Een eigen bedrijf beginnen is hartstikke leuk, maar kan ook best spannend zijn. Het vraagt immers veel planning, doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Er zijn talloze dingen te doen voordat je echt kunt beginnen. Denk je ‘ik wil mijn eigen bedrijf starten’? Met de hulp van het onderstaande stappenplan wordt een eigen bedrijf starten een stuk gemakkelijker.

Ik wil een Eigen Bedrijf Starten – Stappenplan

Het starten van een nieuwe onderneming is niet gemakkelijk. 20% van de nieuwe bedrijven overleven het eerste jaar niet, en bijna 50% redt de eerste 5 jaar niet volgens data van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics. Ook in Nederland starten er veel bedrijven, maar worden ook elke dag bedrijven opgeheven. Toch hebben wij wel een goed klimaat voor kleine ondernemers. Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bestaat 99% van het bedrijfsleven in Nederland uit ZZP’ers en MKB-bedrijven.

oprichtingopheffing cbs eigen bedrijf starten
Het aantal bedrijven dat wordt opgericht ligt hoger dan het aantal bedrijfsbeëindigingen. Bron: CBS

Om jouw kansen te verhogen zijn er verschillende dingen om te overwegen en een van deze dingen is jouw ‘Waarom’.

De reden waarom je besluit een eigen bedrijf te starten is voor iedereen anders. Als je antwoord hebt op deze vraag kun je ook een veel beter antwoord geven op op andere vragen, zoals: wat heb je nodig om een bedrijf te starten?

Doe marktonderzoek

Een belangrijke reden waarom veel nieuwe bedrijven niet succesvol zijn, is omdat ze geen marktonderzoek hebben uitgevoerd. Zoals de naam al doet vermoeden is marktonderzoek het verzamelen van informatie over een markt. Hierdoor kun je beslissingen maken over het product, de service of de onderneming.

 • Meet hoe levensvatbaar jouw idee is
 • Identificeer mogelijkheden
 • Leer alles over klanten en hun gedrag
 • Begrijp de concurrentie

Er zijn verschillende manieren om onderzoek te doen. Online is veel informatie te vinden over mogelijke manieren om met klantonderzoek bezig te gaan.

eigen bedrijf starten hoe?

Leer de markt kennen

Om te bepalen wat de doelmarkt is, moet je deze gaan beschrijven in bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, inkomen, levensstijl en andere factoren. Als je uiteindelijk een profiel hebt gecreëerd kun je dieper gaan kijken naar de koop gewoontes van deze groep.

Vragen om mee te nemen:

 • Waarom kopen ze iets?
 • Wat voor problemen proberen ze te verhelpen?
 • Wat voor merken steunen ze en waarom?
 • Wat zijn belangrijke punten en voordelen waar ze naar kijken?
 • Hoeveel willen ze betalen?
 • Hoe gaan ze van jou kopen?

Bestudeer de competitie

Als je jouw doelmarkt begrijpt, is het belangrijk om te gaan kijken naar de concurrentie. Hierdoor kun je namelijk kansen ontdekken om jouw product anders te maken dan de rest.

 • Bekijk producten en services van concurrentie: Wat zijn hun sterke en zwakke punten. Vergelijk jouw product met dat van hen. Heb jij een voordeel tegenover hun?
 • Analyseer hun marktstrategie: Hoe benaderen zij nieuwe klanten?
 • Bekijk de reviews van competitie: Wat vinden klanten fijn en wat juist niet? Wat kan jij beter doen?
 • Praat met jouw doelgroep: Potentiële klanten kunnen hele handige inzichten geven over competitie, maar ook over de markt.

Wordt een expert in jouw product of service

Het is ideaal wanner jezelf een consument bent geweest in jouw niche. Vanuit het perspectief van een klant kan je problemen in de markt namelijk makkelijker identificeren.

 • Dompel jezelf onder in de markt, bezoek evenementen en bouw een netwerk. Hoe meer je weet over jouw markt, hoe beter je klanten kunt helpen met hun problemen.
 • Volg de nieuwste trends. Door dit nauwkeurig bij te houden kun jij voor de curve blijven.
 • Betrek jezelf in de gemeenschap. Doe mee in online forums en andere groepen om zo bepaalde inzichten te krijgen.
 • Zorg dat je gebruik maakt van de kennis van andere ondernemers. Volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit is mentoring erg belangrijk voor wie een eigen bedrijf wil starten.
  businesscoaching eigen bedrijf starten
  Business coaching leidt indirect tot bedrijfsgroei. Bron: Hmieleski en Baron)

Doe een SWOT analyse

Een SWOT analyse is een tool die gebruikt kan worden om bepaalde sterke punten, zwakke punten, mogelijkheden en gevaren te identificeren. Met deze kennis kun je later betere beslissingen maken.

 • Analyseer je sterke en zwakke punten. Waar ben je goed in? Wat maakt jou anders dan de rest? Waar moet je verbeteren?
 • Identificeer kansen en gevaren in de markt. Welke trends hebben een invloed op de markt?
 • Prioriteer de bevindingen. Welke punten zijn het meest belangrijk? Welke kansen of gevaren zijn het meest belangrijk?
 • Maak een plan. Hoe kun je jouw sterke punten en kansen gebruiken en hoe kun je de zwakke punten en gevaren juist neutraliseren?

Een markt is dynamisch, een SWOT analyse moet dus om de zoveel tijd gebeuren.

swot analyse eigen bedrijf starten

Maak een businessplan – het stappenplan om een bedrijf te starten

Nu we weten voor wie we een eigen bedrijf starten, is het zaak om uit te vinden hoe eigen bedrijf starten. Businessplannen zorgen voor duidelijkheid: voor investeerders, banken en meestal voor uzelf – ze zijn een geweldige manier om duidelijkheid te krijgen. Volgens Harvard Business Review verhoogt het hebben van een businessplan de kans op succes met wel 7%.

Welke elementen horen in het businessplan?

 • Een beknopte samenvatting: Dit is een introductie in het bedrijf, het product, de doelmarkt en hoe je dit bedrijf gaat betalen.
 • Marktonderzoek: Een diepe analyse van de gewilde markt met aandacht voor klanten en een markt analyse voor competitie.
 • Het product of de service: Een introductie in het product of de service die je verkoopt.
 • De rolverdeling in het bedrijf: Dit beschrijft de verschillende rollen binnen het bedrijf en wie deze functies gaan bekleden.
 • Markt- en sales strategieën: Het marketing plan en de sales strategie zijn hier beschreven. Hoe ga je marketen, hoeveel geef je hieraan uit.
 • Het financiële plan: wat heb je nodig om een bedrijf te starten, hoeveel funding er moet zijn en andere financiële zaken.

Realistische doelstellingen

Een businessplan moet altijd beginnen met een duidelijke visie en missie. Wat is het doel van het bedrijf? Wat wil je bereiken? Zodra je een duidelijk beeld hebt van je doelen, kun je mijlpalen vaststellen om de voortgang te volgen. Vergeet niet om realistisch te zijn in de planning, aangezien onredelijke doelen u kunnen laten mislukken.

Werk het businessplan regelmatig bij

Zoals eerder benoemd is een businessplan bedoeld om duidelijkheid te geven. Blijf het dus aanpassen tot je er tevreden mee bent. Ideaal gezien is dit plan een dynamisch document dat je kan blijven updaten terwijl je aan het groeien bent.

Financiën

Een goed oog houden op de kosten bij het starten van een eigen bedrijf is belangrijk. Bereken om te beginnen de uitgaven die je moet doen om het bedrijf te beginnen. Een eigen bedrijf starten zonder geld is niet onmogelijk, maar maakt de zaken uiteraard wel moeilijker.

 

Gemiddeld genomen is er een investering van € 30,000 nodig om een onderneming op te starten. Start-up kosten kunnen heel erg variëren, maar vaak worden deze kosten gemaakt:

  • Oprichtingskosten
  • Apparatuur
  • Kantoor ruimte
  • Marketing
  • Verzekeringen
  • Personeel

financial planning eigen bedrijf starten

Prijs uw producten effectief

Prijs- en kostenkwesties behoren tot de belangrijkste redenen waarom startups mislukken. (Weten hoe je een succesvolle start-up runt? Lees onze gids over 5 tips voor een succesvolle startup). Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je voldoende inkomsten genereert om de kosten te dekken en jouw bedrijf draaiende te houden. Een manier om dit te doen, is door producten effectief te prijzen. De juiste prijsstrategie moet rekening houden met kosten en een passende winstmarge.

vraag en aanbod eigen bedrijf starten
De wet van vraag en aanbod eenvoudig gevisualiseerd.

Voer een break-even-puntanalyse uit

Bereken het punt waarop je winst gaat maken uit je verkopen. Deze exacte prijs weten (het break-even-point) geeft de nodige voordelen.

 • Het zorgt ervoor dat je betere prijsbeslissingen neemt. Door het break-evenpunt te begrijpen, kun je jouw producten of diensten prijzen om de winst te maximaliseren.
 • Het helpt risico’s te beperken en uitdagingen te plannen. Het break-evenpunt stelt je in staat beter te begrijpen hoe veranderingen in kosten de winstgevendheid zullen beïnvloeden.
 • Het helpt je bij het stellen van weloverwogen doelen voor jouw bedrijf.
 • Helpt bij het beheren van uitgaven. Als je het break-evenpunt kent, kun je gebieden identificeren waar je kosten kunt besparen zonder aan winstgevendheid in te boeten.

Veilige financiering

Vervolgens moet je gaan bedenken waar je jouw financiering vandaan gaat halen. Sommige ondernemers gebruiken hun eigen spaargeld, andere start lenen geld om een bedrijf te starten. Via vrienden of familie, of via investeerders of banken kun je een startbedrag bijeenbrengen.

Beheer cash flows en uitgaven

Geef als starter geen geld uit aan zaken die je (nog) niet nodig hebt.

Investeren in uitbreiding is niet aan te raden tijdens de start-up fase. Breidt uit als dat nodig is, niet vooraf. Het kan lonend zijn om te investeren in een goede administratie. Ook een gratis boekhoud software kan je bij alle noodzakelijke dingen helpen.

cashflow eigen bedrijf starten

Stappenplan bedrijf starten – Wat heb je nodig om een eigen bedrijf te starten?

Voor het starten van een eigen bedrijf is het verplicht deze te registreren bij de Kamer van Koophandel. Voordat je het kantoor binnenstapt, is het belangrijk om een aantal zaken te weten.

1: Bepaal de locatie van jouw bedrijf

Wettelijke eisen kunnen effect hebben op de meest gunstige locatie voor jouw bedrijf: gemeentes kennen vaak andere tarieven, bijvoorbeeld voor toeristenbelasting. Ook zullen sommige concepten beter werken in de stad dan op het platteland (en andersom).

2 : Bepaal de bedrijfsnaam

Welke bedrijfsnaam goed is, hangt af van jouw branche. ‘Loodgieter Jansen’ is een naam die direct duidelijkheid geeft en past bij de bedrijfstak. ‘Pipes and Drains’ zou ook de naam van een loodgieter kunnen zijn, maar is misschien een minder verstandige keuze omdat minder mensen jou zo kunnen vinden. Wil je een eigen bedrijf starten, dan zul je in ieder geval met een unieke naam moeten komen.

Zorg ervoor dat er een bijpassende domeinnaam beschikbaar is

De perfecte bedrijfsnaam bedenken is slechts de eerste stap. Voordat je je er volledig aan kunt verbinden, moet je ervoor zorgen dat er een bijpassende domeinnaam beschikbaar is. Als dat zo is, koop hem dan meteen – een domeinnaam die bij je merk past kan een echte aanwinst zijn, vooral als het gaat om zoekmachineoptimalisatie (SEO).

3: Bepaal de structuur van het bedrijf

De bedrijfsstructuur wordt bepaald door wat voor bedrijf je wilt starten en wat de plannen voor uitbreiding zijn. Nederland is een echt ZZP-land. Dat valt terug te zien aan het feit dat het grootste deel van de mensen die een eigen bedrijf starten dat zelfstandig doen.

aantal bedrijven personen eigen bedrijf starten
Nederland is een echt ZZP-land aan het worden. Bron: CBS

4: Open een bedrijfsrekening

Verschillende banken ondersteunen verschillende typen bedrijven. Het is daarom van belang om altijd goed te onderzoeken welk type bank het beste bij jouw bedrijfsvorm past.

5. Bescherm jouw intellectueel recht

Als je intellectueel recht hebt is het belangrijk om hier op tijd patenten voor te vragen. Door een patent ben jij de enige die ergens gebruik van mag maken, zoals van een product. Willen anderen dan toch gebruik maken van jouw product, kunnen ze dit aanvragen bij jou.

Kies jouw team

Voor een winstgevend en gezond bedrijf is het belangrijk om een goed team met getalenteerde en toegewijde mensen te hebben die hetzelfde doel voor ogen hebben. Wees specifiek over je vereisten. Welke rollen moeten vervuld worden? Naar welke eigenschappen zoek je? Heb je voltijds, deeltijds of contractpersoneel nodig? Inzicht in je belangrijkste vereisten zal je helpen de juiste mensen aan te werven.

0 uren contract eigen bedrijf starten
De leeftijdsverdeling van mensen met een 0-uren contract. Bron: CBS

Een erg verleidelijke optie is om met een contract op oproepbasis mensen in dienst te nemen. Hierdoor betaal je alleen voor personeel wanneer je ze echt nodig hebt. Veel jongeren werken op oproepbasis: het bied personeel en bedrijfsleider de nodige vrijheid.

Maak gedetailleerde vacatures

Een vacature moet beschrijven wat voor taken de persoon krijgt, wat zijn verantwoordelijkheid is en de kwalificaties die de persoon moet hebben. Het is dus heel belangrijk om deze zo gedetailleerd mogelijk te maken, zo krijg je de beste kandidaten op gesprek.

Investeer in jouw werknemers

Een goede manier om de prestaties van je team te verbeteren is met een  projectmanagementsoftware. Het juiste systeem helpt je om georganiseerd te blijven, de voortgang bij te houden en effectief te communiceren. Uiteindelijk kan dit leiden tot een hogere productiviteit, betere besluitvorming en minder stress voor alle teamleden.

Een systeem voor personeelsbeheer opzetten

Je team is je grootste troef. Zorg er daarom voor dat je ze de juiste omstandigheden en middelen biedt om je bedrijf vooruit te helpen. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van de beste HR- en salarissoftware om je werknemers te helpen beheren.

De juiste HR- en payrollsoftware kan u helpen om:

 • Tijdrovende taken zoals salarisverwerking en voordelenadministratie te automatiseren.
 • Prestaties en aanwezigheid van werknemers bijhouden.
 • Voldoen aan de arbeidswetgeving.
 • Betere beslissingen nemen over aanwerving, beloning en training.

Verzekering afsluiten

Een verzekering afsluiten lijkt misschien geldverspilling, maar het is een slimme zet voor elk nieuw bedrijf. Verzekeringsbehoeften variëren afhankelijk van de bedrijfstak waartoe je behoort en het soort bedrijf dat je runt. Een algemene aansprakelijkheidsverzekering dekt de basis voor elk bedrijf, inclusief schade aan eigendommen en verwondingen van werknemers of derden. Die is dus altijd aan te raden.

Maak gebruik van goede marketing

De beste marketing strategie verschilt per bedrijf en doelgroep, maar een ding is zeker, er zijn een aantal handelingen die ieder bedrijf een een boost geven als ze moeten groeien.

Investeren in branding

Volgens onderzoek van Statista verbetert sterke marketing de bedrijfsprestaties vooral door de invloed op klanten, werknemers en investeerders.  50% van de consumenten bereid om meer uit te geven aan een merk dat hen aanspreekt.

Om je te onderscheiden van de concurrentie, moet je investeren in je branding of de kleuren, symbolen, logo’s en slogans die je doelgroep met je bedrijf zal associëren. Zorg er vervolgens voor dat je merkwaarden, imago en berichtgeving consistent zijn. Om je merk en bedrijf naar een hoger niveau te tillen, kun je de hulp inroepen van de beste brandingbureaus.

Vestig online en sociale aanwezigheid

Nadat je een naam hebt gevestigd door branding, moet je de reputatie van de website online ook waarmaken door een website en sociale media. Een website is de ideale manier om het bedrijf te promoten, producten te verkopen en interacties aan te gaan met klanten. Daarnaast blijkt dat social media de vierde grootste bron is voor de ontdekking van merken (26,8% van de leads in 2023).

social media gebruikers eigen bedrijf starten
Het belang van social media voor gebruikers op een schaal van 1-10. Bron: CBS

Onderzoek van het CBS laat zien dat mensen boven de achttien relatief veel belang hechten aan social media.

Houdt wel in gedachte dat het beste sociale media platform afhangt van de doelgroep voor jouw product. Als je hulp nodig hebt bij marketing via sociale media, dan kun je overwegen om te werken met een sociale media marketing consultant.

Gebruik e-mailmarketing

Een goed opgezette e-mailmarketingcampagne kan wonderen doen voor het genereren van leads en het communiceren met bestaande klanten. Op het moment dat je met je eigen bedrijf start is het al belangrijk om een database bij te houden. Al met al is het de moeite waard om te investeren in de juiste e-mailmarketingsoftware om je e-mailcampagnes bij te houden en te beheren.

eigen bedrijf starten email verwerking

Neem een klantgerichte aanpak aan

Het is niet genoeg om alleen maar nieuwe klanten aan te trekken. Om het voortbestaan van je bedrijf op lange termijn te garanderen, moet je een loyaal klantenbestand opbouwen. Tevreden klanten zullen eerder herhalingsaankopen doen en hun vrienden en familie doorverwijzen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat focussen op klantenbinding kosteneffectiever is dan voortdurend nieuwe klanten werven.

Zorg dus dat je consequent een goede klantenservice levert en laat klanten zich gewaardeerd voelen. Maar laat het daar niet bij; je hebt de juiste CRM-software nodig om duurzame relaties met je klanten op te bouwen en te beheren.

Blijf wendbaar

Om het stappenplan van ‘ik wil een bedrijf starten’ af te ronden: Blijf op de hoogte van de laatste trends in de branche en pas je doelen en processen hierop aan. Leer hoe je veranderingen in de markt kunt analyseren en wees flexibel genoeg om kansen te benutten. Vergeet niet dat groei vanzelf komt wanneer de basisprincipes worden toegepast en herhaald. Hopelijk kan dit stappenplan helpen bij het starten van een eigen bedrijf.

Een eigen bedrijf starten is geen garantie op succes, en geen garantie op een grote rijkdom. Wat je wel krijgt is veel vrijheid om zelf je eigen keuzes te maken.

Stappenplan Bedrijf Starten – Veelgestelde Vragen

Wat zijn de 5 fases van zakelijke groei?

Hoe start ik een bedrijf en laat ik het groeien?

Hoe laat ik mijn bedrijf in 3 maanden groeien?