Csokken az olaj ara

Június óta a legalacsonyabb szinten zárt az olaj ára tegnap annak ellenére, hogy a kormányzati adatok szerint az Egyesült Államokban a múlt héten 4,6 millió hordóval csökkent a teljes nyersolaj készlet.

Az Energia Információs Hivatal (EIA) adatai szerint a benzinkészletek több mint 5 millió hordóval nőttek a múlt héten, szemben az 1,3 millió hordós növekedésre vonatkozó becslésekkel. Az üzemanyagkészletek növekedése a szezonális kereslet csökkenése közepette és a finomítók termelésének átalakítása után következett be – írja összefoglalójában a Yahoo Finance.

A West Texas Intermediate (WTI) 4 százalékot esett, és hordónként 69,38 dolláron állt meg. A Brent nyersolaj, azaz a nemzetközi referenciaár több mint 3,6 százalékkal csökkent, és 74,30 dolláros hordónkénti áron zárta a napot.

wti olaj arfolyam december 7 2023

A nyersolaj ára tegnap, az EIA adatainak közzététele előtt a túlkínálat és a gyengébb kereslet miatti aggodalmak miatt eséssel kezdett. A Moody’s kedden leminősítési figyelmeztetést adott ki Kína hitelminősítésével kapcsolatban. Fokozódnak ugyanis az ország gazdasági növekedésével kapcsolatos aggodalmak.

“A Kínából érkező gazdasági adatok további lassulást mutatnak, mivel az ázsiai finomítók működési rátái tovább esnek. Eközben Szaúd-Arábia csökkentette a jövő hónapra vonatkozó készpénzes nyersolajárakat Kína esetében”

– mondta Dennis Kissler, a BOK Financial kereskedési részlegének vezető alelnöke. Megjegyezte azt is, hogy szezonálisan az olajárak december végén hajlamosak a csökkenésre.

A legjobb kriptovaluták 1 dollár alatt

  • A 10+ legjobb kriptovaluta, amit 1 dollár alatt megvehetsz
  • A B2C által kiválogatott legjobb kriptók
  • Listázott vagy előértékesítés alatt álló érmék

Eközben a frissen közzétett ADP foglalkoztatási adatok elkezdtek emelkedni

Az Egyesült Államokban 103 ezerrel nőtt a munkahelyek száma a múlt hónapban, szemben a 130 ezres várakozásokkal – közölte az ADP, az amerikai munkaügyi adatfeldolgozó intézet. Az előző havi bővülést 106 ezer munkahelyre módosították lefelé, szemben a korábban jelentett 113 ezerrel. A gyengébb amerikai munkaerőpiac a gazdasági lassulás közepette az alacsonyabb keresletre utal.

olaj kitermeles furotorony

Az olaj ára az elmúlt hónapokban csökkenő tendenciát mutatott. Annak ellenére, hogy az OPEC+ országok csökkentették a kitermelést, a múlt héten pedig további csökkentéseket jelentettek be.

Múlt csütörtökön az OPEC+ további, napi 1 millió hordós termeléskorlátozásban állapodott meg. A megegyezés célja az volt, hogy az árak emelkedjenek. A még számottevőbb csökkentés a Szaúd-Arábia által egyoldalúan végrehajtott, napi 1 millió hordós csökkentés meghosszabbításával párhozamosan történt.

Az OPEC+ ülését követő hivatalos sajtóközleményben nem tettek említést a további csökkentésekről. Ezért a kereskedők úgy gondolták, hogy ezek a csökkentések önkéntes jellegűek, mivel az egyes országok külön-külön jelentették be a kvótákat.

Az olajtermelők szövetségének döntése óta a WTI és a Brent egyaránt nagyjából 5 dollárral, azaz közelítőleg 6 százalékkal csökkent.

További hírek:

Pepperstone bróker

Értékelésünk

pepperstone-logo
  • Szabályozott bróker
  • cTrader, MetaTrader 4 és 5 integráció
  • Devizák, indexek, árucikkek, és részvények is kereskedhetők
pepperstone-logo
Tőkéd veszélyben van. A lakossági befektetők 74,6%-a veszteséget könyvel el CFD-kereskedés során ezzel a szolgáltatóval.