Ak chcete publikovať svoj vlastný obsah na internete vo forme webových stránok alebo chcete rozbehnúť internetový obchod, potrebujete úložný priestor na internete. Iste ste počuli znepokojujúce príbehy ľudí, ktorí prišli o svoje stránky kvôli menej spoľahlivým poskytovateľom. V našom dnešnom článku si povieme, čo to je webhosting a poradíme vám, podľa čoho si vybrať poskytovateľa.

Pri výbere webhostingu je samozrejme dôležité vziať do úvahy viac ako len recenzie zákazníkov. Jedným z najdôležitejších faktorov je spoľahlivosť. Ak vaše webové stránky zle fungujú alebo majú časté problémy, prídete o peniaze a potenciálnych zákazníkov. Oboje je veľmi zlé. Je teda dôležité nájsť poskytovateľa, ktorý môže zaručiť dostupnosť a konzistentný výkon.

Čo je to webhosting?

Aby boli webové stránky prístupné používateľom po celom svete, podkladové dáta, grafika a obsah musia byť neustále k dispozícii. Pokiaľ si web prezerá mnoho ľudí súčasne, musí byť tiež zaistené, že každý môže rýchlo pristupovať k požadovanému obsahu.

To je presne moment, keď do hry vstupujú poskytovatelia webhostingu. V podstate sa jedná o miesto, kde sú uložené dáta tvoriace web a odkiaľ sa k nim môže dostať každý používateľ prostredníctvom názvu domény. K skutočným dátam na pozadí máte prístup iba vy ako webmaster, vlastník alebo správca webu.

Webhosting sa stará o údržbu, infraštruktúru a spravuje všetky technické záležitosti na pozadí, zatiaľ čo vy sa môžete starať o dáta samotné. Stručne povedané, webhosting je proces prenájmu alebo nákupu priestoru na umiestnenie webovej stránky na World Wide Web. Obsah webových stránok ako sú HTML, CSS a obrázky, musí byť umiestnený na serveri, aby ho bolo možné zobraziť online.

V závislosti od požiadaviek, veľkosti a bezpečnosti stránok existujú rôzne typy webhostingu. Hlavné typy hostingu, ktoré si preberieme nižšie, sú Zdieľaný hosting, VPS hosting, Cloud hosting, Dedikovaný hosting a WordPress hosting.

Webhosting - znázornění

Ako s tým súvisí doména?

Doména je ako adresa alebo telefónne číslo vášho webu. Je to teda názov vášho webu ako napríklad business2community.com v našom prípade. Registrácia doménového mena môže byť buď úplne nezávislá na webhostingu, alebo môže byť kombinovaná.

Mnoho poskytovateľov webhostingu často ponúka domény súčasne – niekedy v cene, niekedy za príplatok, niekedy len jednu, príležitostne väčší počet domén. Pri používaní inkluzívnych domén sa uistite, že je ponúkaná prípona, na ktorú cielite, teda .sk, .net alebo .com, a nie podradná prípona, ako je .cc, .xyz atď.

Ako presne funguje webhosting?

Ako sme spomenuli vyššie, webhosting je online server, ktorý vám umožňuje publikovať webovú stránku na internete. Je to v podstate ako platiť nájom za priestor na fyzickom serveri na uloženie všetkých súborov, ktoré tvoria váš web, aby sa zabezpečilo, že váš web funguje správne. Takže váš web v podstate žije na serveri. Keď sa návštevník dostane na váš web, server mu musí aktívne odosielať informácie.

Server sa pripája k fyzickému (alebo niekedy virtuálnemu) počítaču, ktorý pobeží bez prerušenia, takže vaše webové stránky sú vždy k dispozícii na prezeranie. Server udržuje webhosting nepretržite v prevádzke a zároveň ho aktívne chráni pred kybernetickými útokmi.

Webhostingové služby sú obvykle ponúkané za mesačné predplatné, ktoré je možné vybrať na základe potrieb vášho webu. Niektoré webhostingy ponúkajú bezplatné služby, ale to často znamená, že máte menšiu kontrolu a priestor môže byť preplnený reklamami.

Typ webhostingovej služby, ktorú potrebujete, závisí od veľkosti návštevnosti a špecifikácií, ktoré potrebujete.

Najlepší webhosting – podľa čoho vybrať?

Aby sme vám pomohli zúžiť výber, vysvetlíme niekoľko jednoduchých krokov, ako nájsť správneho poskytovateľa webhostingu pre váš web.

  • Pochopte potreby svojho webu – určite si typ a účel webu. Napríklad blog potrebuje iné funkcie ako e-shop.
  • Porovnajte poskytovateľov hostingu – pozrite sa na rôzne dostupné poskytovateľa hostingu a porovnajte ich základné služby, aby ste našli toho najvhodnejšieho.
  • Skontrolujte kľúčové vlastnosti – preskúmajte funkcie, ktoré webhostingová spoločnosť ponúka, najmä z hľadiska bezpečnosti a výkonu.
  • Hľadajte špecializovanú podporu – vyberte si webového hostiteľa, ktorý ponúka podporu 24 hodín denne, 7 dní v týždni, aby ste zaistili, že v prípade akýchkoľvek problémov môžete okamžite získať pomoc.
  • Nájdite ten správny plán – získajte vhodný plán na hosťovanie vašich webových stránok. Zvážte zdroje a poznačte si typ webhostingu.

Väčšina poskytovateľov webhostingu ponúka rôzne hostingové služby, takže si pred výberom správneho plánu hostingu pre svoj web urobte prieskum. Zvážte cenu, úložisko, šírku pásma a funkcie. Okrem toho skontrolujte, či firma ponúka nespravovaný alebo spravovaný hosting.

Zdieľaný hosting

Vďaka zdieľanému hostingu beží viac webov a zdieľajú sa zdroje na rovnakom fyzickom serveri. Akékoľvek problémy, ktorým môžu čeliť iné webové stránky na rovnakom serveri, môžu mať vplyv na výkon vášho vlastného webu. Služba zdieľaného hostingu je všeobecne najdostupnejšou možnosťou a vyžaduje najmenej technických znalostí.

Hosting virtuálneho privátneho serveru (VPS)

Na hostingu VPS používatelia zdieľajú rovnaký server, ale s vyhradenými oddielmi. Váš web teda môže mať stabilnejší a bezpečnejší výkon vďaka prideleným zdrojom. VPS je vynikajúcou voľbou pre stredne veľké weby, pretože je zlatou strednou cestou medzi zdieľaným a dedikovaným serverom.

Cloud hosting

Cloud hosting je najlepšia webhostingová služba pre konzistentnú dostupnosť. S cloudovým hostingom získate vyhradené zdroje – kombinujúce užívateľskú prívetivosť zdieľaného hostingu s kapacitou a spoľahlivosťou VPS hostingu.

Táto webhostingová služba využíva cloudovú technológiu na delegovanie záťaže prevádzky webu na virtuálnu sieť cloudových serverov. Ak je jeden server mimo prevádzky, môže ho nahradiť iný a udržiavať web v chode. Pokiaľ očakávate vysokú návštevnosť webu, cloud hosting je skvelou voľbou.

Dedikovaný hosting

S dedikovaným hostingom môžu používatelia ovládať celý server a rozhodnúť sa, koľko zdrojov alokovať a aký softvér nainštalovať. Pokročilé technické znalosti sú nevyhnutné na prevádzkovanie webových stránok a online projektov pomocou tohto hostingu. Je tiež drahšie ako iné typy webhostingu.

Dedikované hostingové služby sú preto vhodné predovšetkým pre veľké projekty a spoločnosti na podnikovej úrovni, ako je online streamovacia služba alebo eCommerce obchod.

WordPress hosting

Redakčný systém WordPress (CMS) môže bežať na akejkoľvek webhostingovej službe. Hosting WordPress je však špeciálne navrhnutý tak, aby zvýšil výkon a zabezpečenie vášho webu. Väčšina poskytovateľov sa postará o akékoľvek aktualizácie a technické úpravy súvisiace s WordPress. Odporúčame tiež vyhľadať hostiteľa WordPress, ktorý poskytuje odbornú zákaznícku podporu.

Okrem toho je táto webhostingová služba často dodávaná s predinštalovanými pluginy a motívmi, ktoré urýchlia proces tvorby webových stránok.

Webhosting zadarmo, ako na to?

Ako názov napovedá, bezplatný hosting znamená neplatenú hostingovú službu. Obvykle prichádza s obmedzenými funkciami, obmedzenou zákazníckou podporou a obmedzenými zdrojmi. Napriek tomu môže byť tou správnou voľbou pre ľudí, ktorí si chcú založiť osobný blog, malý web alebo si vyskúšať kódovanie a navrhovanie webu. Bez ohľadu na to, aký je váš účel pre bezplatný webhosting, mali by ste vynaložiť najväčšie úsilie, aby ste našli ten spoľahlivý.

Ak ste teda začínajúci blogger, ktorý si chce vytvoriť webovú stránku bez toho, aby zarobil peniaze, hľadajte bezplatnú webhostingovú službu. Dali sme dohromady pár tipov, ktoré vám pomôžu nájsť tu najlepšiu.

Kľúčové vlastnosti poskytovateľov bezplatného hostingu:

  • Webové stránky sú obmedzené na bezplatnú subdoménu bez podpory registrácie domény.
  • Webhostingové weby postrádajú možnosti pokročilej konfigurácie webového servera pre podporu databázy alebo programovacích jazykov.
  • Použitie vlastnej domény, certifikátu SSL, neobmedzenej šírky pásma alebo vyhradeného servera vo všeobecnosti nie je k dispozícii.

Veci, ktoré by ste mali vedieť, predtým ako si vyberiete poskytovateľa bezplatného webhostingu

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že ak ste malá firma alebo startup, ktorý nemôže investovať do webhostingu veľa financií výber bezplatného webhostingu by mohla byť celkom náročná otázka. Nižšie som zhrnuli niekoľko faktorov, podľa ktorých by ste sa mali rozhodovať.

Zákaznícky servis

Váš zvolený webhosting musí byť dostupný a použiteľný pre širokú škálu zákazníkov. Napriek tomu, že u väčšiny bezplatných webhostingových služieb nemôžete očakávať vynikajúcu zákaznícku podporu, musíte mať aspoň jedno médium, aby ste sa dostali k ich podpore a dostali odpovede na svoje otázky.

Hľadajte poskytovateľa, ktorý ponúka bezplatnú telefonickú podporu a chatovú podporu. Pokiaľ to nie je možné, uistite sa, že v každom prípade dostávate aspoň e-mailovú podporu. Mnoho poskytovateľov bezplatného hostingu prichádza s bezplatnými edukatívnymi programami s návodmi na riešenie rôznych problémov. Je vždy výhodou spojiť sa s takýmito poskytovateľmi. Nezabudnite tiež otestovať dobu odozvy.

Nepríjemná reklama

Niektorí poskytovatelia hostingu vám môžu uložiť, aby ste na stránku svojho webu umiestnili bannery. Zatiaľ čo iní môžu vyžadovať, aby ste zobrazili ich vyskakovacie okná s propagáciou. Reklamy na vašom webe pre vás nemusia byť problematické, pokiaľ stránky ešte len testujete alebo sa niečo učíte. Ak však chcete prevádzkovať osobný blog, je to iná vec. Preto je vhodné hľadať poskytovateľa, ktorý nenúti vlastníkov webových stránok, aby umiestňovali otravné reklamy na svoj web.

Nástroje pre vytváranie webových stránok

Poskytovatelia webhostingu ponúkajú integrované nástroje na vytváranie webových stránok, ktoré vám pomôžu sprevádzkovať váš web. V závislosti na vašom pláne budú niektoré funkcie uzamknuté, takže sa uistite, že váš plán poskytuje prístup k nástrojom, ktoré potrebujete.

Miesto na disku a šírka pásma

Miesto na disku označuje úložný priestor. To znamená koľko súborov môžete nahrať na svoj web. Šírka pásma je množstvo dát, ktoré môže webová stránka doručiť svojim návštevníkom za určité časové obdobie, čo má obrovský vplyv na rýchlosť načítania vášho webu. Čím väčší a zložitejší je váš web, tým väčší priestor na disku a šírku pásma potrebujete.

Ak očakávate, že sa vaše webové stránky alebo blog v budúcnosti rozšíria, musíte hľadať poskytovateľa, u ktorého je možné ľahko zmeniť plán podľa vašich rastúcich potrieb.

Dostupnosť

Uptime je doba, počas ktorej je váš web dostupný pre vaše publikum. V súčasnej dobe každá webhostingová spoločnosť tvrdí, že ponúka 99% alebo viac dostupnosti. Mali by ste venovať pozornosť takýmto tvrdeniam a zistiť, aké sú pravdivé. Nezabudnite, že rozdiel medzi 99% a 99,9% dostupnosťou sú 3 dni v roku. Takže hľadajte poskytovateľa, ktorý ponúka lepšiu dostupnosť.

Zabezpečenie

Za posledných niekoľko rokov sa počet napadnutých webov dramaticky zvýšil. Preto je bezpečnosť veľkým problémom pre každého majiteľa webových stránok a pri hľadaní bezplatnej webhostingovej služby nezabudnite preveriť bezpečnostnými prvkami.

Väčšina bezplatných hostingových spoločností sa zabezpečením webových stránok príliš nezaoberá. Vyberte si teda tú, ktorá má aspoň základné bezpečnostné funkcie, ako je ochrana proti malwaru, firewall, ochrana proti phishingovým útokom atď. Bolo by výhodou, ak by ste mohli získať aj funkciu zálohovania.

E-mailové adresy

Platené plány hostingu poskytujú e-mailové adresy. Riešením pre užívateľov bezplatného hostingu je zakúpenie samostatného e-mailového klienta.

Podpora doplnkov a platforiem

Nie každý prevádzkovateľ webhostingu poskytuje všetko, čo potrebujete, ale každý by vám mal ponúknuť spôsob, ako to získať. Hľadajte poskytovateľa, s ktorými môžete ľahko integrovať ďalšie doplnky, nástroje a funkcie pre váš web, vrátane webových platforiem, ako je WordPress alebo Shopify.

Pravidelná údržba a aktualizácie

Poskytovatelia webhostingu musia zaistiť, aby ich služby držali krok s najnovšími trendmi a upgradmi v rámci zabezpečenia, softvérov a potrebami zákazníkov. Vyhľadávajte hostiteľov, ktorí sa aktívne podieľajú na zlepšovaní kvality svojich služieb a produktov.

Záver

Webhosting poskytuje technickú infraštruktúru, aby ste mohli prezentovať svoj web alebo internetový obchod na internete. Servery sú poskytované vo veľkých dátových centrách, ktoré slúžia ako úložné médium pre váš obsah a odkiaľ k nemu majú používatelia po celom svete prístup.

Webhosting spravidla nie je zadarmo, pretože vyžaduje použitie drahého vybavenia. Údržba servera je tiež nákladná. Ak chcete zaistiť, aby bola vždy používaná najnovšia a najrýchlejšia technológia, musíte za to zaplatiť. Niektorí weboví hostitelia vám však umožňujú hosťovať zadarmo menšie weby s obmedzenou funkčnosťou. Musíte sa však zmieriť s tým, že tam bude reklama, na ktorú nemáte vplyv.

Súvisiace články

Čo je virtuálna realita? Všetko potrebné o virtuálnej realite v roku 2023

Aký je to hrubý príjem (brutto)? Vysvetlenie s príkladmi

Ako vytvoriť úspešný podnikateľský plán v roku 2023