Det har vært mye turbulens knyttet til AI-selskapet, OpenAI den siste tiden. Nylig ble Emmett Shear, kjent som medgrunnlegger av den populære streaming plattformen Twitch, utnevnt til midlertidig administrerende direktør for OpenAI. Dette gjør Shear til den tredje administrerende direktøren i OpenAI på bare tre dager – etter at sjokkbeskjeden om Sam Altman sin avgang ble offentliggjort.

Nyheten ble først omtalt av The Information, som oppga at kilden deres er OpenAI-medgrunnlegger og styremedlem Ilya Sutskever. Sutskever informerte personalet om at Sam Altman ikke vil returnere som administrerende direktør for OpenAI, til tross for forsøk fra selskapets ledere på å få ham tilbake.

Sendte sjokkbøler gjennom Silicon Valley

Samt Altman har lenge vært ansiktet uttad for OpenAI, samt for kommersialliseringen av kunstig intelligens. For bare noen uker siden gjestet han podcasten til det norske Oljefondet, hvor han snakket varmt om fremtiden til både OpenAI og AI generelt. Omstendighetene rundt Altmans avgang var derfor både dramatiske og sjokkerende.

Det dukket opp flere rapporter som indikerte at han ble avskjediget på grunn av problemer knyttet til gjennomsiktighet i kommunikasjonen med styret. Denne utviklingen skapte sjokkbølger gjennom Silicon Valley, spesielt med tanke på OpenAIs prominens og støtte fra innflytelsesrike investorer som Microsoft. Det ble gjort forsøk i løpet av helgen på å få Altman tilbake, noe som ble fremhevet av hans egen tweet som viste ham utenfor OpenAIs kontorer med et gjestepass.

Kom ikke til enighet med styret

Selskapet har vært i samtaler med Altman gjennom helgen, men samtalene ble ansett mislykkede, og styret bestemte seg for å gå videre med Shear som ny administrerende direktør. Shears utnevnelse som midlertidig administrerende direktør markerer den andre endringen i toppledelsen av OpenAI på bare tre dager. Dette følger etter styrets første beslutning på fredag om å utnevne Mira Murati, teknologidirektøren, som midlertidig administrerende direktør.

I et langt innlegg på X uttalte Shear at måten Altman ble avskjediget på var dårlig utført, noe som har svekket tilliten innad i selskapet. Han ga også mer innsikt i grunnen bak Altmans avskjedigelse, og sa:

Styret fjernet ikke Sam på grunn av noen spesifikk uenighet om sikkerhet, deres begrunnelse var helt annerledes.

OpenAI opererer under en ideell morselskap og dets styre, som overvåker et for-profit datterselskap. Det var i dette datterselskapet Sam Altman tjenestegjorde som administrerende direktør. Denne strukturen har gjort det lettere for styret å gjøre store endringer, noe som ofte kan møte en del motstand i amerikanske selskaper.

OpenAIs lederskifte skaper reaksjoner blant ansatte

Etter Altmans avgang og avgangen til president Greg Brockman, som skjedde etter at Altman ble avskjediget, har styret nå fire medlemmer. Dette inkluderer OpenAIs sjefsforsker Ilya Sutskever og tre personer som ikke er ansatte i selskapet.

Flere ansatte har gått ut i sosiale medier for å dele sine reaksjoner etter avgangen, samt de gjentatte endringene i CEO-posisjonen. Kort tid etter Shears innlegg på mandag, begynte OpenAI-ansatte å dele en melding på X, som sa:

OpenAI er ingenting uten sitt folk.

I mellomtiden delte Altman deres innlegg, og la til et hjerteemoji.

OpenAI CEO

Lørdag kveld, kort etter at det ble rapportert at styret som hadde avskjediget Altman ba ham om å returnere til OpenAI, delte han en melding på X som uttrykte sin dype hengivenhet for OpenAI-teamet. Etter hans innlegg begynte mange OpenAI-ansatte å dele det igjen, og la til et hjerteemoji.

Ifølge flere kilder som snakket med The Verge, var denne gesten ment å indikere for styret hvilke ansatte som kunne være villige til å forlate OpenAI og bli med Altman i et nytt foretak. En kilde bemerket at:

Mye av talentet som har brakt suksess til OpenAI var der på grunn av Greg Brockman, den nå avgåtte presidenten og Sam.

Dette kan bety at disse siste X-innleggene fra OpenAI-ansatte etter kunngjøringen av Shear som ny administrerende direktør kan være utløsende for masseoppsigelser i selskapet.

Hva blir neste for Altman, Brockman og OpenAI?

Før noen rakk å fordøye avgangen til Sam Altman, twitret Satya Nadella, administrerende direktør i Microsoft, at Altman, Brockman og noen av forskerne som forlot OpenAI etter den nylige dramatikken, vil gå over til roller i Microsoft etter at de forlot OpenAI.

Altman og Brockman vil lede et helt nytt team kalt Microsoft Ignite, som vil ha ansvar for avansert AI-forskning av en eller annen art. Vi vet ennå ikke nøyaktig hva dette teamet vil jobbe med utover annonseringen, men det vil utvilsomt være spennende.

Sammen med Altman og Brockman på Microsoft Ignite-teamet er tre seniorforskere som sa opp fra OpenAI: Jakub Pachocki, Aleksander Mądry og Szymon Sidor.

Teamet har vært delaktige i utviklingen av programvaren ChatGPT, og stått sentrale i den kommersielle suksessen til OpenAI. Mange er derfor spent på se hvilken rolle Microsoft Ignite vil få i kappløpet om AI.