sam-bankman-fried-rettsak

Fra kryptoyndling til kriminell. Sam Bankman-Fried er funnet skyldig i hva som omtales som en av de største finansielle bedrageriene i amerikansk historie, og er dømt til 110 år i fengsel.

Det er ikke lenge siden Sam Bankman-Fried var en kryptokonge og altruistisk helt. Som stifter av FTX, en av de største handelsplattformene for krypto, med en flamboyant livsstil og som en av de yngste “self-made” mangemilliardærene i bransjen, var han virkelig en konge i bransjen. Dette var før risikofylte kjøp av kryptovaluta

Et spektakulært fall med en fellende dom

Sam Bankman-Fried ble funnet skyldig på alle syv tiltalepunkt, hvor han var beskyldt for å ha underslått hele 8 milliarder dollar fra den konkursrammede kryptovalutabørsen FTX. Markedsplassen var lenge omtalt som en av de beste kryptobørsene, men kollapset som resultat av aktivt misbruk av brukernes innskudd.

Bankman-Fried sin forsvarsadvokat, Mark Cohen, uttrykte stor skuffelse, men respekt for juryens avgjørelse. Bankman-Fried fastholder sin uskyld og vil fortsette å kjempe mot anklagene.

Da U.S. Marshals førte ham bort, nikket han til foreldrene sine, professorene Joseph Bankman og Barbara Fried ved Stanford Law School, som satt på første rad i rettssalen. De juridiske kampene fortsetter, og i mars neste år skal det være rettssak i en ny sak. Dette markerte et raskt fall for den 31 år gamle tidligere milliardæren, hvis formue ble anslått til 26 milliarder dollar før FTXs konkursen for mindre enn ett år siden.

Vitnemål fra hans nærmeste ledere bekreftet omfattende økonomisk misbruk. Selv om han hevdet at det var en regnskapsfeil og ikke intensjonell svindel, ble han raskt dømt, selv om det er mulig at det vil være grunnlag for en ankesak basert på rettslige begrensninger på forsvarsteamet hans.

Juryens avgjørelse kom etter rundt fire timers rådslagning. Bankman-Fried, som hadde erklært seg ikke skyldig i to tilfeller av bedrageri og fem tilfeller av konspirasjon, møtte juryen.

Den fellende dommen var en viktig seier for det amerikanske justisdepartementet og Damian Williams, den øverste føderale aktoren på Manhattan, som har prioritert å bekjempe korrupsjon i finansmarkedene.

Flere høyprofilerte rettssaker mot Kryptovaluta Sjefer

Denne saken var en av de første høyprofilerte rettssakene blant flere som Damian Williams anla mot kryptovaluta sjefer etter konkurser som følge av prisfall på digitale aktiva.

Aktoratet hevdet at Bankman-Fried hadde underslått penger fra FTX til sitt krypto fokuserte hedgefond, Alameda Research.

Alameda brukte midlene til ulike formål, blant annet lån til Bankman-Fried og andre ledere som satset på spekulative investeringer og donerte til politiske kampanjer i USA.

Bankman-Fried innrømmet feil, men nektet for tyveri og hevdet at han ikke var klar over omfanget av Alamedas gjeld før begge selskapene kollapset.
Aktoratet hevdet at han var hjernen bak planen om å utnytte FTX kunders innskudd, drevet av et ønske om personlig vinning og en overbevisning om at regler ikke gjaldt.

Tre tidligere medlemmer av hans indre krets vitnet mot ham, og skjønt forsvaret hevdet at de feilaktig impliserte Bankman-Fried, er det lett å anse dette som en tydelig innrømmelse. Samtlige tre erklærte seg nemlig skyldige til tiltalen og utpekte deretter Bankman-Fried som hjernen bak det hele.

En påminnelse om kompleksiteten bak valutatrading

Denne saken understreker utfordringene og kompleksiteten rundt kryptovalutabørser og de potensielle rettslige konsekvensene for deres ledere. Bankman-Frieds domfellelse er en sterk påminnelse om risikoen og de juridiske fallgruvene i kryptovalutaverdenen, selv for personer som en gang ble feiret som innovatører og bransjeledere.

Videre er det en alvor påminnelse om hvor viktig det er å bruke de beste kryptolommebøkene for å oppbevare digitale verdier. FTX er langt fra den første børsen til å kollapse, men resultatet er ofte det samme. Verdiene til investorene blir fastlåst og mangel på regulatorisk forsikring gjør det vanskelig å gjøre krav på verdiene sine i etterkant.