U početku je kupnja kriptovaluta bila relativno komplicirana i skrivena od očiju javnosti. Stoga smo odlučili da vam pripremimo kompletan vodič kako kupiti kriptovalute, sa posebnim osvrtom na to kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj.

Kriptovalute su nastale sada već davne 2008. godine i zbog svojih prednosti su vrlo brzo postale veoma popularne širom svijeta.

Deregulacija novčanih tokova i izbjegavanje korumpiranog bankarskog sustava koji je već nekoliko puta doveo do velikih ekonomskih kriza je naveo ljude da razviju sustav povjerenja između sebe u kome centralno mjesto zauzimaju kriptovalute.

Gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj 2023? – Najbolje platforme

Kako smo već naveli, najjednostavniji način za kupnju kriptovaluta je korištenje neke od certificiranih platformi.

Predstaviti ćemo Vam tri platforme koje, po našem mišljenju, nude najbolje uvjete za kupovanje kriptovaluta:

1. eToro

Najbolje ocijenjena aplikacija za kupnju kriptovalute je eToro, koji nudi siguran, jeftin i pristupačan način ulaganja.  Za otvaranje računa kod ovog brokera trebate položiti samo 10 USD. Isto tako, minimalna dopuštena kupnja kriptovalute na eToru također iznosi 10 USD. Podržanih kriptovaluta ima u izobilju na eToru, s više od 70+ digitalnih sredstava dostupnih za kupnju. Ovdje možete saznati kako kupiti bitcoin na eTorou kao i druge popularne kriptovalute uz niske naknade.

kupiti kriptovalute

Ovo pokriva tokene s velikim kapitalom, kao i nekoliko DeFi kriptovaluta. eToro se zaista ističe kada je riječ o naknadama. Kada ovdje kupujete i prodajete kriptovalute, trebate pokriti samo fiksnu naknadu za transakciju od 1% i male razlike. Nadalje, isplate u USD su također besplatne.

Ako ste zainteresirani za kriptovalute, ali imate malo iskustva u ovom području – eToro nudi Smart Portfolio koji upravlja vašim ulaganjima u vaše ime. Portfelj o kojem je riječ pokrivat će više od desetak digitalnih sredstava – koje će eToro tim redovito rebalansirati. Ova društvena platforma za trgovanje olakšava kupnju Bitcoina kreditnom karticom i drugim praktičnim metodama plaćanja.

Konačno, eToro nudi i najbolje ocijenjenu mobilnu aplikaciju – koja je dostupna i na iOS-u i na Androidu. eToro se također naširoko smatra najboljim burzovnim posrednikom zbog svojih alata za trgovanje kopijama i politike nulte provizije pri kupnji i prodaji dionica.

2. OKX

Ako se pitate gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, još jedna od platformi koje vam preporučamo je OKX, koja broji nekoliko milijuna korisnika. Ova platforma je relativno nov igrač na kripto tržištu, jer je uspostavljena 2017. Međutim, njihovo odjeljenje za istraživanje i razvoj je vrlo brzo uspjelo da usavrši tehnologiju koja je u isto vrijeme i pouzdana i funkcionalna.

kupiti kriptovalute okx

Njihova aplikacija je jedna od najpreglednijih, bez suvišnog sadržaja, i najjednostavnijih za korištenje, tako da trgovanje preko OKX možete da vršite i u pokretu. Prije nekoliko mjeseci ova burza je postala zvanični partner fudbalskog kluba Manchester City i tima formule 1, McLaren, čime je postala globalno prepoznatljiv brend. Bitno je napomenuti da na ovoj burzi možete da trgujete i financijskim derivatima, poglavito opcijama i fjučersima. Na ovoj platformi možete i da pozajmljujete kriptovalute, nudeći kao zalogu neku od drugih kritpovaluta.

3. Capital.com

Capital.com zvanično je proglašen za općenito najbolje mjesto za kupiti kriptovalute Pi u 2023 (Pi je postala popularna zbog svoje značajke da je u pitanju kriptovaluta koja se rudari preko telefona uz minimalan utrošak baterije). Naravno, pored Pi kriptovalute, na ovoj platformi možete da trgujete i svim drugim poznatijim kriptovalutama, kao i ostalim dobrima.

kupiti kriptovalute capital

Jedna od osnovnih prednosti Capital.com je jednostavnost registriranja i početka trgovanja, kao i cjelovitost podataka koji se generiraju u stvarnom vremenu i kojima možete da pristupite u samo nekoliko klikova mišem. Takođe, ova platforma vas opskrbljuje besplatnim kursevima i vodičima za ulaganje u kriptovalute, pomoću kojih ćete biti pripremljeniji za poduzimanje operacija na kripto tržištu. Posebna pogodnost za svakog novog korisnika je mogućnost besplatne probe svih mogućnosti ove platforme, pri čemu Capital.com simulira trgovinu na osnovu stvarnih pokazatelja, ali bez novčanog depozita sa vaše strane. Tu možete da vidite sve zakonitosti tržišta, bez bojazni da ćete izgubiti novac.

Kako kupiti kriptovalute jednostavno i sigurno?

Sa razvojem tržišta, kupovina kriptovaluta je postajala sve jednostavnija. Mnoge kompanije koje su imale iskustvo sa trgovanjem na najvećim svjetskim burzama gdje se trguje robom i akcijama su svoje usluge prenijele i na trgovanje kriptovalutama.

Među njima je i Capital.com, grupa investicijskih kompanija koje su se udružile u zajedničkog brokera, te kreirale platformu za prodaju i kupovanje kriptovaluta.

Njihovo korisničko sučelje je veoma jednostavno, te se kupovina kriptovaluta odvija kroz 4 koraka:

 • ✅ Korak 1 – Registrirajte se na Capital.com – u gornjem uglu možete da izaberete hrvatski jezik, radi lakšeg snalaženja, i nakon toga kliknite na „prijava“
 • 💳 Korak 2 – Uplatite sredstva – ovo možete izvršiti putem bankarske kartice, direktnim transferom ili nekim drugim vidom uplate
 • 🏣 Korak 3 – Potražite željenu kriptovalutu – na Capital.com ćete naći sve trenutačno popularne kriptovalute čijom kupnjom možete da ostvarite zaradu
 • 💻 Korak 4 – Kupite kriptovalutu – u dva klika se vrši kupovina kriptovalute čiji daljnji rast može da se prati preko grafikona koji sadrže preko 75 indikatora

Metode kupovine kriptovalute

Nakon što smo prešli problematiku gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, sada ćemo se pozabaviti pitanjem kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj. 

Iako možda djeluje da je kupnja kriptovaluta rizična i komplicirana, vjerujte da to nipošto nije slučaj. Sve velike kompanije koje se bave transferom novca su obezbijedile mehanizme za kupovanje kriptovaluta.

Kako kupiti kriptovalute s Paypal računom

PayPal je razvio svoju aplikaciju koja vam omogućuje kupovanje kriptovaluta kojih želite u samo nekoliko poteza. Samo izaberete kriptovalutu, kliknete na „kupi“ i izaberete količinu.

kupiti kriptovalute s paypall racunom

Pored kupovine, PayPal aplikacija vam omogućuje i slanje kriptovaluta kontaktima iz adresara, odnosno primanje istih.

Kako kupiti kriptovalute kreditnom karticom ili debitnom karticom

Iako moguć, ovaj metod kupnje nije toliko popularan, zbog visokih provizija. Takođe, neke kompanije su blokirale kupovinu kriptovaluta putem kartica. Stoga, prije nego što se odlučite na kupnju, kontaktirajte banku koja vam je izdala karticu da provjerite uvjete korištenja.

Kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj s Netellerom ili Skrillom

U oba slučaja je potrebno da otvorite naloge na odgovarajućoj platformi. Nakon toga uplaćujete novac na svoj nalog (što možete da izvršite putem kreditne/debitne kartice).

kupiti kriptovalute u hrvatskoj

Zatim možete da izaberete željenu kriptovalutu i obavite kupoprodaju. Zapamtite da u slučaju obe platforme postoji provizija, koja se obračunava na transakcije.

Što povećava cijenu kriptovalute?

Mnogim ljudima nije jasno zašto se cijena kriptovaluta mijenja, ako je njena količina ograničena, te zbog izostanka regulacije, ne nastupa inflacija. Međutim, postoje određeni faktori koji ipak utiču na rast cijena kriptovaluta. Radi lakšeg razumijevanja, predstavićemo vam tri čiji je uticaj najvidljiviji.

Širi trend kripto tržišta

Širi trend kripto tržišta

Kao i na svakom brzorastućem tržištu, tako se i na tržište kriptovaluta ubacuju novi igrači, pri čemu nemaju svi dobre namjere. Stoga vam, kad odlučujute gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, savjetujemo da se držite kriptovaluta sa pouzdanom historijom iza koje stoje pojedinci ili grupe sa znanjem i kredibilitetom.

Trenutačni rast korisnika

Trenutačni rast korisnika

Povećani broj korisnika znači i veću potražnju, što dalje dovodi do većih cijena. Što više ljudi traži određeno dobro, to je ono sve rjeđe, a to onda utiče na rast cijene. Kako kupiti kriptovalute koje svi žele? Veoma skupo i teško.

Eventualno uvrštavanje na centralizirane burze

Eventualno uvrštavanje na centralizirane burze

Svaka kriptovaluta koja se uključi na centraliziranu burzu dobija na popularnosti, jer tada iza nje stoji tržište, što dalje znači da je prihvaćenija od strane svih sudionika na kripto tržištu.

Trebate li sada kupiti kriptovalute?

Volatilnost, odnosno nestabilnost, tržišta je glavna bojazan svih koji žele da ulažu u kriptovalute.

Ako je kupnja kriptovaluta ono što vas interesuje, onda je sada pravi trenutak za ulazak u taj svijet. Nikada ranije nije bilo toliko informacija o tržištu koje su vam dostupne u svakom trenutku, tako da rizik možete da svedete na minimum.

Takođe, na raspolaganju su vam i savjeti ovlaštenih brokera koji neće dopustiti da izgubite svoj novac, te će vas uputiti kako kupiti kriptovalutu koja će vam donijeti prinos.

Prednosti kupnje Kriptovalute

Svatko u Hrvatskoj tko je nekada čuo o kriptovalutama, a želio je da se uključi na ovo tržište i sada čita naš vodič o tome kako i gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, treba da zna ove prednosti kriptovaluta:

 • Nizik inflatorni rizik, na koji ne utiču krize (imamo primjer posljednje svjetske krize uzrokovane rusko-ukrajinskim ratom, dok su konvencionalne valute depresirale, kriptovalute su ostvarile čak i rast cijena)
 • Sigurnije obavljanje transakcija zbog visokog nivoa zaštite koji se koristi kod kriptovaluta, a koji obezbjeđuje blockchain tehnologija
 • Jeftinije transakcije jer se izbjegavaju nepotrebni posrednički troškovi
 • Konvertibilnost kriptovaluta koja omogućava transakcije u ogromnom broju „regularnih“ valuta, kao i veoma niski transakcioni troškovi.

Zato, ako se pitate kada je pravo vrijeme za kupovanje kriptovaluta, pravi odgovor je – čim prije. Potencijal ovog tržišta će privlačiti sve više kupaca, odnosno investitora, što će dovesti do rasta cijena kriptovaluta, stoga bi vaša kupovina kriptovaluta trebala da se isplati već u kratkom roku.

Koji je najbolji način za kupnju kriptovalute?

Do sada smo vam objasnili gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, zatim kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, a sada ćemo da vam pokažemo i na koji način se vrši kupovina kriptovalute.

U nastavku dajemo osvrt na tri glavna načina za trgovanje.

1.   Kripto Exchange – Mjenjačnica

Kripto mjenjačnice rade na principu brokerskih platformi na kojima se obavlja prodaja i kupovina kriptovaluta. Na nekima čak možete da ostvarujete profit pozajmljivanjem svojih kriptovaluta, za koje vam drugi korisnici plaćaju naknadu (kamatu).

kupiti kriptovalute krypto exchange

Postoje dvije vrste mjenjačnica – centralizirane (CEX) i necentralizirane (DEX). Osnovna razlika među njima je u tome što iza centraliziranih stoji određena organizacija koja nadzire trgovanje.

Takođe, centralizirane se nalaze na udaru tvrdokorne linije korisnika kriptovaluta jer se kose sa osnovnim postulatom kripto poslovanja koji se odnosi na deregulaciju, ali isto tako ovaj vid trgovanja pruža bržu uslugu jer prihvata i vrši konverziju većeg broja valuta.

Decentralizirane pružaju veći stupanj sigurnosti prilikom transakcija, ali i centralizirane mjenjačnice su uspjele da obezbijede skoro potpunu zaštitu od hakera, tako što su sredstva izmjestili offline, ali i kupovinom polica osiguranja na transakcije.

2.   Kripto Broker

Drugi način poslovanja na tržištu kriptovaluta je korištenje kripto brokera. Kripto brokeri mogu da budu firme ili pojedinci koji posluju kao posrednici između tržišta i kupaca/prodavaca kriptovaluta.

kupiti kriptovalute kripto broker

Postoji nekoliko glavnih razlika između kripto brokera i kripto mjenjačnica:

 • Kod kripto mjenjačnica kupci i prodavci međusobno trguju direktno, dok mjenjačnica obezbjeđuje samo platformu na kojoj se učesnici okupljaju. Sa druge strane, kripto broker vrši kupoprodaju u ime svojih klijenata.
 • Kripto mjenjačnice su namijenjene iskusnim korisnicima koji mogu da podnesu veći rizik, koji potencijalno može da donese veću zaradu kad je u pitanju kupnja kriptovaluta.
 • Poslovanje kod kripto mjenjačnica se obavlja po cijeni koja važi u tom trenutku, dok se kod kripto brokera odvija po cijeni koja je određena od strane brokera.

3.   Decentralizirana razmjena (DEX)

Već smo pomenuli da kad razmišljate o tome na koji način i gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj imate opciju učešća na decentraliziranim mjenjačnicama.

One su u svojoj osnovi sačuvale prvobitni princip nastanka kriptovaluta, odvajanje novog monetarnog sistema od regulatornih tokova koji sprovode središnje banke, te na taj način štampaju velike količine takozvanog fiat novca, koji nema stvarno pokriće u nekoj realnoj imovini (kao što je bilo zlato, dok je važio Zlatni standard, recimo).

Decentralizirane mjenjačnice ne pohranjuju korisnikova sredstva, kao što to čine centralizirane, nego omogućuju direktno trgovanje. Na taj način se obezbjeđuje ultimativna pouzdanost i zaštita sistema kupoprodaje.

Međutim, to dovodi do rigidnosti i komplikovanosti cijelog sistema trgovanja, što je na koncu dovelo da je obim transakcija putem ovog načina u padu unazad nekoliko godina.

Kao što vidite, sva tri načina imaju svoje prednosti i mane. Zato, kad odlučujete kako i gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, sagledajte šta želite da postignete i koliko ste vremena spremni da uložite u to.

Ukoliko ste zadovoljni nižim marginama zarade, te ne želite da potrošite mnogo vremena trgujući, koristite usluge brokera. Ukoliko ste već iskusni kad je u pitanju kupovina kriptovalute, možete da se okrenete kripto mjenjačnicama, ili čak decentraliziranoj razmjeni, koja može da vam donese i više prinose.

Koje kriptovalute kupiti?

Jako je teško dati odgovor na pitanje koje kriptovalute kupiti, jer kvalitet jedne kriptovalute zavisi od mnogo faktora. Najčešće su to prihvaćenost, mogućnost trgovine, konvertibilnost i slično. Stoga vam ovoga puta mi, na osnovu našeg istraživanja, dajemo prijedlog za kriptovalutu sa najvećim potencijalom rasta, u odnosu na ostale na tržištu.

1. Bitcoin Minetrix

Bitcoin Minetrix je novitet u svijetu rudarenja kriptovaluta u oblaku. Ovaj token je prvi u svojoj vrsti, temeljen na ERC-20 standardu i koristi “Stake-to-Mine” mehanizam, omogućavajući korisnicima sigurno i efikasno rudarenje Bitcoina. Spada u nove kriptovalute i nudi ogroman potencijal zarade. Tokenizacija rudarenja u oblaku omogućava korisnicima da kupe BTCMTX tokene tijekom pretprodaje ili na burzama, te ih ulože kako bi pokrenuli proces rudarenja Bitcoina.

gdje kupiti kriptovalute u hrvatskoj bitcoin minetrix

Ključna značajke Bitcoin Minetrix platforme je metoda “Stake-to-Mine” koja elimira potrebu za kupnjom rudarskih ugovora od specijaliziranih kompanija, čime smanjuje rizik od gubitka sredstava po ugovorima. Korisnici mogu kupiti i uložiti BTCMTX tokene, čime stvaraju kredite za rudarenje u oblaku. Ovi krediti su autentični ERC-20 tokeni koje mogu zamijeniti za snagu rudarenja Bitcoina.

Zahvaljujući ovim nagrađivanim kreditima za rudarenje u oblaku, korisnici zadržavaju potpunu kontrolu nad svojim BTCMTX tokenima i, po potrebi, ih mogu prodati na sekundarnom tržištu. To donosi veću fleksibilnost i eliminira potrebu za slanjem gotovine za kupnju rudarskih ugovora.

2. Meme Kombat

Meme Kombat (MK) predstavlja uzbudljivu novu kriptovalutu s nevjerojatnim potencijalom i jedinstvenim svojstvima koja je ne razdvajaju od mnogih drugih industrijskih tokena. Projekt se temelji na Ethereum blockchainu i nudi vlasnicima MK tokena mogućnost stvaranja pasivnog prihoda putem kamatne stope (APY) od 112%.

gdje kupiti kriptovalute u hrvatskoj meme kombat

Ključna značajka Meme Kombat projekta je inovativni sustav klađenja koji bi trebao privući široku publiku. Njihova Battle Arena omogućuje klađenje u modovima “igrač protiv igrača” i “igrač protiv umjetne inteligencije”, gdje igrači mogu kladi se na ishod borbi između različitih likova koji predstavljaju meme tokene.

Za više informacija o tome kako kupiti Meme Kombat tokene posjetite vodič koji su sastavili Business2Community stručnjaci. Zahvaljujući upotrebi blockchain tehnologije, ova igra je potpuno transparentna i poštena. Ukupna ponuda MK tokena iznosi samo 12 milijuna, pri čemu je 6 milijuna tokena dostupno tokijem pretprodaje. Cijena svakog tokena iznosi 1,667 dolara, a pretprodaja će završiti čim se dostigne maksimalni iznos od 10 milijuna dolara.

3. TG. Casino

TG.Casino platforma omogućuje igračima da koriste kriptovalute za transakcije i klađenje, stvarajući tako veliko uzbuđenje među korisnicima. Ovaj Telegram kazino je nedavno krenuo u pretprodaju svog izvornog TGC tokena kako bi ponudio niz atraktivnih prednosti je TG.Casino.

gdje kupiti kriptovalute u hrvatskoj tg casino

Oni koji se odluče kupiti ovaj token imaju priliku ostvariti iznimne nagrade putem klađenja i sudjelovanja u igrama. Ovaj kripto kazino nudi impresivan izbor igara i posjeduje službenu licencu za legalno poslovanje unutar Telegram platforme. Budući da je potpuno orijentiran prema kriptovalutama, korisnicima se pruža prilika da se klade na najvažnije sportske događaje i prvenstva koristeći različite kriptovalute.

Ovaj projekt ima snažnu podršku utjecajnih osoba i stručnjaka iz industrije na glavnim društvenim medijima. Osim toga, implementirane su napredne sigurnosne mjere kako bi se osigurala zaštita korisničkih sredstava.

Cijena pretprodaje TGC tokena iznosi 0,125 USD, a već u prvih nekoliko sati prikupljeno je 15% ciljanog iznosa. S obzirom na ovaj brzi početak, očekuje se da će pretprodaja biti izuzetno uspješna. Ulagačima se pruža prilika za brz povrat ulaganja i značajne nagrade u vrlo kratkom vremenskom periodu.

4. Wall Street Memes

Svijet meme kriptovaluta je izuzetno dinamičan, s mnogim novim kandidatima koji se pojavljuju sa svih strana. Jedan od takvih koji trenutno privlači veliku pažnju je Wall Street Memes Token ($WSM). Razgovori o njegovom ogromnom potencijalu da postane sljedeći veliki hit u kripto svijetu sve više raste, uspoređujući ga s popularnom kriptovalutom PEPE. On je u samom vrhu kripto svijeta, zauzimajući središnje mjesto u svim razgovorima. Trenutno je u tijeku pretprodaja, pružajući iznimno uzbudljivu priliku za visoke povrate ulaganja.

kupiti kriptovalute wall street memes

S obzirom na snažan utjecaj na društvenim medijima, pretprodaja wallstmemes.com uspješno je rasprodala prvu fazu u samo nekoliko dana, unatoč ograničenoj medijskoj pokrivenosti u kripto prostoru. To sugerira da WSM ima značajan potencijal rasta.

Osim toga, projekt također stvara publicitet s airdropom u vrijednosti od 50.000 dolara putem platforme Gleam.io, koji će biti podijeljen među pet pobjednika.

Pretprodaja WSM tokena je završena 26. Rujna 2023. godine te je sada moguće kupiti ove tokene na OKX burzi.

Kako kupiti kriptovalute online – Tutorijal

U prethodnom odjeljku smo vam kazali da možete da trgujete, bez prezentiranja osobne iskaznice, međutim, registracija na centraliziranim mjenjačnicama zahtjeva potvrdu vašeg identiteta. Stoga ćemo vam prezentirati koje jednostavne korake treba da prođete prilikom kupnje kriptovaluta.

Korak 1 – Napravite račun

Odite na Capital.com, kliknite na dugme „prijava“ u gornjem desnom uglu, pa zatim pritisnite dugme „registracija“, unesite svoj email i željenu zaporku (možete da se prijavite i direktno putem Facebook ili Apple naloga)

kupiti kriptovalute napravite racun

Korak 2 – Pošaljite osobnu iskaznicu

Nakon toga, proces registracije vas upućuje da unesete rezidencijalne podatke, te podatke sa osobne iskaznice radi potvrde identiteta. Ne zaboravite i da verificirate svoju email adresu, jer je u međuvremenu poslata elektronska pošta od strane Capital.com.

posaljite osobnu iskaznicu

Korak 3 – Uplatite sredstva

Nakon što se prijavite na svoj nalog, u gornjem desnom uglu iz padajućeg menija izaberite opciju da uplatite novčana sredstva na svoj nalog, putem kojih ćete kupovati kriptovalute.

kupiti kriptovalute uplatite sredstva

Korak 4 – Pronađite kriptovalutu na platformi

U gornjem lijevom uglu vašeg ekrana imate polje za pretragu putem kojeg možete da nađete željenu kriptovalutu. Također, u realnom vremenu možete da vidite kretanje cijene te kriptovalute, a u kartici „grafikoni“ na traci uz lijevi rub ekrana možete da dobijete detaljne podatke koji vas interesiraju.

kupiti kriptovalute pronađite kriptovalutu na platformi

Korak 5 – Kupite kriptovalutu

U centralnom dijelu ekrana imate opcije za kupovinu i prodaju kriptovalute. Klikom na dugme kojim obavljate željenu transakciju, birate količinu kriptovalute koju želite da kupite, odnosno prodate.

kupite kriptovalutu

U isto vrijeme, možete da izaberete i osiguranje, da namjestite cijenu po kojoj će platforma prodati kriptovalutu čija vrijednost padne ispod vrijednosti koju ste zacrtali, na taj način minimizirajući vaš potencijalni gubitak.

Također, možete da namjestite i automatsku prodaju ako se dostigne određena cijena, sa kojom ste zadovoljni. Time eliminirate potrebu da stalno pratite kretanje cijena.

Kako kupiti kriptovalute na siguran način?

Glavna bojazan kod svih osoba koje žele da trguju kriptovalutama je sigurnost i kako da zaštite svoju zaradu od krađe.

Razvojem tržišta i uočavanjem slabih točaka prilikom transakcija, tržište kriptovaluta je danas sigurnije nego ikada. Jedan od osigurača ovog sustava su i licencirani brokeri kojima je posao prodaja i kupovina kriptovaluta.

Licencirani brokeri

Licenca, odnosno certifikat, koji dobijaju legitimni brokeri na kripto tržištu je praktično ista kao i ona koju dobijaju brokeri na „redovnim“ burzama. Ovo se odnosi na dozvolu brokerima da klijentima pružaju savjetodavne, analitičke i kupoprodajne usluge. Oni pružaju odgovore na sva vaša pitanja (gdje i kako kupiti kriptovalute, i slična).

licencirani brokeri

Licencirani brokeri u vaše ime i za vaš račun vrše transakcije na kripto tržištu, bivajući na taj način posrednici između kupaca i prodavaca.

Kao i na regularnim burzama, učesnici daju naloge za kupovinu, odnosno prodaju konkretne kriptovalute po određenoj cijeni i u određenoj količini, a brokeri onda pokušavaju da upare istovrsne naloge da bi se obavila kupoprodajna transakcija.

Prednost licenciranih brokera, osim pouzdanosti, je i to što oni mogu da posluju na više mjenjačnica istovremeno, te svojim klijentima donesu veću zaradu.

Licencirani brokeri mogu da posjeduju naloge na kojima će zarada moći da se denominira i u kriptovalutama, ali i u fiat novcu. Takođe, mogu da se bave i terminskim poslovima, zauzimajući dugu, odnosno kratku poziciju prema kretanju cijena kriptovaluta.

Naravno, licencirani brokeri nisu samo individualci, nego i kompanije mogu da dobiju licencu, ili da se više brokera udruži u ortakluk.

Budite oprezni s naknadama

Moramo da vam skrenemo pažnju i na jednu veoma bitnu činjenicu. Našli ste kako i gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, izabrali ste na koji način ćete izvršiti kupnju, našli ste pouzdanog brokera ili ste sami izvršili transakciju u mjenjačnici, ostvarili ste zaradu, te sad želite da povučete svoja sredstva.

kupiti kriptovalute budite oprezni s naknadama

Međutim, negdje u tom procesu, vaša zarada je mnogo niža nego što ste mislili. To je zato što kada je vršena kupovina kriptovalute niste pazili na provizije i naknade koje su naplaćene. Zbog toga vam u našem vodiču „gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj“ preporučamo trgovanje na Capital.com i kupnju Wall Street Memes kriptovalute jer su tu najmanje naknade, te je vaša profitna margina najveća.

Isto tako, prilikom izbora brokera, morate da obratite pažnju na njihove provizije, tako da prilikom njihovog angažiranja imate sve potrebne informacije, da vam kupnja kriptovaluta ne bi pravila probleme u budućnosti, te iznevjerila vaša očekivanja.

Možete li kupiti kriptovalute bez osobne iskaznice?

Iako je moguća kupovina kriptovaluta bez osobne iskaznice, većina najvećih svjetskih mjenjačnica zahtjeva potvrdu identiteta.

Nemojte da vas ovo obeshrabri u smislu da odustanete od trgovanja na kripto burzama, jer vaši osobni podaci ostaju u potpunosti zaštićeni.

Naravno, kako rekosmo, ako želite da u potpunosti zaštitite svoju privatnost, a želite znati gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj bez osobne iskaznice, ovo su vam opcije:

 • Kripto bankomati (ATM) – uputstvo kako kupiti kriptovalutu na bankomatu je vidljivo odštampano na svakom uređaju
 • Transakcije preko dark web-a (duboki internet, neregulirano i opasno područje) – ovo vam ne preporučamo, zbog visokog stepena zlouporaba
 • Takozvane peer-to-peer transakcije na decentraliziranim burzama

Ipak, verifikacija identiteta vam omogućuje mnogo brže i pouzdanije poslovanje, stoga smatramo da je mudrije da se odlučite da vjerujete tržištu, pogotovo zbog svih sigurnosnih mehanizama implementiranih tokom prethodnih nekoliko godina.

Zaključak

Kao što možete da vidite, tržište kriptovaluta u svijetu nikad nije bilo uređenije. Zato ako se pitate da li vrijedi ulagati ili gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj, naši odgovori su da, vrijedi ulagati, i možete ih kupiti na potpuno sigurnim i povjerljivim burzama.

Uložite malo vremena u istraživanje, konzultirajte se sa financijskim savjetnicima, ili licenciranim brokerima prije no što krenete u kupovanje kriptovaluta.

U našem vodiču možete saznati kako kupiti dionice, ukoliko ste više zainteresirani za zaradu novca ulaganjem u ovu vrstu vrijednosnih papira.

Ukoliko želite da igrate oprezno, na početku krenite sa nižim ulozima i poznatijim kriptovalutama ili onima koje bilježe stabilan rast, kao što je Wall Street Meme, dok kasnije, kad steknete malo iskustva, ili kada povjerite svoje trgovanje iskusnim profesionalcima, možete da trgujete i rizičnijom aktivom.

Često postavljana pitanja

Kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj?

Gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj?

Kako kupiti i prodati kriptovalute?

Gdje je najbolje kupiti kriptovalute?

Kako sigurno kupiti kriptovalute?

Šta je fiat novac?

Reference:

 1. Best Crypto Apps & Exchanges Of August 2023 – Forbes Advisor
 2. U.S. most used crypto exchanges 2021-2023 | Statista