Želite optimizirati svojo spletno stran, da bi dosegli boljše rezultate na spletu? Če je tako, potem ste na pravem mestu. Za optimizacijo spletnega mesta se morate osredotočiti na SEO. Obstaja več tehnik, ki jih lahko uporabite za višjo uvrstitev v iskalnikih, kot je Google.

Tukaj bom obravnavali najboljše prakse za optimizacijo spletnih mest, ki bi jih moral upoštevati vsak spletni skrbnik, da bi leta 2023 dosegel dobre uvrstitve v rezultatih iskanja. Tukaj so strategije:

1. Optimizacija mobilnih naprav

Google je marca 2018 uradno uvedel indeksiranje po načelu “najprej na mobilnih napravah”. Več kot 55 % spletnega prometa se ustvari z mobilnimi napravami. Zato je mobilnim napravam prijazno spletno mesto v letu 2023 nekaj čemur se ne smete izogniti.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaše spletno mesto prijazno mobilnim napravam.

 • Vedno uporabljajte odzivno zasnovo ali temo spletnega mesta.
 • Slikam dodelite ustrezne dimenzije, da jih bodo mobilni uporabniki lahko odlično videli.
 • Napisati morate kratke meta naslove, da bodo lepo vidljivi na mobilnih napravah. Naj ne presegajo 55 znakov.
 • Poskrbite, da se bo vaše spletno mesto na mobilnih napravah hitro nalagalo.
 • Izogibajte se uporabi zelo velikih pojavnih oken ali oglasnih pasic.

Za hitro preverjanje odzivnosti spletnega mesta lahko uporabite Googlovo orodje Mobile-Friendly Test.

2. Izboljšajte hitrost spletne strani

Zamuda 100 milisekund pri nalaganju spletnega mesta lahko zmanjša stopnjo konverzije za 7 %. Ta podatek nam pove, da je hitra hitrost strani bistvenega pomena, zlasti ko gre za optimizacijo spletnega mesta.

Ne le konverzije, tudi uporabniki ne marajo počasnih spletnih mest, zaradi česar lahko pade tudi vaša uvrstitev v rezultatih iskanja.

Zato je priporočljivo, da se vaše spletno mesto naloži v manj kot 3 sekundah, da povečate promet in izboljšate uvrstitve.

Na voljo je veliko orodij, s katerimi lahko brezplačno preverite hitrost spletnega mesta. Ta orodja vključujejo Googlovo orodje PageSpeed Insights in GTmetrix. Orodja lahko uporabite za preverjanje zmogljivosti našega spletnega mesta.

Samo vnesite spletni naslov in orodje prikaže poglobljeno poročilo o zmogljivosti spletnega mesta.

Glede na različne težave, ki jih lahko ima vaše spletno mesto, lahko za njegovo optimizacijo uporabite več popravkov. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj najboljših praks za optimizacijo hitrosti:

 • Zmanjšajte neuporabljene datoteke JavaScript in CSS.
 • Optimizirajte in stisnite slike.
 • Omogočite predpomnjenje brskalnika.
 • Omogočite hitro nalaganje na spletnem mestu.
 • Uporabljajte hitre strežnike z visokim časom delovanja.

3. Odpravite težave z osnovnim omrežjem Web Vital

Core Web Vitals je del Googlove posodobitve Page Experience, ki se bo kot dejavnik razvrščanja v celoti začela uporabljati junija 2021. To pomeni, da je optimizacija spletnega mesta za Core Web Vitals obvezna, če želite doseči dobre uvrstitve v SERP.

Za izboljšanje uporabniške izkušnje je Google navedel niz metrik, ki so povezane z uporabniško interaktivnostjo, izkušnjo nalaganja spletnega mesta in vizualno stabilnostjo vsebine strani.

Te metrike so LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay) in CLS (Cumulative Layout Shift). Skratka, svojo spletno stran morate optimizirati za te metrike.

Obstaja več orodij, s katerimi lahko preverite poročilo Core Web Vitals svojega spletnega mesta. Za odpravo težav s poročilom Core Web Vitals vašega spletnega mesta lahko uporabite napredno analitično programsko opremo, kot je Finteza.

Finteza je predstavila poročilo Lighthouse, katerega cilj je izboljšati delovanje vašega spletnega mesta z odpravljanjem težav Core Web Vitals.

V meniju Lighthouse, ki se nahaja pod zavihkom Performance (Uspešnost), lahko analizirate svoje spletno mesto za šest različnih metrik, kot so First Contentful Paint (Prva vsebinska slika), First Meaningful Paint (Prva smiselna slika), Speed Index (Indeks hitrosti), First CPU Idle (Prvo nedelovanje procesorja), Time to Interactive (Čas do interakcije) in Estimated Input Latency (Ocenjena zakasnitev vnosa).

4. Optimizirajte meta naslove in opise

Na svojih spletnih straneh morate vedno napisati privlačne meta naslove in opise, saj jih uporabniki najprej vidijo v rezultatih iskanja.

Naslovne oznake so naslovi, ki jih dodate stranem in na katere lahko uporabniki kliknejo, ko v rezultatih iskanja vidijo vašo poslovno spletno stran.

Oznake meta opisov so še en bistven element vaše spletne strani. Gre za kratek povzetek ali uvod o strani, ki je prikazan pod meta naslovom v rezultatih iskanja.

Najboljše prakse meta naslova in opisa:

 • V naslov in opis dodajte ciljne ključne besede.
 • Napišite kratke in privlačne naslove.
 • Napišite natančen povzetek svoje spletne strani.
 • Pri ustvarjanju meta oznak upoštevajte namen iskanja.
 • Izogibajte se polnjenju ključnih besed.

5. Optimizirajte slike

Optimizacija slik lahko zagotovi boljšo uporabniško izkušnjo, saj imajo slike ključno vlogo pri optimizaciji spletnega mesta. Ko ustvarjate kakršno koli objavo na blogu, morate porabiti veliko časa za iskanje najboljše slike na spletu, da bo vaš blog popoln.

Toda ali porabite enako časa za optimizacijo teh slik? Prepričani smo, da ne tako kot mnogi drugi. Toda optimizacija slik lahko spodbudi vaša prizadevanja za SEO in poveča promet na spletnem mestu.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih lahko uporabite za optimizacijo slik:

 • Format datoteke: Vedno morate uporabiti obliko datoteke, ki se na namiznih in mobilnih napravah nalaga krajši čas. Uporabite lahko format naslednje generacije, kot je WebP.
 • Stisnite slike: Velike slike se na spletnem mestu nalagajo dlje časa. Pred nalaganjem slik na spletno mesto jih morate stisniti. Pri tem lahko uporabite orodja in vtičnike, kot sta TinyJPG in Smush.
 • Oznake Alt slike: To je eden od bistvenih nasvetov, ki jih morate uporabiti pri vseh slikah na spletnem mestu. Dodajanje oznak alt slikam pomaga brskalnikom razumeti slike.
 • Hitro nalaganje: To je učinkovit nasvet za optimizacijo slik, ki ga morate uporabiti na svojem spletnem mestu. Gre za tehniko, pri kateri se slike in videoposnetki ne naložijo, dokler se uporabnik ne pomakne po njih. To pomeni, da se bodo slike naložile samo takrat, ko jih bodo uporabniki potrebovali.

6. Uporabite oznako Shema

Shema ima ključno vlogo pri izboljšanju ocene ustreznosti in vključenosti vašega spletnega mesta. Oznaka Schema, ki je dodana na katero koli spletno stran, ustvari poseben bogat snippet, ki ima poseben videz v rezultatih iskanja. Spodaj je prikazan primer sheme.

Ne glede na to, ali gre za Google ali Bing, skoraj vsi iskalniki podpirajo označevanje sheme. Sheme izboljšajo vidnost spletnih mest v iskalniku SERP.

Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih shem:

 • Izdelki
 • Mnenja
 • Recepti
 • Organizacije
 • Dogodki
 • Članki

7. Popolna tehnična optimizacija SEO

Tehnični SEO pomaga odpraviti težave, ki zmanjšujejo organsko vidnost vašega spletnega mesta. Bistveno je, da spletno mesto preverite glede tehničnih napak. Tehnično revizijo lahko opravite s pomočjo orodij SEO, kot so SEMrush, WooRank in Ahrefs.

V nadaljevanju so navedene točke, ki jih morate preveriti pri izvajanju tehnične optimizacije SEO:

 • Preverite odzivnost za mobilne naprave in oceno prijaznosti za mobilne naprave.
 • Poiščite napake v datotekah sitemap.xml in robots.txt.
 • Ugotavljanje napak pri iskanju in indeksiranju.
 • Preverite težave s pokrivanjem v okviru storitve Google Search Console.
 • Preverite napake odzivnosti strežnika, kot sta 403 in 404.

Zaključna misel o spletni optimizaciji

Ne glede na to, ali gre za začetnika ali naprednega uporabnika, mora vsakdo za dobre rezultate optimizirati svoje spletno mesto.

Če uporabljate zgoraj navedene najboljše prakse za optimizacijo spletnih mest, potem ste pripravljeni na dobre rezultate v smislu uvrstitev in konverzij. Ne pozabite optimizirati spletnega mesta za Core Web Vitals in nadgraditi strežnika za izjemno visoke hitrosti.