akciju “Budi prijatelj djece”, tijekom koje su prikupili i donirali 253.129 kuna Klinici za dječje bolesti KBC Split.

Zaključak

Kao jedan od najvećih poslodavaca u regiji, Tomislav Mamić ne samo da stvara radna mjesta već i oblikuje gospodarstvo svoje zajednice. Njegova tvrtka postala je sinonim za uspjeh, potičući rast i razvoj te pridonoseći ekonomskoj snazi Dalmacije.