finnair osake myynnissä
Finnair osake
on pudonnut selvästi alle vanhan osakkeen hintatason, mikä tekee tilanteesta mielenkiintoisen sijoittajan näkökulmasta katsottuna. Osakeannin johdosta tänään pörssiin tuli nimittäin myyntiin uusi Finnair osake (FIA1SN0123), joka on selkeästi vanhaa osaketta (FIA1S) edullisempi.

Jo lähitulevaisuudessa nämä osakkeet tullaan yhdistämään, joten tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen. Tällä hetkellä uutta osaketta voi vaihtaa noin 0,0394 euron hintaan, kun uuden osakkeen hinta liikkuu 0,049 eurossa.

Tämä poikkeuksellinen tilanne tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden hankkia yrityksen osakkeita alennettuun hintaan. Mutta mitä Finnairilla on tapahtunut ja miten sijoittajien tulisi suhtautua tilanteeseen?

Lue myös: Apple julkaisi osavuosikatsauksen – myynti sakkaa, tulos ei

Uudet osakkeet markkinoiden suosiossa – mikä selittää hintaeron?

Finnairin osakkeiden hinnoittelu on herättänyt kummastusta markkinoilla, koska uuden osakkeen hinta on asettunut merkittävästi alemmaksi kuin vanhan osakkeen hinta. Näin moni sijoittaja varmasti ihmettelee, miksi kaksi käytännössä samaa osaketta noteerataan eri hinnoilla.

Sijoittajien on syytä huomioida, että vaikka uudet ja vanhat osakkeet yhdistyvät myöhemmin, lyhyen aikavälin spekulatiiviset liikkeet voivat aiheuttaa hintapoikkeamia.

Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että vanha osake on aivan liian kallis. Sijoittajat maksavat siitä tällä hetkellä yli 30 prosentin ylihintaa, sillä asiantuntijat odottavat osakkeen kurssin painuvan uuden osakkeen tasolle.

Finnair osake – merkintäoikeuksien vaikutus osakekurssiin

Merkintäoikeuksien kauppa on osoittautunut erittäin vilkkaaksi, ja niiden hinta on liikkunut voimakkaasti. Sijoittajien kiinnostus merkintäoikeuksia kohtaan on ymmärrettävää, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden hankkia uusia osakkeita edulliseen merkintähintaan.

Tällä hetkellä uusilla osakkeilla voi käydä vielä kauppaa aina 27. marraskuuta asti.

Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa merkintäoikeuksien hinta nousee yli uusien osakkeiden markkinahinnan, mikä viittaisi siihen, että sijoittajat arvostavat mahdollisuutta osallistua yhtiön pääoman kasvattamiseen.

Merkintäoikeuksien dynaaminen hinnoittelu heijastaa markkinoiden näkemystä yhtiön arvosta ja tulevaisuuden näkymistä. Tämän kehityksen myötä sijoittajien tulisi pohtia tarkoin, onko merkintäoikeuksien ostaminen ja niiden käyttö osakkeiden merkitsemiseen taloudellisesti järkevämpää kuin suoraan uusien osakkeiden ostaminen markkinoilta.

Osakeannin merkitäoikeus alkoi viime perjantaina

Finnair aloitti osakeantinsa merkintäoikeuksien kaupankäynnistä viime perjantaina. Luonnollisesti tämä herätti ihmisten mielenkiinnon ja varsinkin niiden, joilla on jo ennestään yrityksen osakkeita salkussaan.

Osakeannin kautta lentoyhtiö pyrkii keräämään rahoitusta lähes 600 miljoonaa euroa. Kyseessä on täten huomattava rahasumma suhteessa yhtiön markkina-arvoon.

Kaupankäynti ei lähtenyt välttämättä parhaalla mahdollisella tavalla käyntiin, sillä sen avautuessa merkintäoikeuksien hinnat putosivat nopeasti jopa 50 prosenttia. Tässä kohdin näytti siltä, että sijoittajilla ei ole kovinkaan suurta luottamusta yritystä kohtaan.

Muutoinkin Finnairin osakekurssi on kokenut voimakkaita vaihteluita. Viime viikolla aluksi nousi merkittävästi, mutta viikko päättyi jopa 10 prosentin laskuun. Tällaiset liikkeet eivät luonnollisesti herätä sijoittajien luottamusta.

Finnairin osakkeenomistajat ovat saaneet yhden merkintäoikeuden jokaista hallussaan olevaa osaketta kohden. Tällöin heillä on mahdollisuus merkitä uusia osakkeita itselleen edulliseen hintaan. Näin tilanne on tarjonnut osakkeenomistajille tilaisuuden kasvattaa osuuttaan yhtiössä tai myydä merkintäoikeutensa markkinoilla.

Kokonaisuutena Finnairin osakkeen hinta tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittajille. Tulevat viikot näyttävät lopulta näyttää sen, mihin suuntaan osake lähtee vielä kulkemaan.

Finnair osake – miltä yrityksen osavuosikatsaus vaikutti?

Finnair osake on muutoinkin ollut puheenaiheena, sillä monien muiden suomalaisyritysten tapaan sen kurssi on näyttänyt alaspäin viime aikoina.

Finnair kuitenkin julkisti osavuosikatsauksen, jossa oli toisaalta nähtävissä paljon positiivisiakin puolia. Sen osavuosikatsaus oli nimittäin melko vahva varsinkin ennakko-odotuksiin nähden. Siitä nimittäin tuli ilmi, että yritys ilmoitti kasvusta ja kannattavuudesta vuoden kolmannella neljänneksellä.

Osavuosikatsauksen valossa Finnairin osakekohtainen tulos näyttäytyy voitollisena. Myös liikevaihto on kasvussa ja yritys on ottamassa strategisia askeleita vahvistaakseen asemaansa markkinoilla.

Liikevaihto nimittäin kasvoi 13,7 prosenttia verrattuna viime vuoden samaan kvartaaliin. Se nousi 817,3 miljoonaan euroon, jota voi pitää varsinkin onnistuneena lukuna. Tämä kasvu heijastuu myös yhtiön liiketulokseen, joka oli 94,3 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavana ajankohtana oli 35,2 miljoonaa euroa.

Viime aikojen negatiivissävytteisen taloudellisen tilanteen valossa nämä uutiset ovat varmasti erittäin tervetulleita. Varsinkin liiketuloksen nousu on hyvä uutinen kaikille niille, jotka omistavat Finnairin osaketta.

Taustalla varmasti vaikuttaa ainakin joltain osin koronavuodet, jotka aiheuttivat patoutunutta kysyntää matkailulle. Nyt yritys pääsee nauttimaan tästä ja nostamaan tulostaan, vaikka polttoaineen hinta on korkealla.

Kaiken tämän takana on tietysti se, että Finnairin matkustajamäärät ovat kasvussa. Yritys on onnistunut kasvattamaan matkustajamäärä 6,6 prosenttia. Sen matkustajakapasiteetti on ollut kohtalaisen täynnä, vaikkakin parempaakin olisi ollut mahdollisuus.

Lue myös: Halpa ruoka tulossa kauppoihin? – tuottajahinnat laskussa