nvidia osake logo

Nvidia osake on ollut todellisessa nousussa jo pidemmän aikaa. Keskeisin syy tälle on tekoälybuumi, jonka myötä tarve laskentateholle on kasvanut merkittävästi.

Tämä amerikkalainen puolijohdevalmistaja julkaisi äskettäin osavuosikatsauksen, joka oli kaikilta osin mielenkiintoista luettavaa. Kolmannen neljänneksen aikana yhtiön tulos on ylittänyt analyytikoiden odotukset selvästi.

Yritys on raportoinut huomattavaa kasvua sekä nettotulossaan että liikevaihdossaan, mikä heijastui suoraan myös sen osakekurssiin positiivisesti. Tällä hetkellä se pyrkii nousemaan yli 500 dollarin – kyseisen rajan se puhkaisi heti osavuosikatsauksen jälkeen.

Juuri tällä hetkellä kupla ei ainakaan toistaiseksi vaikuta puhkeavan, mikä johtuu pääosin siitä syystä, että tarve tehokkaille näytönohjaimille ei näytä laantuvan tekoälyn ansiosta.

Lue myös: Lehto Group tulevaisuus synkkä – irtisanomiset alkavat

Nvidia osake jatkaa kasvuaan – tulos ylitti analyytikoiden odotukset

Kun vuoden alussa Nvidia osakkeen arvo pyöri noin 140 dollarin paikkeilla, on myöhempi kehitys ollut yhtä juhlaa siihen sijoittaneille. Osavuosikatsauksen julkistamisen jälkeen se nimittäin nousi jopa yli 500 dollarin, joten siihen sijoittaneet ovat saaneet hyviä tuottoja tämän vuoden aikana.

Koska Nvidia osakekurssi on raketoinut koko vuoden, sen hinnassa pelätään olevan yliarvostuksen makua. Kasvu on ollut parhaillaan jopa 220 prosenttia, joten sijoittajat ovat varmasti mielissään tilanteesta, mutta toisaalta pelot kuplan puhkeamisesta kasvavat jatkuvasti.

Yrityksen nettotuloksen kasvu on ollut huimaa, kun sitä vertaa viime vuoden lukuihin. Nvidian kolmannen neljänneksen nettotulos kasvoi jopa 6,2 miljardiin dollariin, kun se viime vuoden touko-heinäkuussa oli 656 miljoonaa dollaria.

Samoin liikevaihto kaksinkertaistui 13,5 miljardiin dollariin, joten yrityksen näytönohjaimet käyvät tällä hetkellä erittäin hyvin kaupaksi. Samalla yritys pystyi ylittämään Bloombergin ennusteet ja odotukset liikevaihdon suhteen.

Yhtiön oikaistu osakekohtainen tulos kasvoi yli 400 prosenttia vuoden takaisesta, mikä kertoo yrityksen vahvasta taloudellisesta suorituskyvystä ja markkinoiden luottamuksesta sen tulevaisuudennäkymiin.

Näin Nvidian liikevaihto ja nettotulos ovat kasvaneet huomattavasti edellisvuodesta, mikä heijastaa yhtiön vahvaa asemaa tekoälymarkkinoilla. Lisäksi Nvidia ennakoi 20 miljardin dollarin liikevaihtoa viimeiselle neljännekselle, mikä korostaa sen odotuksia jatkuvasta kasvusta.

Luvut ovat erittäin kovia ja lähitulevaisuus näyttää Nvidian näkökulmasta erinomaiselta. Täytyy kuitenkin huomioida se, että tekoälyn käyttöönotto on tällä hetkellä kovassa kasvussa ja uusia sovelluksia tulee jatkuvasti markkinoille.

Muut teknologiajätit haluavat myös osansa tekoälymarkkinoista

Tekoälymarkkinat näyttävät tällä hetkellä nousevan raketin lailla, joten ei mikään ihme, että kaikki keskeisimmät teknologiajätit ovat kiinnostuneet siitä. Tämä luo entistä enemmän kysyntää Nvidian näytönohjaimille niiden suuren laskentatehon ansiosta.

Johtava tekoälyyn keskittynyt yritys OpenAI pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaansa. Seuraava suurempi edistysaskel tekoälyn kohdalla lienee se, että yritykset voivat alkaa käyttämään kustomoituja kielimalleja siten, että ne tukevat paremmin yksittäisen yrityksen liiketoimintaa.

Huomionarvoista on myös se, että kaikki teknologiajätit kehittävät tällä hetkellä kilpaa omia tekoälyyn perustuvia palveluita ja sovelluksia.

Kun esimerkiksi Microsoft ja Google kehittävät sovellustason palveluita, Nvidia voi tarjota heille laadukasta rautaa suorittamaan itse laskentaan liittyvää työtä. Näin onnistuneet tekoälyyn pohjautuvat sovellukset mahdollistavat yrityksen kasvun myös lähitulevaisuudessa.

Nvidian vahva suoritustaso on vaikuttanut myös muiden amerikkalaisten teknologiayhtiöiden osakkeiden nousuun, mikä tekee teknologiasektorista erittäin vahvan toimialan juuri nyt.

Lue myös: Kempower osake laski tänään – syynä omistajien myynnit

Nvidia osake ja positiiviset signaalit – tekoäly ja tietotekniikan uusi aikakausi

Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang korosti yhtiön tuloksissa uuden aikakauden alkua tietotekniikan osalta. Samoin hän ennakoi generatiivisen tekoälyn vaikutusta yritysten toimintaan maailmanlaajuisesti.

Yhtiön tuotteiden kysyntää on vauhdittanut etenkin tekoälyn hyödyntäminen monilla toimialoilla. Nvidia ennustaa liikevaihdon kasvun jatkuvan, mikä viittaa siihen, että tekoälyyn ja suurten datamääriin keskittyneiden yritysten markkinat ovat yhä kasvussa.

Teknologian historiassa suurimmat kasvut ovat usein tapahtuneet silloin, kun markkinoille tulee poikkeuksellisen hyviä tuotteita tai palveluita. Tekoäly elää tällä hetkellä todellista buumiaan ja sitä pyritään integroimaan lähes kaikkiin sovelluksiin ja palveluihin.

Vaikka Nvidia on kohdannut vientirajoituksia esimerkiksi Kiinan osalta, yhtiö odottaa voimakkaan kasvun muilla alueilla kompensoivan mahdollisen liikevaihdon laskun.

On tärkeää huomata, että vielä aikaisemmin Nvidia teki liikevaihtoa tietokoneisiin suunnattujen näytönohjaimien osalta, mutta tällä hetkellä kasvua tulee nopeasti datakeskuksiin liittyvistä tuotteista.

Näin yritykselle on avautunut ikään kuin uusi segmentti markkinoilla, mistä se on hyötynyt merkittävästi.