sähkölasku alas kuluttamalla
Sähkölasku
kuuluu jokaisen kotitalouden asioihin, joka tulee hoitaa kuukausittain. Viime tiistaina nousi monessa suomalaiskodissa huoli, kun sähköenergian hinta pomppasi todella korkealle.

Nyt pörssisähkön osalta olemme todistamassa erikoista ilmiötä, kun Norjasta lähtöisin olevasta virheestä johtuen pörssisähkön hinta on tänään lähes koko päivän -50 senttiä kilowattitunnilta.

Tämä poikkeuksellinen tilanne sai alkunsa norjalaisen Kinect Energyn tekemästä virheellisestä tarjouksesta sähköpörssi Nord Pooliin. Näppäilyvirheen takia yhtiö tarjosi valtavia määriä sähköä markkinoille, mikä tietysti laski pörssisähkön hintaa merkittävästi.

Todellisuus on kuitenkin se, ettei kyseisellä yrityksellä ole tarjota sen asettamia määriä sähköenergiaa markkinoille. Vaikka virhe huomattiin nopeasti, se johti lopulta kuitenkin siihen, että markkinoilla sähkön hinta laski negatiiviseksi.

Kuluttajien kannalta tämä tarkoittaa halpaa sähköä lähes koko perjantain ajan. Parhaimmillaan se saattaa tarkoittaa jopa sitä, että sähkön käyttäminen vähentää marraskuun sähkölaskun kokonaissummaa.

Näin ollen ihmisten on mahdollista jopa alentaa sähkölaskuaan, mikäli heillä on pörssisähkösopimus ja siinä tietynlaiset ehdot.

Lue myös: Halvin sähkösopimus säästää rahaa – ota vinkit haltuun!

Sähkölasku edullisemmaksi kuluttamalla sähköä – mistä kaikki sai alkunsa?

Kinect Energy lähetti virheellisen tarjouksen myydä 5 787 megawattia sähköä koko perjantain ajaksi. Tästä johtuen pörssihinta painuu perjantaina kello 15.00 eteenpäin jopa hintaan -50 senttiä kilowattitunnilta.

Arvioiden mukaan virhe tulee erittäin kalliiksi norjalaiselle sähköyhtiölle, sillä se joutuu ostamaan markkinoilta sähköä kattaakseen ilmoittamansa tuotantomäärään. Sillä ei ole omasta takaa tuottaa läheskään näin paljoa sähköenergiaa, mikä on tietysti valtava ongelma yritykselle.

pörssisähkö perjainta spot hinta

Samalla on herännyt kysymys siitä, miten tällaiset tapahtumat voitaisiin ehkäistä jatkossa. Sähkömarkkinoita ja -yhtiöitä ajatellen virhe on erittäin vakava, sillä se saattaa pahimmillaan aiheuttaa vakavia taloudellisia ongelmia niiden liiketoimintaan.

Näin ollen onkin hyvin todennäköistä, että keskustelua järjestelmän toimivuudesta jatketaan vielä pitkään. Luultavasti lopputulemana on se, että järjestelmien pitäisi pystyä estämään tällaiset virheet tulevaisuudessa.

Jälkipyykkiä on täten luvassa varmasti, joten nähtäväksi jää, miten sähköpörssiä ja siihen liittyviä järjestelmiä tullaan kehittämään jatkossa.

Pörssisähkön miinushinnat vähentävät sähkölaskua – riippuu tosin sopimuksesta

Inhimillisestä virheestä johtunut tilanne aiheutti sähkömarkkinoilla poikkeuksellisen ilmiön, jossa kilowattitunnin hinta laskee jopa 50 senttiä miinukselle perjantai iltapäivällä. Tilanne on siinä mielessä erikoinen, että pörssisähkön käyttäjillä on mahdollisuus hyötyä tilanteesta.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä on vahvistanut STT:lle, että nämä poikkeukselliset miinushinnat vähennetään sähkölaskun loppusummasta joissakin tapauksissa.

Käytännössä se edellyttää sitä, että sähkösopimuksessa ei ole asetettu alakattoa pörssisähkön hinnalle. Näin ollen aivan kaikki pörssisähkön käyttäjät eivät pääse hyötymään tilanteesta.

Mikäli sinulla on käytössäsi pörssisähkösopimus, voit tarkistaa siitä, kuulutko niiden kuluttajien piiriin, jotka voivat käyttää sähköä ilman kustannuksia.

Tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että vasta tämän viikon tiistaina nähtiin täysin erilainen tilanne. Tuolloin Olkiluoto 3:n tuotannon pysähtyminen vaikutti pörssisähkön hintaan siten, että se oli pahimmillaan lähes yhden euron kilowattitunnilta.

Lue myös: Mitä on pörssisähkö? Lue kattava opas pörssisähköstä

Miten sähkölasku muodostuu?

Sähkölaskun muodostuminen riippuu useista tekijöistä, jotka taas vaihtelevat eri sähköyhtiöiden ja sopimustyyppien mukaan. Pääosin Suomessa käytetään kahta eri sähkösopimustyyppiä: kiinteähintaisia ja pörssisähköön perustuvia sopimuksia.

Näiden rinnalle on viime aikoina tullut myös hybridisopimus, jossa yhdistetään kiinteä hinta sekä kulutukseen huomioon ottava hinta. Tällä tavoin kuluttajat voivat yhdistää toisiinsa kiinteähintaisen sopimuksen vakauden sekä pörssisähkön kulutukseen ajankohtaan perustuvan hinnoittelun.

Yleisesti ottaen sähkölasku koostuu seuraavista osatekijöistä:

  • Sähkönkulutus: Tämä on sähkölaskun tärkein osa. Se perustuu siihen, kuinka paljon sähköä on kulutettu laskutuskauden aikana. Sähkönkulutus mitataan kilowattitunteina, jolle annetaan yleensä jokin hinta sähköyhtiön toimesta.
  • Sähköenergian hinta: Sähkön hinta voi vaihdella sopimuksen mukaan. Olemassa on kiinteähintaisia sopimuksia, joissa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Toinen vaihtoehto on ottaa pörssisähkösopimus, jossa hinta määräytyy vaihtelevien hintojen mukaan.
  • Siirtomaksut: Nämä ovat maksuja, jotka maksetaan sähkön siirtämisestä sähköverkon kautta kotiisi. Siirtomaksut määräytyvät sähköverkkoyhtiön perusteella, eikä niitä voi kilpailuttaa.
  • Verot: Sähkölaskuun sisältyy myös erilaisia veroja ja maksuja. Esimerkiksi Suomessa sähköveron lisäksi laskuun sisältyy arvonlisävero.

On tärkeää ymmärtää, että sähkölaskun kokonaissumma voi vaihdella suuresti riippuen kulutetun sähkön määrästä ja sen ajankohdasta, valitusta sähkösopimuksesta sekä sähkön siirtohinnasta.

Kuluttajien kannattaa vertailla sähkösopimuksia ja siirtomaksuja, jotta he voivat valita itselleen edullisimman vaihtoehdon. Pitkässä juoksussa pörssisähkö on usein edullisin vaihtoehto, mikäli kotitaloudessa voidaan säännöstellä sähkön käyttöä siten, että suuri osa siitä tapahtuu yöaikaan.