Elon Musk ankom Israel mandag for å diskutere den potensielle bruken av SpaceX sin Starlink teknologi for beboerne på Gazastripen. Besøket fant sted under den pågående våpenhvilen som har blitt fremforhandlet i konflikten. Tidligere har Musk foreslått å bruke Starlink på Gaza, men dette ble møtt med stor skepsis fra Israelske myndigheter. Frykten er ikke at beboerne skal få tilgang til inernett, men heller at Hamas skal kunne misbruke det til koordinering av nye angrep.

Det var derfor stor usikkerhet rundt hva et møte mellom Musk og den israelske presidenten ville føre med seg. Det har ikke kommet noen formell uttalelse fra Musk eller selskapene hans foreløpig, men det har blitt kjent at det foreligger en midlertidig avtale. Videre har Musk sendt ut flere kryptiske meldinger under besøket sitt, uten at de omtaler selve avtalen.

Musk skal møte med både statsministeren og presidenten

Selv om ikke alle detaljer rundt besøket har vært offentlig tilgjengelig, har det vært kjent at Musk skal møte både Israels president Isaac Herzog og Statsminister Benjamin Netanyahu mens han er i Israel. Fra møte med Netanyahu ble det sluppet flere videoer der Elon Musk uttaler sterke inntrykk etter å ha sett åstedet for angrepet. Israels president Isaac Herzog skal møte Musk i ettermiddag. De vil snakke om økende online antisemittisme og møte familier til folk som er fanget av Hamas i Gaza.

Elon Musk in israel

Under deres forrige møte i California i september, oppfordret Netanyahu, Musk til å finne balansen mellom ytringsfrihet og kampen mot hatprat, midt i kontroverser om antisemittisme på X. Forrige måned foreslo Musk å bruke Starlink i Gaza for å opprettholde kommunikasjon under krigen. Israels kommunikasjonsminister Shlomo Karhi uttrykte bekymring for at Hamas kunne utnytte Starlink til terroraktiviteter.

Det er disse samtalene som nå har blitt fulgt opp mens Musk var i Israel. Karhi har avslørt at det foreligger en midlertid avtale med Musk, men sa at Starlinks operasjon i Israel, inkludert Gaza, ville kreve tillatelse fra den israelske regjeringen. Dette har stilt en del spørsmål rundt hvorvidt det vil være sensur og overvåkning knyttet til bruken, noe Musk tidligere har stilt seg sterkt imot.

Elon Musks antisemittisme-kontroverser

Musk har nylig vært i sentrum for en kontrovers angående kommentarer knyttet til antisemittisme. Dette kommer i en tid med en global oppblomstring av både antisemittisme og islamofobi, forverret av den siste syv uker lange konflikten i Gaza. I november svarte Musk på et innlegg på sosiale medier som støttet “Great Replacement”-teorien, en konspirasjonsteori som antyder en plan om å erstatte hvite befolkninger med ikke-hvite innvandrere. Hans kommentar ble møtt med sterk kritikk fra flere hold, inkludert Det hvite hus.

Som en reaksjon på Musks uttalelser, har store amerikanske selskaper som Walt Disney, Warner Bros Discovery og Comcast trukket sine annonser fra den sosiale medieplattformen. I kjølvannet av kontroversen, forsikret plattformens administrerende direktør, Linda Yaccarino, om at plattformen ikke tolererer diskriminering, og at klare oppfordringer til ekstrem vold strider mot deres tjenestevilkår.

Musk som tidligere har vekket stor kritikk for sine utsagn på X, ser dermed ut til å fortsette sitt engasjement gjennom aktiv bruk av sosiale medier. Han har tidligere får kritikk for å snakke opp verdien på Tesla, samt utløse sterk volatilitet når han tvitrer om DogeCoin – en av de mest populære kryptovaluta å investere i.