Ivan Mrvoš je mladi poduzetnik koji svojim radom doprinosi očuvanju životne sredine i unaprijeđenju lokalnih zajednica. Ivan je osnivač i direktor tehnološke tvrtke Include d.o.o. Include je specijalizirana za proizvodnju “pametnih klupa”. Ove klupe s pametnom tehnologijom koriste solarnu energiju za punjenje uređaja i pružaju pristup internetu.. Više od 900 ovih pametnih klupa krase gradove Hrvatske i ostatka svijeta. U ovom tekstu ćete saznati više o ovom inspirativnom mladom poduzetniku i njegovoj uspješnoj tvrtki.

Ivan Mrvoš biografija

Ivan Mrvoš je iz Solina, ima 27 godina. Završio je Srednju školu za strojarstvo i mehatroniku u Splitu. Uporedo je završio i srednju glazbenu školu Amadeus u Splitu za instrument gitara. Tijekom školovanja imao je odlične ocjene i osvojio je drugo mjesto na državnom takmičenju iz mehatronike. Nakon toga upisuje FESB – Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Međutim, zbog većeg afiniteta prema poduzetništvu, fakultet je napustio nakon završene druge godine.

ivan mrvoš

Nakon završetka srednje škole Ivan je prvo pokušavao da pravljenjem web stranica zaradi novac koji bi poslije investirao u servis za popravljanje računala. Taj pokušaj je bio neuspješan. Zatim je počeo praviti pametne stolice i stolove. Iako su bili korisni i kvalitetni, njegovi proizvodi su bili odbijeni zbog visoke cijene i zato što su se morali puniti. Unatoč velikoj medijskoj pompi oko njegovog izuma, prodaja se uopće nije desila.

Godine 2015. Ivan Mrvoš je izumio prvu pametnu klupu u Europi. Nazvao ju je Steora. Imala je četiri USB priključka za punjenje mobilnih uređaja, ugrađeni senzor za mjerenje temperature zraka te prateću aplikaciju koja omogućavala praćenje temperature na klupi. Također je posjedovala sposobnost osvjetljavanja, no bila je ograničena na jednu boju. Njegov izum je fascinirao kako zemlje regiona, tako i svijet. Medijska pompa oko toga je trajala više od dva tjedna.

Nakon toga kreće Ivanova borba da proda svoj proizvod. Prve pametne klupe kupili su organizatori Sarajevo Film Festivala. Zahvaljujući pritisku konkurencije Ivan je zaposlio kvalitetan kadar, podigao kredit od 30000 eura i počeo se ozbiljnije baviti ovim biznisom. Unatoč tome što Include u jednom trenutku nije imao ni kune na računu, ubrzo su ostvarili preko jedan milijun kuna prihoda.

Include doo

Include doo, kompanija iz Solina, evoluirala je u inovativnu organizaciju posvećenu dizajniranju, razvoju i proizvodnji raznovrsnih rješenja za gradove i lokalne uprave. Naš doprinos obuhvaća poboljšanje javne povezanosti, poticanje mikromobilnosti, učinkovito upravljanje otpadom te praćenje kvalitete zraka.

S globalnom prisutnošću koja obuhvaća više od 1700 isporučenih proizvoda na 60 tržišta diljem svijeta, poslužujemo više od 500 gradova i općina. Naši projekti su sastavni dio najznačajnijih ‘Smart City’ inicijativa.

Kontrolom cijelog proizvodnog procesa unutar tvrtke osigurana je brza isporuka, visoka kontrola kvalitete te konkurentne cijene za naše kupce i partnere.

Proizvodi su u potpunosti proizvedeni u Europskoj uniji, koristeći lokalne komponente, te se ističu domišljatošću, istraživanjem i stručnošću u dizajnu. Svaki stvoren proizvod ispunjava najviše standarde kvalitete, potvrđene industrijskim certifikatima poput CE oznake.

Misija Include doo je unaprijeđenje zajednica i učiniti ih boljim mjestima za život. Tim Include doo neprestano istražuje, razvija i inovira održiva rješenja za pametne gradove s ciljem doprinosa općem dobru.

Kako je Ivan Mrvoš financirao svoje poslove?

U Travnju 2017. godine, Include je pridružio Funderbeam platformi kao nova hrvatska tvrtka koja je pokrenula investicijsku rundu radi prikupljanja dodatnog kapitala. U nevjerojatno kratkom roku od dvadesetak dana, uspjeli su kupiti 465000 eura uz valuaciju od 4,4 milijuna eura. Tako su postali najuspješnija tvrtka na toj platformi u tom trenutku. Tijekom te runde, investitori su dobili jedan token za svaki uloženi euro. Danas, cijena trgovanja tokenima naše tvrtke iznosi otprilike 3 eura po tokenu.

Funderbeam South-East Europe je osnovan u Rujnu 2016. godine kao rezultat suradnje između estonske platforme Funderbeam i Zagrebačke burze, koja posjeduje 20 posto udjela u Funderbeam SEE. Funderbeam je globalna crowdfunding platforma usmjerena na startupe, omogućavajući ulagačima trgovinu njihovim udjelima odmah nakon početne faze ulaganja, koristeći sustav temeljen na blockchain tehnologiji, čime se simulira trgovina dionicama kao da su tvrtke već kotirane na burzi.

Funderbeam SEE primjenjuje poslovni model Funderbeama, gdje se radi o financiranju investicija putem formiranja posebnog pravno osiguranog entiteta (SPV) sa sjedištem u Estoniji. Taj entitet predstavlja jedinog vlasnika kompanije i djeluje kao zastupnik svih ulagača.

Steora pametna klupa

Pametna klupa koristi i najmanju sunčevu energiju za punjenje baterija, detektira nepovoljne vremenske uvjete poput kiše ili snijega te automatski isključuje svoje funkcije kako bi sačuvala energiju. Također, sustav prepoznaje noćne sate i automatski isključuje sve operacije ako klupu nitko ne koristi.

ivan mrvoš steora pametna klupa

Klupa u svakoj sekundi vrši obradu desetak informacija kako bi precizno izračunala podatke kao što su temperatura, proizvodnja i potrošnja energije, kvaliteta zraka te broj punjenja uređaja i povezanih korisnika na internetu. Tijekom noćnih sati, klupa emitira ambijentalno svjetlo. Tijekom vrućih ljetnih dana sjedalo se hladi putem sustava za hlađenje koje koristi posebne senzore i ventilatore s visokim protokom zraka.

Ivan Mrvoš ostale inovacije

Inspirativna biografija ovog talentovanog poduzetnika ne završava samo sa Steora pametnim klupama. Ivan Mrvoš se može pohvaliti i ostalim inovacijama. Među njima su Solos IoT platforma, Terra spremnik otpada i Aerys sustav za praćenje kvalitete zraka.

Solos IoT platforma

Solos je vlasnička platforma za pametne gradove temeljena na oblaku koja centralizira povezivanje IoT infrastrukture javne imovine. Ova platforma omogućuje uvid, daljinsko upravljanje pametnim uređajima, optimizaciju operacija te unaprjeđenje sigurnosti i kvalitete života u našim zajednicama.

Ayers sustav za praćenje kvalitete zraka

Aerys pruža jednostavno rješenje koje se lako instalira i precizno mjeri širok spektar zagađivača u stvarnom vremenu, potičući svijest i potrebu za promptnim djelovanjem u našim zajednicama. Tim Include doo vjeruje da je važno pratiti kvalitetu zraka u našim susjedstvima na isti način na koji se prati temperatura, vlažnost i tlak zraka.

Terra spremnik otpada

Javne kante opremljene sustavom za zbijanje omogućuju kompaktno spremanje otpada, što znači da može zamijeniti do pet standardnih kanti iste veličine. Ovaj inovativni pristup ne samo da štedi vrijeme sakupljača otpada putem smanjenja učestalosti pražnjenja, već i optimizira potrošnju goriva, čime se smanjuju troškovi i emisija CO2. Njihov robusan dizajn, otporan na vandalizam i s minimalnim zahtjevima za održavanjem, pruža najvišu životnu vrijednost dostupnu na tržištu.

Ivan Mrvoš nagrade i priznanja

Central European Startup Awards je 2017. godine dodijelio Ivanu nagradu za osnivača godine. 2019. godine Forbes je ovog mladog poduzetnika uvrstio u svoju listu najuspješnijih poduzetnika iz oblasti proizvodnje i industrije.

Na dan obilježavanja 161 obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle, Ivan Mrvoš je nagrađen Godišnjom Nagradom Nikola – Genij za budućnost u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja za zaštitu okoliša.

Osim toga, Ivanova kompanija je dobila priznanje od strane renomiranih kompanija poput Deutsche Telekom Grupe, Nokije, Kie i Red Bulla, koji ne samo da su kupili već su i podržali njegove proizvode.