Mila Litvinjenko, kreatorka i vlasnica ugledne kozmetičke kompanije Aura, istinska je vizionarka u oblikovanju poslovne strategije svoje uspešne kompanije. Mila je hrabra preduzetnica ukrajinskih korena. Njena neustrašiva vizija i strast prema kozmetici nisu samo stvorile uspešan brend već su i promenile domaću industriju. Otkrijte priču o Milinom putu od lingviste do uspešne preduzetnice, o brendu koji je osvojio srca širom sveta i o ženi čija strast i hrabrost predstavljaju istinsku inspiraciju.

Mila Litvinjenko biografija

Rođena je u Beogradu, gde je pohađala srednju školu i diplomirala na Filološkom fakultetu na katedri za francuski jezik i književnost. Tokom svojih studija, imala je priliku da se usavršava kroz stručne programe u Francuskoj.

mila litvinjenko

Za vreme svojih studija, Mila je delila svoje znanje francuskog jezika kroz časove. Nakon završetka svojih studija, posvetila se svojoj struci, obavljajući dužnost simultanog prevodioca za Ujedinjene nacije. Paralelno s tim, uživala je u radu na prevodu tekstova iz različitih područja. Također, kratko je iskusila rad kao profesor francuskog jezika u Centru za učenje stranih jezika.

Posle perioda rada kao prevodilac u Ujedinjenim nacijama, Mila je donela odluku da pokrene privatan biznis u Srbiji, što je uspešno ostvarila. Ona izražava tečnost u govoru francuskog, španskog, engleskog, italijanskog, ruskog i nemačkog jezika. Njen rodni list nosi ukrajinsko prezime, čime se vežu koreni njene porodice za Ukrajinu. Fascinantna priča o njenom dedi, Andreju Litvinjenku, inženjeru iz Harkova, dodatno obogaćuje porodični kontekst. On je 1920. godine, kao deo emigracije nakon revolucije, stigao u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Tu je završio svoje studije i pronašao ljubav, stvarajući čvrste veze sa zemljom gde se nastanio. Tokom svoje plodne karijere, deda je bio ključni arhitekta mnogih važnih puteva i mostova širom stare Jugoslavije.

Mila je ponosna dobitnica nagrade “Cvet uspeha za ženu zmaja 2013”, koju je uručilo Udruženje poslovnih žena Srbije. Ova prestižna nagrada jedina je u zemlji koja se dodeljuje za podršku i afirmaciju ženskog preduzetništva.

Istorija Aure

Ova uspešna priča započela je s nezaboravnim putovanjem u Italiju 1996. godine, kada je Mila posetila prestižni sajam kozmetike. Fascinirana raznolikošću mirisa, živopisnim bojama i elegantnim pakovanjima, Mila je pronašla neiscrpnu inspiraciju za stvaranje svoje linije kozmetičkih proizvoda. Ono što je posebno impresioniralo u Italiji bilo je korišćenje najmodernijih mašina koje tada nisu bile dostupne u Srbiji.

istorija aure mila litvinjenko

Nakon posete sajmu, Mila Litvinjenko je odlučila da istraži tržište kako bi bolje razumela navike žena u Srbiji u vezi sa kupovinom kozmetike. Želela je da sazna šta ih motiviše pri donošenju odluka o kupovini, kako bi mogla da usmeri svoje poslovanje prema potrebama potrošača. Posle godinu dana istraživanja, Mila je donela odluku da se posveti proizvodnji dekorativne kozmetike koja će pratiti svetske trendove i konstantno lansirati inovativne proizvode.

Prva Milina investicija bila je u istraživanje tržišta, a rezultati su je vodili ka ostvarenju njenih proizvodnih ambicija. Shvatila je da postoji prostor na tržištu za proizvodnju koja će odražavati internacionalne trendove u kozmetičkoj industriji i predstavljati nove, inovativne proizvode.

Proizvodnja je započeta 1997. godine u Nišu uz investiciju od približno 300.000 maraka. Početni kapital je obezbeđen putem kredita od strane poslovne banke. Odabir Niša kao lokacije bio je motivisan prisustvom novog objekta u to vreme, koji je, uz manja ulaganja, prilagođen tehničkim zahtevima proizvodnje kozmetike. Prvih deset godina poslovanja, Aura je plaćala rentu. Međutim, danas Aura poseduje objekat površine 2000m2.

U proteklom periodu, Aura je stekla status vodeće kompanije u proizvodnji i distribuciji kozmetičkih proizvoda na Balkanu. Posvećena primeni visokih standarda kvaliteta od 2003. godine, 2007. je obeležena ponosnim prijemanjem prestižnog priznanja Oskara kvaliteta. Njena predanost izvrsnosti odvela ju je korak dalje, pa je 2012. godine modernizovala proizvodne linije i prateće procese u skladu s GMP standardima, čime je uspešno proširila prisustvo na tržištu Evropske unije.

Tajna uspeha Aure

Mila Litvinjenko, osnivačica brenda “Aura”, pridružila se svetu šminke sa hrabrim vizionarskim pristupom. Njeno prvo dostignuće bila je kreacija ne samo linije ruževa, već kompletnog asortimana šminke. Od samog početka, Mila je insistirala da promocija i oglašavanje prate svetske standarde. Lično je putovala širom Srbije i zemalja bivše Jugoslavije, predstavljajući svoje proizvode.

tajna uspeha aure

Mila je pokazala izuzetno strpljenje i istrajnost u razbijanju iluzije o neophodnosti svetskih brendova i vraćanje vere u domaći proizvod. Ona je postigla visok nivo kvaliteta kupujući sirovine i ambalažu od renomiranih evropskih proizvođača, istih onih koje koriste i globalni brendovi. Mašinski park kompanije “Aura” ne zaostaje za onima u drugim evropskim fabrikama. Njena kompanija je brzo donosila odluke i efikasno reagovala, fokusirana na zadovoljenje potreba krajnjeg kupca.

“Aura” se izborila za svoju poziciju u industriji šminke zahvaljujući agilnosti u donošenju odluka i snažnom fokusu na regionalna tržišta. Osim što su osvojili tržišta Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Holandije, Hrvatske, Makedonije i Ukrajine, proizvodi ove srpske kompanije stigli su i do Azije na istoku i Sjedinjenih Američkih Država na zapadu.

Nagrade i priznanja

„Aura“ je ponosno osvojila Oskara kvaliteta za 2016. godinu u kategoriji srednjih preduzeća, istovremeno dobivši nagradu „Top Serbian Brands“. U 2017. godini, ponovila je svoj trijumf osvajanjem prestižne nagrade „Kapetan Miša Atanasijević“, uz epitet najuspešnije kompanije nagrađene priznanjem „Najbolje iz Srbije“.