Internet stvari (IoT) je koncept koji je mnogim ljudima težak za razumevanje. U suštini, IoT se odnosi na napredne tehnološke uređaje koji imaju sposobnost prenosa informacija, pa čak i sposobnost da osete, nadgledaju i reaguju na ljudsko ponašanje.

Većina rasprava o internet stvarima se fokusira na predviđanja o tome kako će oblikovati naše živote u narednim decenijama. Međutim, često previđamo uticaj koji on već ima na naš svakodnevni život.

U tekstu smo naveli pet primera kako internet stvari već imaju vidljiv uticaj na naše živote danas.

1. Kuća

Nadzor nad kućom izdaleka postaje sveprisutan zahvaljujući sigurnosnim sistemima, dok pametne aplikacije na telefonima olakšavaju optimizaciju grejanja (poput Nest.com) i praćenje kućanskih uređaja (kao na Postscapes.com).

internet stvari

IOT tehnologije već omogućavaju praćenje dece ili kućnih ljubimaca čak i kada nismo kod kuće, uz mogućnost postavljanja senzora koji obaveštavaju o otvorenim vratima, pružajući korisne informacije za negovatelje. S obzirom na rastuću veštačku inteligenciju kućanskih predmeta, postavlja se pitanje koliko će vremena proći pre nego što se pojave roboti sposobni obavljati svakodnevne zadatke umesto nas.

2. Posao

IOT ima revolucionarni uticaj na poslovanje, pružajući kompanijama neverovatne mogućnosti optimizacije. Na primer, pametne prodavnice već koriste tehnologiju za praćenje signala sa mobilnih uređaja kupaca kako bi analizirali njihovo ponašanje u prodavnici. Integracijom ovih podataka sa onlajn informacijama, kompanije kreiraju detaljne profile kupaca. Putem posebnih aplikacija, trgovci mogu da koriste ove informacije za isporuku personalizovanih kupona i promocija direktno na mobilne uređaje svojih kupaca, pružajući im relevantne ponude u pravo vreme i na pravom mestu.

Međutim, implementacija IOT-a nije ograničena na strategije marketinga. Senzori na IOT uređajima se koriste za nadgledanje mašina, blagovremeno obaveštavajući preduzeća o potencijalnim kvarovima ili delovima koji zahtevaju popravku. Širok spektar senzora, uključujući kamere, lasere i druge, može se integrisati za praćenje celokupnog procesa proizvodnje materijala, obezbeđujući visok kvalitet proizvoda. Pogledajte primer na SightMachine.com da biste razumeli kako se ova tehnologija već koristi za optimizaciju i obezbeđivanje kvaliteta u proizvodnim procesima.

3. Zdravlje i vežbanje

Zamišljanje futurističkih teretana može biti uzbudljivo, ali ne moramo čekati budućnost, jer tehnologija već oblikuje naše svakodnevne navike, posebno kada je riječ o brizi o vlastitom zdravlju. Pametni uređaji, poput pametnih satova i narukvica, postali su neizostavni partneri u održavanju zdravog načina života.

Dok smo prije koristili pedometre za praćenje koraka, danas pametni satovi idu korak dalje, prateći ne samo naše aktivnosti već i pružajući obilje personaliziranih podataka o našem zdravlju. Informacije o potrošenim kalorijama, otkucajima srca i drugim zdravstvenim parametrima sada su lako dostupne na zapešću.

No, ovi uređaji nisu samo za održavanje kondicije. Postojeća tehnologija omogućuje praćenje raznih zdravstvenih podataka. Aplikacije na pametnim telefonima već su sposobne pratiti razinu glukoze za dijabetičare i druge ključne zdravstvene informacije. Sljedeća generacija pametnih satova, poput iWatcha i Simbanda, najavljuje se s uključenim monitorima otkucaja srca te wellness trackerima koji bi mogli revolucionirati način na koji liječnici prate i optimiziraju skrb za svoje pacijente.

Dakle, umjesto da sanjarimo o teretanama budućnosti, trebali bismo biti svjesni da tehnologija već igra ključnu ulogu u oblikovanju našeg zdravlja i wellnessa na individualnoj razini. Sve što nam preostaje je iskoristiti prednosti koje nam ovi inovativni uređaji pružaju kako bismo postigli svoje zdravstvene ciljeve.

4. Zagađenje i upravljanje otpadom

Internet stvari (IoT) predstavlja revolucionarnu tehnologiju koja igra ključnu ulogu u praćenju parametara životne sredine i optimizaciji resursa. Na primer, AirQualityEgg.com je inovativni uređaj za praćenje kvaliteta vazduha izvan vašeg doma ili kancelarije. Podaci o kvalitetu vazduha prikupljeni putem ovog uređaja pružaju vredne onlajn informacije koje se koriste za analizu uticaja urbanih politika na zagađenje u određenim regionima.

S druge strane, WaterBee.eu predstavlja pametan sistem za navodnjavanje koji pomaže farmerima, golf terenima i drugim sektorima da efikasnije upravljaju vodom. Sistem prati vlažnost zemljišta na različitim parcelama i automatski prilagođava potrošnju vode prema stvarnim potrebama, čime se smanjuje nepotrebna potrošnja resursa.

Koncept „Interneta stvari” prvi je formulisao Kevin Ešton još 1999. godine, a danas vidimo njegov stvarni uticaj na naš svakodnevni život. Internet stvari menja način na koji percipiramo životnu sredinu i resurse, pružajući inovativna rešenja za održivost i efikasnost. Ovi primeri su samo mali deo šire slike o tome kako IoT duboko prožima savremeni svet, donoseći promene koje su neverovatno značajne za našu budućnost.

5. Internet stvari u transportu

AT&T je nedavno zabeležio dodavanje 2,1 milion novih bežičnih linija u poslednjem kvartalu, ali zanimljivo je da samo polovina tih linija pripada ljudima. Druga polovina je integrisana u automobile. Rad sa kompanijama kao što su GM i BMV omogućio je AT&T-u da implementira LTE tehnologiju u vozila, značajno menjajući doživljaj putovanja.

internet stvari u transportu

Ovo je samo početak mogućnosti koje automobili sa LTE tehnologijom donose vozačima. Informacije o saobraćaju u realnom vremenu, dijagnostika vozila u realnom vremenu i još mnogo toga. Uskoro će vozači moći da koriste svaki segment puta na kojem se nalaze za analizu obrazaca saobraćaja i donošenje odluka koje će smanjiti zastoje.

Uprkos trenutnom malom broju vozila opremljenih LTE tehnologijom, ovo nije jedini način na koji internet stvari (IoT) utiče na transport. Uzmimo za primer Oyster karticu, koja je centralna u sistemu londonskog metroa od 2003. godine. Ove kartice prikupljaju podatke o putovanju: destinacije, vreme putovanja i učestalost. Zatim se ti podaci analiziraju kako bi se metro optimizovao prema specifičnim potrebama korisnika.

Često postavljana pitanja

Kako internet stvari utiču na domaćinstva i kuću?

Kako internet stvari utiču na poslovanje?

Kako pametni uređaji utiču na zdravlje i vežbanje?

Kako internet stvari utiču na transport?