kempower osake
Kempower osake
lähti tänään heti aamusta roimaan yli 13 prosentin laskuun. Samalla kyseessä on Helsingin pörssin vaihdetuin osake tällä hetkellä.

Merkittävän pudotuksen takana on ilmeisesti se, että yrityksen suurin omistaja Kemppi Group ilmoitti myyvänsä 3,4 miljoonaa osaketta 30 euron hintaan. Näin perheyrityksen osuus Kempowerista laski näiden myyntien myötä 61,93 prosenttiin.

Helsingin pörssin avautuessa sen yleisindeksi eli OMXH oli 0,1 prosentin nousussa. Tällä hetkellä on mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan indeksi lähtee menemään päivän kuluessa.

Kempower on tullut tunnetuksi sähköautojen latausjärjestelmien valmistajana sekä siitä, että se on ollut yksi parhaiten nousevista osakkeista Helsingin pörssissä viime aikoina. Sen liiketoiminta on kasvanut erittäin nopeasti ja tällä hetkellä yritys pyrkii laajentumaan Yhdysvaltoihin.

Lue myös: Kempower hyvässä nosteessa – kurssi laskenut viime päivinä

Kempower kurssi on vaihdellut paljon syksyn mittaan

Kempower kurssi on ollut pitkin syksyä jatkuvan heilahtelun alaisena. Korkea volatiliteetti on johtunut esimerkiksi siitä, että yritys ilmoitti kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksessa tilauskannan vähentyneen verrattuna viime vuoteen.

Tämä uutinen johti pitkälti siihen, että Kempower osake romahti lokakuun puolessa välin. Se tippui kaikkien aikojen huipustaan eli 54,35 eurosta alimmillaan jopa 25,26 euroon.

Koska kyseessä on vielä nuorehko kasvuyritys, nämä suuret heilahtelut eivät tule kovinkaan suuren yllätyksenä. Vaikka se ilmoitti tilauskannan hiipumisesta, kokonaisuutta katsellessa yrityksellä menee edelleen hyvin.

Tällä hetkellä se pyrkii laajentumaan mahdollisimman nopeasti ja ottamaan sähköautojen lataamiseen liittyviä kansainvälisiä markkinoita itselleen. Mielenkiintoista Kempowerissa on se, että vaikka se kasvaa nopeasti, se on pystynyt tekemään myös hyvää tulosta jatkuvasti.

Monien asiantuntijoiden mukaan Kempower kurssi laskee vielä alle 30 euron, joka olisi heidän mielestään oikea arvostustaso yritykselle. Tämä viimeisin käänne on näillä näkymin johtamassa siihen, että kurssi olisi laskusuunnassa ainakin toistaiseksi, mikä taas avaa hyviä ostotilaisuuksia sijoittajille.

Kemppi Group vähensi omistustaan Kempowerissa

Osakemyynnit ovat normaali osa pörssiyhtiöiden arkea, mutta kun kyse on yhtiön suurimman omistajan jättimäisestä myynnistä, markkinareaktio voi olla voimakas. Kempowerin tapauksessa osakkeen nopea lasku herätti sijoittajissa luonnollisesti huolta.

Tällä hetkellä osakkeita myydään emoyhtiön toimesta yhteensä 102 miljoonan euron edestä. Sillä on suuri vaikutus myös Kempowerin osakkeen kurssiin, joka lähti jälleen nopeaan laskuun käytyä muutama viikko sitten noin 25 eurossa.

“Kemppi Group on ollut ja tulee tämän osakemyynnin jälkeenkin olemaan Kempowerin suurin osakkeenomistaja noin 61,93 % omistusosuudella osakkeista ja äänistä. Kemppi Group on vahvasti sitoutunut Kempowerin pitkän aikavälin kehitykseen ja uskoo, että laajempi osakkeenomistajapohja ja parempi likviditeetti lisäävät kiinnostusta osaketta kohtaan ja tukevat Kempowerin arvonluontia”, Kemppi Groupin hallituksen puheenjohtaja Antti Kemppi kertoi tiedotteessaan.

Tiedotteessa mainittiin myös se, että Kempower ilmoitti luovutusrajoituksen, joka koskee seuraavia 360 päivää. Näin ollen suuria myyntejä ei ole tulossa seuraavan vuoden aikana.

Tämä ilmoitus rauhoittaa Kempower osaketta ainakin jollakin tapaa, vaikkakin se tulee varmasti vielä liikkumaan paljon suuntaan jos toiseen.

Kurssin heilahtelut tuskin tulevat monellekaan yritystä seuranneille suurena yllätyksenä. Kun kurssi tippui nopeasti huipputasostaan alaspäin, monet sijoittajat alkoivat ostaa sitä edullisempaan hintaan.

Näin oli odotettavissa myös uusi lasku, sillä kurssin käännyttyä takaisin nousuun monilla oli varmasti mielessä tehdä nopeita pikavoittoja osakkeen avulla.

Toisaalta moni saattaa pohtia tällä hetkellä, miksi perheyhtiö päätti luopua merkittävästä osasta omistustaan juuri nyt. Toisinaan omistajien myyntipäätökset saattavat kertoa sisäpiirin näkemyksistä yrityksen todellisesta arvosta ja sen kasvumahdollisuuksista.

Tällä hetkellä suurin kysymys lienee se, miten Kempowerin Amerikan valloitus lähtee liikkeelle. Esimerkiksi Tesla ilmoitti aiemmin tänä syksynä tehneensä suuren kaupan latauspisteisiin liittyen. Kempoweilla on näin ollen kova kilpailija Yhdysvalloissa, vaikka kaikilta osin se ei kilpaile suoraan Teslan kanssa.

Lue myös: Kultakaivosyhtiö Laiva Gold on ajautumassa konkurssiin

Kempower osake kiinnostaa sijoittajia myös tulevaisuudessa

Kempower osake on varmasti vieläkin sijoittajien mielenkiinnon kohteena. Mikäli kurssi tippuu vielä reilusti alle 30 euron, sille löytyy varmasti ostajia osakemarkkinoilta.

Kyseessä on kuitenkin Helsingin pörssin yksi mielenkiintoisimpia osakkeita, jonka avulla monet sijoittajat ovat tehneet hyviä voittoja. Lisäksi yrityksellä menee tällä hetkellä sen verran hyvin, että osakkeeseen on liitetty paljon odotuksia. Suuria vaihdanta määriä on siis luvassa vielä lähitulevaisuudessakin.

Mikäli Kempower osake kiinnostaa, sitä kannattaa seurata tulevina viikkoina tarkasti. Joidenkin analyytikkojen toimesta sitä jo nyt suositellaan ostettavaksi. Jos Kempower kurssi tulee vielä alemmaksi, se vaikuttaa entistä houkuttelevammalta ostokohteelta.

Pidemmällä aikavälillä yrityksen osakkeilla voi tehdä hyviä tuottoja, mikäli se vain onnistuu tavoitteissaan. Yhdysvaltain markkinat määrittelevät varmasti pitkälti sitä, kuinka suureksi yritys voi lopulta kasvaa.