Er worden steeds meer nieuwe bedrijven opgericht. De komst van het internet en de toenemende digitalisering van de wereld maken het makkelijker dan ooit om klanten te bereiken. Nederlandse bedrijven verkopen hun producten over de hele wereld met dank aan hun websites en social media. Steeds meer mensen raken geïnspireerd en willen ook een succesvol ondernemer worden.

Voor elk nieuw bedrijf dat opgericht wordt, gaat er echter ook één failliet. Dit komt vaak omdat de oprichters en de bedrijfsleiding toch net niet de juiste expertise in huis hebben en niet weten hoe zij hun onderneming in wording kunnen doen groeien. Een bedrijf opzetten is niet per se moeilijk, maar het bedrijf succesvol houden is dat wel. Hoe word jij een succesvol ondernemer? Met deze 12 tips voor succesvol ondernemen kom je hopelijk snel vooruit.

Tip 1: Stel duidelijke doelen vast

Een valkuil voor ondernemers is dat zij, zodra zij een idee hebben voor een product, meteen een bedrijf opzetten zonder duidelijk doel voor ogen.

tips voor een succesvol bedrijf
Het aantal bedrijven in Nederland. Bron: ministerie van economische zaken en klimaat

Is het de bedoeling dat de onderneming een gigantisch bedrijf wordt dat meerdere investeringsrondes meemaakt, dat honderden of zelfs duizenden mensen in dienst gaat nemen en dat in tientallen landen actief is? Of kan er al gesproken worden van succes als de webshop die door twee of drie werknemers goed gedraaid wordt een duurzaam groeiende omzet behaald waarvan de rekeningen en salarissen betaald kunnen worden en er wat winst over blijft? Wanneer is jouw bedrijf succesvol?

inkomen ondernemers na vijf jaar
Het inkomen van ondernemers die 5 jaar geleden met hun zaak begonnen zijn. Bron: CBS

In Nederland is het aantal kleine bedrijven flink gegroeid de afgelopen jaren. Alleen al in 2022 kwamen er meer dan 136.000 nieuwe bedrijven bij. Dit past in een algehele trend die al langere tijd waar te nemen is. Waren er in 2008 nog rond de 1 miljoen bedrijven, nu zijn dat er al zo´n 2,1 miljoen. Veel van deze bedrijven zijn eenpitters. ZZP’ers vormen een groot deel van deze 2,1 miljoen bedrijven, om precies te zijn zijn er volgens het CBS 1,2 miljoen mensen die hun hoofdinkomen uit ZZP-activiteiten halen. Dit is zo’n 12 procent van alle werkenden in Nederland. Maar hoe word je een succesvol ondernemer?

Tip 2: Maak een businessplan

Een business plan is misschien wel het allerbelangrijkste document voor een beginnende ondernemer.

In het businessplan leg je een soort blauwdruk van het bedrijf vast. Wat voor producten en diensten gaat het bedrijf leveren, en aan wie? Oftewel: hoe gaat het bedrijf winst maken?

Er zijn geen harde regels voor wat er allemaal in een business plan moet staan, maar denk ten minste aan de volgende punten:

 • Een beschrijving van de business case: wat doet het bedrijf, en voor wie?
 • Een beeld van hoe het bedrijf georganiseerd gaat worden, oftewel ‘wie doet wat?’
 • Welke producten en/of diensten het bedrijf gaat leveren
 • Een analyse van de klanten die het bedrijf wil aanspreken
 • Een analyse van de concurrentie die het bedrijf zal hebben
 • Hoe de producten en/of diensten aan de man gebracht zullen worden, a.k.a. marketing en sales
 • De financiële voorzieningen waar het bedrijf toegang tot zal hebben en hoe die gebruikt gaan worden

Allerlei andere relevante informatie die tijdens het opstellen van dit document op tafel komt kan natuurlijk ook toegevoegd worden. Het businessplan mag aangepast worden en zich mee ontwikkelen met de onderneming.

Wat echter cruciaal is, is dat de business case ten alle tijden duidelijk is. Een succesvolle ondernemer zorgt voor  een helder verhaal. Wie steun wil krijgen bij het opstellen van een succesvol businessplan, kan de checklist van consultancy.nl gebruiken.

Tip 3: Zorg dat de producten/diensten aansluiten op de wensen van de klanten

De vraag of klanten iets willen kopen bepaalt of een bedrijf succesvol is.

Zo kun je als ondernemer een geweldig visrestaurant starten in een gebied waar nog niet zo iets bestaat, maar als niemand in de buurt graag vis eet zul je ondanks de kwaliteit niets verkopen. Ook moet je rekening houden met het prijsniveau en de wet van vraag en aanbod: hoe groter het aanbod, hoe minder je kunt vragen voor je product of dienst.

vraag en aanbod - tips voor ondernemers
De wet van vraag en aanbod eenvoudig gevisualiseerd

Ondernemers doen er altijd goed aan om uitgebreid onderzoek te doen naar het soort klant dat zij voor ogen hebben. Succesvol ondernemen begint bij het kennen van de klant. Om dit mogelijk te maken, is het een goed idee om klantonderzoek te doen.

 

Tip 4: Een succesvol bedrijf begint klein

Het beginnen van een bedrijf kost tijd, geld en moeite. Het is nou eenmaal lastig om een succesvolle onderneming uit de grond te stampen. Bovendien kan dit veel stress met zich meebrengen.

Daarom kan het verstandig zijn om klein te beginnen. Een ondernemer die zijn of haar eigen kledingzaak wil beginnen, kan bijvoorbeeld starten met alleen een webshop. Deze online shop valt in het begin misschien nog wel prima te combineren met een normale baan. Wie eenmaal succesvol online aan het ondernemen is, kan ervoor kiezen om ook een fysieke winkel te beginnen. Laat ook het assortiment groeien met het bedrijf.

Natuurlijk is het niet voor elk soort onderneming mogelijk om klein te beginnen. In dat geval zal je als ondernemer nog meer onderzoek moeten doen naar hun beoogde klanten en concurrenten om er zo zeker mogelijk van te zijn dat de business case legitiem is. Meer weten over dit onderwerp? Lees onze gids over 5 tips voor een succesvolle start-up. 

Tip 5: Leer van je fouten

De vijfde van onze tips ondernemen is het leren van je fouten. Iedere ondernemer zal fouten maken, zelfs de ondernemer die al voor de tiende of twintigste keer een nieuw bedrijf opricht. De zogeheten ‘best practices’ zijn namelijk in hoge mate afhankelijk van de sector waarin het bedrijf opereert, van de specifieke doelgroep, van de precieze producten die het bedrijf maakt. Hoe word je een succesvolle ondernemer, die niet constant fouten maakt?

Succesvolle ondernemers leren van hun fouten. Zij grijpen dit aan als een kans om nieuwe kennis op te doen en belangrijke lessen te leren. Zij proberen hun kennis constant bij te schaven, bijvoorbeeld door te praten met andere ondernemers of een boek over succesvol ondernemen te lezen.

Tip 6: Bouw een netwerk op

Een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle onderneming is een goed netwerk van andere ondernemers binnen (maar ook buiten) dezelfde branche. Deze ondernemers hebben namelijk veel van dezelfde uitdagingen en obstakels meegemaakt en moeten overkomen en hebben hier hun lessen van geleerd. Door in contact te raken met succesvolle ondernemers en hulp en advies op te doen kan de beginnende ondernemer voorkomen te struikelen over de meest voorkomende drempels.

Wat ook cruciaal kan zijn, is het perspectief van buitenaf. Met het beginnen van een bedrijf kan een ondernemer last krijgen van tunnelvisie en zich te veel gaan focussen op één bepaald aspect. Een ander perspectief, dus bijvoorbeeld een andere ondernemer tips vragen, kan dan helpen om een onderneming succesvol te maken.

succesvol bedrijf beginnen netwerk

Succesvol Ondernemen Tips – Tip 7: Maak van leren een prioriteit om een succesvol ondernemer te worden

Leren is niet alleen iets wat je doet na een fout, maar idealiter ook een dagelijkse prioriteit voor de beginnende ondernemer.

Ook hier blijkt een breed netwerk belangrijk, aangezien de vooraanstaande ondernemers in een bepaalde sector beschikken over veel relevante en recente kennis van de afzetmarkt. Maar er zijn meer manieren om kennis op te doen, bijvoorbeeld het bijwonen van conferenties, een ondernemer om tips vragen, of het lezen van een boek over succesvol ondernemen.

hoe word je een succesvolle ondernemer

Business coaching leidt indirect tot bedrijfsgroei. Bron: Hmieleski en Baron

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit (Rotterdam) blijkt dat het hebben van een mentor één van de belangrijkste factoren is om een succesvolle ondernemer te kunnen worden. In sommige branches is een mentor meer gangbaar dan in andere branches.

mentorschap tips ondernemen
Mentorschap in verschillende branches. Bron: Erasmus Centrum voor Ondernemerschap

Succesvol Ondernemen Tips – Tip 8: Delegeer en wees een leidinggever

Een bedrijf omtoveren tot een succesvolle onderneming kost tijd en moeite. Veel beginnende ondernemers lopen tegen probleem aan dat zij te veel van de dagelijkse bedrijfsvoering op hun eigen bordje nemen. Dit terwijl veel taken vaak beter overgelaten kunnen worden aan een ondersteunend team.

Werknemers spelen namelijk een belangrijke rol: niet alleen omdat er met meer mensen meer gedaan kan worden, maar ook omdat zij hun eigen ideeën naar voren kunnen brengen en met creatieve oplossingen kunnen komen voor de problemen waar het bedrijf tegenaan loopt.

Het is natuurlijk belangrijk dat de ondernemer kan vertrouwen op zijn of haar werknemers. Om hiervoor te zorgen is het ook belangrijk dat de medewerkers zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen.

Tip 9: Maak gebruik van online marketing

Vrijwel geen enkele ondernemer kan er nog omheen dat een groot deel van het dagelijks leven van hun klanten tegenwoordig digitaal plaatsvindt. De slimme ondernemer gebruikt dit tot zijn of haar voordeel en probeert zijn klanten te bereiken via social media platforms, zoekmachines en websites.

De eerste resultaten van een zoekmachine bijvoorbeeld zijn meestal betaalde advertenties. Dit is niet alleen zo op Google of Bing, maar ook bijvoorbeeld op Marktplaats. De grote meerderheid van moderne bedrijven gebruikmaakt van dit soort advertenties.

Bovendien vergaren veel websites en social media platforms uitgebreide informatie over hun gebruikers, wat het mogelijk maakt om advertenties te laten zien aan doelgroepen met een bepaalde leeftijd of interesse. Deze nauwkeurigheid maakt het nog waarschijnlijker dat een consument die een advertentie voor een bepaald product ziet hier ook op klikt en een aankoop doet.

Het belang van social media is ongekend voor mensen die willen adverteren, maar ook zeker voor gebruikers van social media. In 2018 kwam uit een enquête van het CBS naar voren dat veel Nederlanders boven de 18 het belang van platforms als Twitter, Facebook en Instagram hoog inschatten.

ondernemer tips social media
Het belang van social media voor gebruikers op een schaal van 1-10. Bron: CBS

Digitale advertenties zijn een relatief goedkope manier om de juiste doelgroep effectief te bereiken.

Tip 10: Voorkom onnodige uitgaven

Zelfs een bedrijf dat veel verkoopt kan door hoge kosten over de kop gaan (denk bijvoorbeeld aan VanMoof). Besparen op onnodige kosten is zeker voor beginnende bedrijven essentieel.

Enkele punten om aan te denken zijn bijvoorbeeld:

 • Het gebruiken van gratis open-source software in plaats van betaalde programma’s
 • Het automatiseren van simpele taken door middel van software
 • Gebruikt gereedschap inzetten in plaats van nieuw kopen
 • Inzetten op het recyclen van de materialen die overblijven bij het productieproces
 • Het vergelijken van prijzen en onderhandelen over offertes

Salarissen zijn de grootste kostenpost voor veel bedrijven. Zo nu en dan kritisch kijken naar de verschillende rollen (en werknemers meerdere functies laten vervullen) kan een klein bedrijf helpen op de kosten te besparen.

Tip 11: Maak klantenservice een prioriteit

Volgens een onderzoek van Zendesk vindt 81% van de onderzochte consumenten de ervaring met de klantenservice bij een bedrijf een belangrijke factor in de beslissing om opnieuw een product of dienst van dat bedrijf te kopen.

Niet alleen zijn consumenten door een positieve ervaring veel meer geneigd zelf opnieuw een aankoop te doen, het is ook waarschijnlijker dat ze het bedrijf via mond-op-mondreclame zullen aanraden aan familie en vrienden. Zeker voor beginnende bedrijven die zich nog geen groot marketingbudget kunnen veroorloven kan dit soort onderling aanraden een belangrijke manier zijn om te groeien.

In hetzelfde onderzoek concludeerde Zendesk dat iets meer dan 60% van de onderzochte consumenten een slechte ervaring met de klantenservice reden genoeg vonden om over te stappen naar de concurrent. Ook simpele dingen als bijvoorbeeld klanten begroeten bij binnenkomst in een winkel of werknemers die zich voorstellen tijdens de interactie met de klant kunnen hierin al het verschil maken.
Evengoed is bereikbaarheid van belang. Zet telefoonnummers, mailadressen, of toegang tot live chats op makkelijk vindbare plekken zodat klanten die hulp nodig hebben bij hun aankoop snel contact op kunnen nemen.

Het bewerkstelligen van een goede klantenservice kost veel inzet en wanneer het bedrijf een bepaalde omvang heeft bereikt, kan het verstandig zijn om werknemers in dienst te nemen die specifiek daar mee bezig zijn.

Tip 12: Verlies niet de drive

Zodra een onderneming succesvol is en tot op zekere hoogte vanzelf goed draait dankzij de inzet van gemotiveerde werknemers kan het gemakkelijk zijn om achterover te leunen en de boel te laten voor wat het is.

Toch is er voor duurzame groei altijd ontwikkeling en innovatie nodig. Een nieuw assortiment, een extra doelgroep toevoegen, bestaande klanten meer laten kopen.

Succesvolle ondernemers kunnen besluiten een tweede bedrijf te starten. Toch is dit meestal onverstandig, aangezien het goed draaien van één bedrijf al de nodige moeite en energie kost.

De wereld verandert constant, zeker in het digitale tijdperk waarin een nieuwe app of technologie de manier waarop mensen winkelen totaal kan veranderen. Blijf daarom als ondernemer bij de les en focus je aandacht op het innovatief houden en ontwikkelen van één onderneming tegelijk.

Een succesvolle onderneming starten in 10 stappen

Het beginnen van een eigen bedrijf is niet makkelijk. Daarom hebben we een stappenplan van 10 stappen opgesteld om het proces wat te verduidelijken.

Stap 1: Vind een eigen draai

Zoek naar een dienst of product waar je geld mee kunt verdienen, en waar je zelf ook graag mee aan de slag wil gaan.

Stap 2: Voer onderzoek uit naar de afzetmarkt

Kijk naar de doelgroep die jij wilt bereiken en vraag je af of deze interesse hebben in jouw product. Bevraag je doelgroep. Kijk ook goed naar de mogelijke concurrentie: is er plek voor jouw bedrijf?

Stap 3: Maak een businessplan

Het opstellen van een businessplan staat in meer detail uitgelegd in het begin van dit artikel. Het businessplan beschrijft van alles over hoe het bedrijf er uit gaat zien, welke producten het gaat produceren, wat de business case precies is en ook hoe de financiële situatie er uit ziet.

Stap 4: Kies een pakkende naam voor het bedrijf

Welke naam kies je voor je bedrijf? Kies je voor een pakkende (meer conceptuele) naam of kies je voor een duidelijke naam. Bij de naam Apple zal niet iedereen meteen begrijpen dat het om een technologiebedrijf gaat, bij de naam Jansen Loodgieters is meteen duidelijk wat het bedrijf doet. Welk type naam beter is, hangt van jouw soort onderneming af.

Stap 5: Registreer de onderneming bij de Kamer van Koophandel

Denk goed na over de rechtsvorm (BV, VoF, ZZP) van jouw onderneming. Dit heeft gevolgen voor de eisen die onder meer de belastingdienst zal stellen. Lees je hier goed over in, en bespreek dit desnoods met een expert.

De onderneming (en de rechtsvorm) moeten geregistreerd worden bij de Kamer van Koophandel.

Stap 6: Open een bankrekening voor het bedrijf

Na het kiezen van een rechtsvorm kun je een bijpassende bankrekening openen. Het openen van een zakelijke bankrekening is verplicht voor bijvoorbeeld een BV. Veel banken bieden tegenwoordig ook speciale ZZP-rekeningen.

Stap 7: Haal kapitaal op

Hoe krijg je geld op je zakelijke rekening? Veel ondernemers zullen het startkapitaal moeten halen uit eigen spaargeld. Ook is het mogelijk een lening af te sluiten of op zoek te gaan naar mensen die in jouw onderneming willen investeren.

Stap 8: Huur werknemers in

Goed personeel is belangrijk voor een succesvol bedrijf. Wie als kleine ondernemer minder risico wil lopen, kan kiezen voor het inhuren van ZZP’ers of mensen met een 0-uren contract. Dit laatste is met name verleidelijk wanneer je jonge werknemers op oproepbasis in dienst wil nemen.

0 uren contract succesvol bedrijf
De leeftijdsverdeling van mensen met een 0-uren contract. Bron: CBS

Online wordt beweerd dat 0-urencontracten tegenwoordig verboden zijn, maar dit is niet waar aldus de rijksoverheid.

Stap 9: Bouw een website

Een goede website is noodzakelijk voor elk bedrijf. Je kunt zelf aan de slag met diverse tools, maar je kunt ook iemand inhuren. Zeker wanneer je succesvol online ondernemen wilt kan dit laatste een aantrekkelijke optie zijn.

Stap 10: De kick-off

Zet de (digitale) deuren van je bedrijf wagenwijd open en zorg dat de mensen binnen (blijven) stromen. Gefelicteerd met je succesvolle onderneming!

Veel gestelde Vragen – Hoe word je succesvol ondernemer?

Hoe begin ik een bedrijf zonder enig startkapitaal?

Hoe begin ik zonder ervaring met een bedrijf?

Wat is het makkelijkste bedrijf om te starten?

Kan ik een bedrijf vanuit huis starten?

Wat voor soort bedrijf is het meest winstgevend?