sentralbanksjef ida wolden bache
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Nylig dukket det opp en offentlig kontrakt på 50 millioner som har vekket interesse i krypto-miljøet. Det kommer nemlig frem av den offentlige databasen for offentlige anskaffelser at Norges Bank har tildelt en kontrakt til det europeiske konsulentselskapet D-Fine og norske Nahmii. Disse skal teste løsninger for digitale sentralbankpenger (DSP) – noe Norges Bank flere ganger tidligere har hintet til at er en mulighet.

Foreløpig er det snakk om en rammeavtale på en totalverdi på 50 millioner kroner, men detaljene rundt oppdraget er lite kjent. Prosjektet har fått tittelen “Teknisk bistand digitale sentralbankpenger – rammeavtale” uten at det kommer noe mer informasjon om hva dette egentlig går ut på.

Sentralbanken har allerede testet noen muligheter

Det har allerede vært kjent at Norges Bank over en periode har gjennomført ulike tester av en teknisk plattform for DSP. Dette falt under det man kalte for fase 4 og hadde en løpetid frem til sommeren 2023. Mange har derfor ventet spent på en rapport for hvordan dette har gått, men denne ser ikke ut til å være publiseringsklar før i November.

Rammekontrakten som er omtalt gjelder derfor for fase 5 av DSP prosjektet til Norges Bank. Av de opplysningene som har kommet frem hittil, så er kontrakten primært for eksterne tekniske ressurser. Dette kommer frem i et utdrag fra kontrakten som lyder “DSP Fase 5 har oppstart i løpet av sommeren/høsten 2023. I den forbindelse vil Norges Bank ha behov for bistand fra eksterne tekniske ressurser, først og fremst programmerere med blokkjede-bakgrunn”.

Dette støtter opp den tidligere strategien som sentralbanksjef Ida Wolden Bache la frem for perioden 2023-2025 tidligere. Selv om hun ikke har kommentert den nye kontrakten direkte, så har kommunikasjonsavdelingen i Norges Bank bekreftet at ambisjonene i den nye strategien fortsatt står ved.

Skal DSP ta over for norske kroner?

Det er nok lite sannsynlig at digitale sentralbankpenger skal ta over for den norske kronen, men Norges Bank forbereder seg på at det kan komme et skifte. Dette vil mest sannsynlig henge sammen med innføringen av DSP som et tilskudd til norske kroner fremfor en ren erstatning. Her kommer det frem av strategien som Wolden Bache tidligere har lagt frem at “Digitale sentralbankpenger kan bli nødvendig for at det også i fremtiden skal oppleves som sikkert, effektivt og attraktivt å betale med norske kroner”.

Her har det allerede blitt satt ned flere prosjektgrupper som ikke bare skal jobbe internt i Norges Bank, men også med andre sentralbanker og internasjonale organisasjoner. Målet er utveksling av kunnskap, samt å gå inn for en standardisering av DSP på globalt nivå.

De fleste ser på innføringen av DSP som en motvekt til volatiliteten i kryptomarkedet, samt en digitalisering av betalingssystemene våre. Disse kommer i takt med stadig fallende bruk av kontanter i de aller fleste land.

Vil mest sannsynlig bli en stablecoin modell

I dag finnes det rundt 150 forskjellige nasjonale valutaer, mens det er over 9000 ulike nye kryptovalutaer tilgjengelig. Det er derfor forventet at sentralbanken vil se mot stable coins og kryptovalutaer der de underliggende aktiva kan støtte verdsettelsen for en DSP. Imidlertid er dette bare spekulasjon innad i fagmiljøet da Norges Bank fortsatt er hemmelighetsfull utover nåværende fase.