lehto group tulevaisuus

Lehto Group tulevaisuus ei näytä tällä hetkellä kovinkaan hyvältä, kuten olemme saaneet syksyn aikana ymmärtää. Nyt viimeisin käänne yrityksen kohdalla on se, että se aloittaa massairtisanomiset.

Neuvottelujen piirissä on tällä hetkellä 320 työntekijää, joten kyseessä on merkittäviä muutoksia yrityksen henkilöstössä. Yrityksen tavoitteena on vähentää jopa 220 henkilötyövuotta.

Tämä uutinen ei ole kovinkaan positiivinen koko rakennusalan kannalta, sillä alalla on muutoinkin uutisoitu konkursseista viime aikoina.

Lue myös: Palvelualan työvoimapula jatkuu – mistä puute johtuu?

Lehto Group tulevaisuus: yrityksen toiminnan uudelleenjärjestely

Lehto Groupin päätös aloittaa muutosneuvottelut on tietysti reaktio nykyiseen markkinatilanteeseen ja yrityksen tarpeeseen uudelleen organisoida toimintaansa. Se voi sisältää myös mahdollisia yritysjärjestelyjä.

Yrityksen mukaan irtisanomiset koskevat myös niitä 155:tä työntekijää, jotka ovat jo tällä hetkellä lomautettuina joko kokonaan tai osa-aikaisesti. Tämä on merkittävä uutinen siinä mielessä, että luvassa on paljon irtisanomisia

Viime vuosina yritys on muutoinkin keskittynyt rakennustoiminnan tuottavuuden parantamiseen innovatiivisten ja modulaaristen ratkaisujen avulla.

Vaikka Lehto Group on pyrkinyt luomaan lisäarvoa asiakkailleen ja omistajilleen keskittyen suunnittelun johtamiseen, modulaarisuuteen ja toistuviin ratkaisuihin, se on kohdannut merkittäviä haasteita toiminnassaan.

Irtisanomisten ja lomautusten myötä Lehto Groupin työntekijät joutuvat alkaa etsimään uusia työpaikkoja. Samalla se on yksi suurimmista esimerkeistä siitä, miten huonossa tilassa rakennusteollisuus on tällä hetkellä Suomessa.

Muitakin rakennusalan yrityksiä on ilmoittanut konkursseista tämän syksyn aikana. Monien asiantuntijoiden mukaan lisää on vielä tulossa, joten tilanne näyttää tällä hetkellä erittäin synkältä.

Lehto Group osake romahti myynti-ilmoituksen jälkeen

Lehto Group osake on käytännössä lähes arvoton tällä hetkellä, mikä ei ole kovinkaan miellyttävä uutinen osakkeen omistajille.

Yritys ilmoitti jo aiemmin tänä syksynä, että se on allekirjoittanut aiesopimuksen rahastoyhtiöille. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että koko konsernin liiketoiminta laitetaan myyntiin. Näin Lehto-konsernin tytäryhtiöt laitettiin myyntiin, ja niihin kuuluvat Lehto Asunnot Oy, Lehto Tilat Oy, Lehto Components Oy sekä Insinööritoimisto Mäkeläinen Oy.

Käytännössä kaikki konsernin tärkeimmät liiketoimet on myynnissä. Markkinoilla tähän uutiseen reagoitiin väkevästi, sillä Lehto Group osake romahti sen myötä lähes arvottamaksi.

Tällä hetkellä osakkeen kurssi pyörii noin 0,02 euron paikkeilla, kun vuonna 2021 se oli parhaillaan hieman yli 2 euroa. Sijoittajat ovat näin ottaneet melkoisesti takkiin yrityksen osakkeita ostamalla.

Lehdon tiedotteen mukaan ostaja on nimeämätön eurooppalainen kiinteistörahastoyhtiö. Kaupan myötä ostaja aikoo sijoittaa 10 miljoonaa euroa käteisvaroja Lehdon liiketoimintaan, jotta se kattaa tarvittavan rahoituksen nykyisten projektien osalta.

Yhtiön mukaan tämä sijoitus on elintärkeä Lehdon toiminnan jatkuvuuden kannalta. Samalla ilmoitettiin, että yrityksen kassavarat riittävät kattamaan loppuvuoden toiminnot.

Lue myös: Telia Black Friday 2024 julkistettu – alennuksia tarjolla

Lehto Group tulevaisuus – yrityksellä oli vaikeaa pitkään

Lehto Group tulevaisuus on näyttänyt jo pitkään huonolta, sillä sen toiminta oli voitollista viimeksi vuonna 2018. Näin ollen se on tehnyt tappiollista tulosta jo neljä vuotta putkeen.

Viimeinen naula arkkuun vaikuttaa olevan se, että rakennusalalla menee muutoinkin huonosti korkeiden korkojen takia. Asuntomarkkinat ovat lähes jäätyneet tällä hetkellä, joten toimiala on melkoisten ongelmien kohteena.

Koska korot ovat korkeat ja lainaraha kallista, kuluttajat eivät mielellään ota asuntolainoja. Vaikka keskuspankit ovat ilmoittaneet, etteivät ne aio enää nostaa ohjauskorkojaan, tilanne näkyy markkinoilla pitkällä viiveellä.

Korkotason odotetaan lähtevän laskuun ensi vuoden puolella, mikäli uusia ongelmia ei ilmaannu. Mikäli ohjauskorkoa viimein lasketaan keskuspankkien toimesta, sen vaikutukset näkyvät asuntomarkkinoilla vasta ensi vuoden loppupuolella tai sitä seuraavana vuonna.

Koko rakennusala vaikeuksissa – myönnetyt rakennusluvat romahtaneet

Kaikki taloutta seuraavat ovat varmasti lukeneet siitä, minkälaisia ongelmia rakentamiseen liittyy tällä hetkellä. Vaikea taloustilanne näkyy usein ensimmäisenä voimakkaasti juuri rakennusalalla, joten tilanne sinänsä ei ole tullut suurena yllätyksenä.

Vaikeudet johtuvat useista tekijöistä: kohonneet rakentamiskustannukset, inflaatio sekä korkeat korot ovat tehneet sen, että asuntojen kysyntä on romahtanut. Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa kuluttajien heikentynyt luottamus talouteen näkyy suuresti juuri rakennussektorilla.

Tilastojen mukaan rakennuslupien määrä on pudonnut 62 prosenttia edellisvuodesta, eikä vauhti näytä tyyntyvän tällä hetkellä. Myös uudisrakentamisen lupien 35 prosentin lasku vuodentakaisesta kertoo siitä, minkälaisessa tilassa koko rakennusala on nyt.

Alalla toivotaankin nyt, että hallitus ottaisi nopeasti käsittelyyn sellaisia aiheita, jotka parantaisivat rakennusalan tilannetta. Esimerkiksi ensiasunnon verovapauden poistaminen ei ole hyvä asia asuntomarkkinoiden kannalta, vaikkakin samassa esityksessä hallitus alensi varainsiirtoveron suuruutta.

Tämä ei tuskin paranna asuntomarkkinoiden tilannetta, vaan voi aiheuttaa lisää ongelmia. Voi olla hyvinkin mahdollista, että hallitus tekee uusia aloitteita tilanteen parantamiseksi ensi vuoden aikana.