VPN har de siste årene blitt et verktøy mange benytter seg av, blant annet for å få tilgang til spesifikke nettsider eller tjenester fra Norge. Det finnes dog veldig mange alternativer å velge mellom, og kan derfor føles utfordrende å finne riktig verktøy for sitt behov.

Denne guiden er opprettet for å gjøre det raskt og enkelt å finne akkurat det man trenger, fra et utvalg av beste VPN løsning for ulike formål. Les videre for å lære mer om hvilke fordeler en VPN kan gi og hva som er beste alternativ for deg. 

vpn programvare beskyttelse

Beste VPN Norge

Beste VPN i 2023

NordVPN
Besøk

Express VPN
Besøk

Proton VPN
Besøk

Vurdering
4.5 Stars
5 Stars
4 Stars
Viktig Info
Tilkoblingshastighet
6730+ Mbps
2220+ Mbps
1600+ Mbps
VPN Servers
5700+
3000+
1700+
Kundeservice via Chat

Hva er VPN?

VPN er først og fremst en forkortelse som står for «virtual private network» og fungerer også for «virtuelt privat nettverk» på norsk: 

  • VPN-er er «virtuelle» fordi de er en digital tjeneste. Du trenger ikke en kabel eller maskinvare for å bruke dem.
  • VPN-er er «private» fordi de krypterer tilkoblingen din og lar deg surfe på internett uten at myndigheter, internettleverandører (ISP), nettkriminelle eller andre kan snoke etter deg.
  • VPN-er er «nettverk» fordi de bygger en sikker forbindelse mellom enheten din, VPN-serveren og internett.

VPN-tjenester fungerer som et mellomledd mellom enheten din og internettet. Ved å bruke en slik «tunnel» gjennom forbindelsen, kan man kryptere dataen man sender og mottar, samtidig som VPN-en gjør deg usynlig for utenforstående. Dette skaper sikkerhet for egne data og er spesielt nyttig for eksempel dersom man benytter seg av offentlig Wi-Fi der økt risiko truer sikkerheten.

Enkelt forklart legger en VPN til sikkerhet og anonymitet til brukere når de kobler seg til nettbaserte tjenester og nettsteder. En VPN skjuler brukerens faktiske offentlige IP-adresse og «tunnelerer» trafikk mellom brukerens enhet og den eksterne serveren.

De fleste brukere registrerer seg for en VPN-tjeneste for å unngå å bli sporet eller for å «manipulere» forbindelsen til å for eksempel komme fra et annet land man befinner seg i. 

Hvordan fungerer VPN?

En VPN fungerer ved å dirigere en enhets internettforbindelse gjennom en privat tjeneste i stedet for brukerens vanlige internettleverandør (ISP). Forklart litt nærmere, når du går inn på et nettsted eller en nettjeneste, laster VPN-serveren først ned dataene som er ment for deg og krypterer dem. Deretter overfører den de krypterte dataene tilbake til datamaskinen din og til slutt dekrypterer datamaskinen din dataene gjennom VPN-en du bruker. Med andre ord utfører tjenesten kryptering, innkapsling og dekryptering.

Selv om denne prosessen kan virke tidkrevende, tar den under et sekund å gjennomføre. Så lenge du har tjenesten på, følger datamaskinen og VPN-serveren din denne tre-trinnsprosessen utallige ganger i bakgrunnen mens du surfer på internett.

For å benytte seg av en VPN, må man enkelt installere den nødvendige programvaren på enheten sin. Dette kan for eksempel være via en applikasjon på datamaskinen eller mobilen, eller en utvidelse direkte i nettleseren. Når selve programvaren er installert, må man ofte opprette en konto og logge inn, og deretter skru på tjenesten. 

Mange VPN-er fungerer slik at man raskt kan starte og stoppe tjenesten ved hjelp av et raskt klikk, og skru på ulike innstillinger avhengig av hva man ønsker. Det er blant annet vanlig at en VPN tilbyr deg muligheten til å «surfe fra et annet land» ved å velge hvilket land (og eventuelt stat eller by) du ønsker å opprette forbindelsen din fra. Akkurat hva som tilbys og hvordan det fungerer vil dog variere avhengig av hvilken VPN man velger å benytte seg av. 

vpn data beskyttelse

VPN Norge

VPN-er kan være hjelpemidler til mange ulike formål og benyttes derfor av ulike grunner verden rundt. Brukere i Norge kan blant annet ønske å benytte seg av en VPN for å sikre at dataene sine er trygge når de benytter seg av et offentlig nettverk på en flyplass, skole, bibliotek, kontor eller lignende. Videre kan en VPN brukes til å skjule Internett-aktiviteten din og blokkere skadelig programvare og sporere.

En annen populær grunn til å bruke VPN i Norge er for å få tilgang til geografisk begrenset innhold. Ettersom VPN-er lar deg surfe på internett fra en server utenfor hjemlandet ditt, kan du få tilgang til innhold som ellers ville være geobegrenset (begrenset av en IP-adresse). Dette inkluderer geobegrenset innhold på videostrømmetjenester og nettsteder. For nordmenn kan dette for eksempel være relevant for å kunne få tilgang til utenlandske sider for pengespill på nett eller internasjonale strømmetjenester som tilbyr serier og filmer man ikke får tilgang til fra norske tjenester.

Beste Gratis VPN Norge

Når man begynner å undersøke VPN-er, foretrekker mange å benytte seg av en gratis tjeneste for å teste ut hvordan den fungerer før man eventuelt betaler noe. Noen brukere ønsker kun å benytte seg av gratis alternativer, men det er da viktig å merke at man ofte får det man (ikke) betaler for. For å få tilgang til en velfungerende og sikker VPN som opererer uten problemer, er betalte alternativer de aller beste og tryggeste. Man betaler da vanligvis en liten sum ved registrering eller i måneden som et abonnement.

Det er dog greit å vite at flere tjenester tilbyr en gratis prøveperiode hvor du kan teste VPN-en i et visst antall dager før du trenger å betale – eller hvor du får pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd. Her kan vi blant annet nevne ExpressVPN som et godt valg, med 30 dagers åpent kjøp tilgjengelig. Vi kommer dog til å komme tilbake til denne leverandøren og andre anbefalte alternativer lenger ned i guiden.

Hvilken VPN er du ute etter?

Det finnes i dag hundrevis av VPN-er som tilbyr sine tjenester for nordmenn, og det kan derfor virke utfordrende å velge ett alternativ. Likevel er det viktig å huske at ikke alle leverandører tilbyr de samme tjenestene, og at det derfor er lurt å tenke gjennom hva du trenger en VPN for. Hva som blir beste alternativ for deg avhenger nemlig av hvor og hvordan du skal bruke din VPN, og det er her mange ulike kategorier å velge mellom.

iPhone VPN

Dersom du ønsker en VPN på iPhone, er en såkalt iPhone VPN riktig valg. Dette er VPN-er som er utviklet for iOS og kan lastes ned via Apple App Store eller legges til i din mobile nettleser. Uansett om du trenger VPN-en for surfing, sikker tilgang eller noe annet formål, er det viktig at den er kompatibel med enheten din. Hvis du laster ned en app må du også huske å holde denne oppdatert for optimalt bruk.

Android VPN

Dersom du ikke har en iPhone, men en Android-enhet, vil en VPN for Android være riktig alternativ for deg. Igjen kan dette være en VPN-tjeneste som du kan laste ned som en app fra Google Play eller installere direkte i nettleseren din, avhengig av hva du velger. Felles for dem alle vil være at de er utviklet for og tilpasset Android-enheter, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at den ikke fungerer optimalt med VPN på Android. 

VPN Chrome

Mange foretrekker å installere en VPN direkte i nettleseren sin. Dersom du benytter deg av Googles populære nettleser «Google Chrome», vil en VPN for Chrome være riktig alternativ å lete etter. Her har du mange valgmuligheter avhengig av hvilken funksjonalitet du trenger, men felles for dem alle er at du kan laste dem ned som en nettleserutvidelse. Etter nedlastning kan du feste den i nettleserenbaren din og slik ha rask og enkel tilgang til å slå VPN-en av og på ved behov. 

Netflix VPN

En annen populær kategori innenfor VPN-er er VPN for Netflix. Dette vil være en VPN som lar deg få tilgang til Netflix fra andre land, og slik ha flere serier og filmer tilgjengelig enn hva som tilbys hos norske Netflix. Dette kan være en god idé dersom du er interessert i å se noe som ikke tilbys her til lands, eller generelt ønsker å ha enda mer å velge mellom. Det er dog verdt å vite at det Netflix oppdager og avviser de fleste VPN-er, så det er viktig å undersøke nøye for å finne et alternativ som fungerer. Andre, mindre strømmetjenester kan det dog være enklere å «manipulere».

Gratis VPN

Det tilbys i dag en rekke nettbaserte tjenester og utvidelser som brukere kan få tilgang til helt gratis, og mange ønsker derfor også å benytte seg av en VPN gratis. Dette er dog enklere sagt enn gjort, da de beste tjenestene generelt kommer med en prislapp. Det er definitivt mulig å finne en VPN som er helt gratis å bruke, men man får her ofte ikke tilgang til alle tjenester som dersom man betaler, eller så må man gjerne godta andre begrensninger som tidsbegrensning eller kun tilgang til noen få land osv.

VPN Free Trial

Selv om de beste VPN-ene ikke tilbys helt gratis, er det mange som tilbyr en gratis VPN prøveperiode for nye brukere. Enten gjennom X dager gratis eller en pengene tilbake-avtale kan man her teste tjenesten og se om man liker den før man binder seg til et abonnement. Dette er det lurt å dra nytte av for å sikre at man ikke betaler for noe som ikke fungerer bra for sine behov, og det gjør også at man kan teste flere alternativer før man bestemmer seg.

data beskyttelse privat vpn

Hvordan velge VPN som passer for deg?

Som du kanskje har skjønt så langt, finnes det veldig mange VPN-er å velge mellom. Nettopp derfor er det viktig å vite hva du er på utkikk etter, slik at du kan finne et alternativ som passer dine ønsker og preferanser.

For å hjelpe deg på vei, anbefaler vi at du tenker gjennom følgende kriterier, som vi beskriver i mer detalj under:

  1. Hvilken enhet benytter du deg av?
  2. Hvilke tjenester vil du benytte deg av?
  3. Hvilke land/regioner vil du få tilgang til?
  4. Hvilket språk foretrekker du?
  5. Hva er budsjettet ditt?

Enhet

For det første er det viktig at du velger en VPN som fungerer for din enhet. Det hjelper ikke å finne beste iPhone VPN hvis du bruker Android osv. Avhengig av om du ønsker å laste ned en applikasjon eller bruke en nettleserutvidelse, må du finne en VPN som er utviklet for din enhet eller nettleser. Den gode nyheten er at mange VPN-er kommer i flere varianter for ulike enheter, slik at du kan laste ned riktig versjon, men dette er ikke alltid tilfelle. Du må derfor undersøke kompatible enheter/nettlesere før du eventuelt laster ned.

Tjenester

Som vi allerede har sett kan en VPN brukes til så mangt: fra å gi generell sikkerhet og anonymitet til å gi tilgang til geo-blokkerte nettsider og innhold med mer. Men det er ikke slik at alle VPN-er kan brukes til alt det samme, og det er derfor viktig å tenke gjennom nettopp hva du ønsker å bruke din VPN til. Slik kan du finne en som tilbyr de tjenestene og funksjonene du trenger, og også ignorere de som ikke er relevante for dine ønsker.

Land

Dersom du skal bruke en VPN til å surfe «fra et annet land» for å få tilgang til geo-blokkert innhold eller bare skjule hvor du faktisk befinner deg, er det greit å tenke gjennom hvilket land du faktisk ønsker å få tilgang fra. Noen VPN-er gir deg tilgang til så å si alle verdens land, mens andre kun fokuserer på store land som USA og Storbritannia, for eksempel. Det er derfor viktig å sjekke at VPN-en du undersøker tilbyr landet eller landene du trenger før du registrerer deg.

Språk

I tillegg til mange land, finnes det VPN-er som tilbyr mange ulike språk. Ved første øyekast kan det virke som de fleste alternativ fokuserer på engelsk, men det finnes også VPN-er som tilbys på norsk eller andre skandinaviske språk med mer. Dersom du for eksempel ikke føler deg trygg på engelsk, vil det være viktig å finne et alternativ som gjør det mulig for deg å forstå og bruke tjenesten uten problemer. Så hvis du ønsker et spesifikt språk, kan det være greit å søke etter nettopp dette.

Pris

Sist, men ikke minst, er det viktig å tenke på pris. Som nevnt vil du ikke få tilgang til de beste VPN-ene helt gratis, så det kan derfor være verdt å investere litt i din nye tjeneste. Men det trenger virkelig ikke å være snakk om mye penger, da mange VPN-er tilbyr abonnement til noen få dollar i måneden. Det gjelder dermed å finne ut hva du realistisk kan bruke på denne tjenesten og så finne et alternativ passende ditt budsjett.

datamaskin beskyttelse vpn

Er det lovlig å bruke VPN i Norge? 

Ettersom en VPN kan være med på å skjule og «manipulere» identiteten din på nett, gjennom bytte av IP-adresse med mer, kan det virke som en litt «shady» og ulovlig ting. Det er derfor naturlig å lure på om det i det hele tatt er lovlig å bruke VPN i Norge, men det trenger man heldigvis ikke å uroe seg for. Enkelt forklart er det helt lovlig å bruke, men det avhenger av hvordan du bruker det.

Så lenge du bruker VPN-en til lovlige aktiviteter, som for eksempel for sikkerhet på åpne nettverk, er dette helt greit. Men dersom man bruker en VPN til å skjule ulovlige aktiviteter som å laste ned ulovlig innhold, er dette selvfølgelig ikke lovlig. Med andre ord, bruk VPN-en til lovlige aktiviteter, så er det ingen grunn til bekymring.

Fordeler og ulemper med å bruke VPN

Dersom du nå vurderer å installere en VPN, men ikke er helt sikker enda, kan det være greit å tenke gjennom hvilke fordeler og ulemper en slik tjeneste kommer med. Det er viktig å huske at eksakte funksjoner, fordeler og ulemper vil variere avhengig av hvilken VPN man velger, men her er noen generelle ting å tenke gjennom.

Fordeler

En av de største fordelene en VPN gir er sikkerhet. VPN-er ble originalt utviklet som et sikkerhetsverktøy for bedrifter og sikkerhet er fortsatt en av de største funksjonene et slikt verktøy kan bidra med. Ettersom dataen din blir kryptert, trenger du ikke å bekymre deg for blant annet hacking på offentlige nettverk eller annen tilsyn inn i dine handlinger på nett.

En videre fordel med en VPN er at den kan gi tilgang til innhold og tjenester man ellers ikke hadde fått tilgang til. Enten dette er spesifikke nettsider, strømmetjenester eller lignende, kan man få tilgang ved å skape en tunnel fra et annet land. Slik trenger man ikke lenger å bli begrenset for sin geo-lokasjon, og kan få tilgang til «hele verdens innhold».

I tillegg til å få tilgang til geoblokkert innhold, kan det å bruke en VPN-forbindelse fra et annet land faktisk også resultere i billigere handel på nett. Prisen du får opp på et produkt eller en tjeneste kan noen ganger nemlig være påvirket av hvor du befinner deg i verden, for eksempel når man skal handle reiser og flybilletter på nett. Dermed kan du også spare penger ved å «handle fra et annet land».

Ulemper

Selv om en VPN gir mange fordeler, er det også noen ulemper det er greit å kjenne til. Den vanligste er at man kan få en litt tregere tilkobling. Krypteringsprosessen og ruting av trafikken din gjennom eksterne servere kan enkelt og greit redusere internettforbindelsen din. For å få en best mulig opplevelse, gjelder det å velge en rask VPN. Og for å få dette, må man gjerne betale litt.

En annen ulempe det er greit å vite om er at det finnes VPN-blokkeringsprogramvare. Dette gjør at en VPN ikke kan gi garantert tilgang til alt, da det kan være visse nettsider og tjenester som oppdager og blokkerer VPN-tilkoblingen. 

sikkerhet vpn data

En nærmere titt på beste VPN

Selv om en VPN ikke kan være svaret og løsningen på alt, kommer slik programvare generelt med mange fordeler – spesielt dersom man velger et godt alternativ. Ettersom det finnes så mange VPN-er å velge mellom, har vi gjort det tidkrevende forarbeidet med å undersøke og teste markedets største konkurrenter for å finne de beste alternativene for nordmenn. I de kommende seksjonene kommer vi til å se nærmere på og forklare noen av fordelene med de beste VPN-alternativene vi har kommet fram til.

NordVPN

NordVPN er en av markedets best VPN 2023. Tjenesten tilbyr en norsk nettside, noe som gjør det til et brukervennlig valg for nordmenn. Med hovedkontor i Panama tilbyr denne VPN-tjenesten sin egenbygde NordLynx-tunnelprotokoll som garanterer topp tilkoblingshastighet. Tjenestens intuitive app er fullpakket med unike funksjoner, inkludert passordbehandler og filkrypteringsverktøy i tillegg til ultimat sikkerhet med over 5000 VPN-servere og en dedikert IP-adresse.

NordVPN er kompatibel med alle populære plattformer, inkludert Windows, macOS, Linux, Android og iOS. Med én enkel konto kan man sikre opptil seks enheter, noe som gjør det til et fleksibelt alternativ. Det er mye å benytte seg av her, men dersom noe er uklart er det bare til å kontakte kundeservice via live chat. 

Når man skal skaffe seg NordVPN, finnes det flere prispakker å velge mellom. For det første kan man velge å betale for 1 eller 2 år med en gang, eller gå for en månedlig plan. Videre kan man velge standard, pluss eller komplett-medlemsskap, avhengig av hva man ønsker. Alle pakkene inkluderer sikker, høyhastighets VPN, sporere- og annonseblokkering og skadevarebeskyttelse, men «Komplett» inkluderer blant annet også 1 TB skylagring. Prisene varierer fra 3,29 til 15,59 euro i måneden (avhengig av pakke og tidsperspektiv), og vi kan derfor anse NordVPN som beste og billigste VPN. Uansett hvilket alternativ man velger, kan man benytte seg av tjenestens 30-dagers pengene tilbake-garanti dersom man ikke er fornøyd.

nordVPN data

ExpressVPN

ExpressVPN reklamerer seg selv som «VPN-et som faktisk fungerer». Også her tilbys nettsiden på norsk, noe som er veldig positivt. Tjenesten appellerer til mange brukere verden over takket være dens høye hastigheter, muligheten til å fjerne blokkeringen av en enorm liste over strømmetjenester (inkludert Netflix), og utmerket serverutvalg. ExpressVPN tilbyr også en 30-dagers pengene-tilbake-garanti.

Selv om ExpressVPN har kontorer over hele verden, er det basert på De britiske jomfruøyene, noe som betyr at det er utenfor jurisdiksjonen til Five Eyes og andre overvåkingsallianser. Den er enkel å bruke og har alle funksjonene de fleste trenger samt mer enn 3 000 VPN-serverere i 94 land. Det er derfor ingen overraskelse at det er en av de mest populære VPN-ene på listen vår, med mer enn 4 millioner brukere i 180 land.

ExpressVPN er tilgjengelig for Windows, Mac, Linux, Android og iOS-enheter via app og tilbyr også nettleserutvidelser for Chrome og Firefox. Det er også mulig å installere ExpressVPN direkte på Wi-Fi-ruteren din slik at alle enheter på nettverket ditt vil være beskyttet. Dette har den ekstra fordelen at du lar deg bruke ExpressVPN med mer enn de tildelte fem enhetene. ExpressVPN selger til og med sin egen Aircove-ruter, som leveres med VPN-programvaren forhåndsinstallert.

Uansett hvordan du velger å benytte deg av VPN-en, må du ha en konto for å få tilgang til tjenestene. Her er det mindre valgmuligheter å forholde seg  til enn hos NordVPN, da du enkelt bare må velge om du ønsker å betale per måned, for seks måneder om gangen eller for et år. Sistnevnte gir i skrivende stund tre måneder gratis og en månedspris på 6,35 euro, mens man må betale 9,51 euro og 12,32 euro i måneden for henholdsvis seks måneder og én måned. Det er kun ett abonnement som gir tilgang til alle funksjoner.

Fordeler med ExpressVPN inkluderer kundeservice via live chat døgnet rundt, raske servere i 94 land, apper for mange ulike enheter og 30 dagers risikofritt abonnement. Dette betyr at dersom du ikke er fornøyd, får du pengene igjen.

expressvpn data

Proton VPN

Proton VPN tilbyr i skrivende stund ikke en norsk nettside, men er fortsatt enkel å navigere takket være sitt brukervennlige grensesnitt. Proton VPN kommer fra samme produktlinje som den pålitelige e-postleverandøren ProtonMail, og er dermed et trygt og anerkjent alternativ som er basert i Sveits. Det er er en pålitelig og allsidig VPN-tjeneste som tilbyr avanserte kryptering- og tunneleringsprotokoller. Tilkoblingshastigheten lar brukere nyte en surfe- og strømmeopplevelse uten forsinkelser via sin foretrukne enhet.

Proton VPN er nemlig tilgjengelig på alle enheter, inkludert PC-er, Mac-er, smarttelefoner og til og med rutere. Tjenesten tilbyr innebygde apper for Windows, macOS, Linux, Chromebook, Android, Android TV og iOS/iPadOS.

Noe som er veldig positivt med Proton VPN er at den tilbys i en gratisversjon. Selskapet mener selv at personvern og sikkerhet er grunnleggende menneskerettigheter, og derfor tilbyr de også en gratisversjon av Proton VPN til sitt publikum. Gratisversjonen kommer ikke med ulemper som annonser eller at de selger nettleserloggen din i hemmelighet. Proton VPN Free er nemlig subsidiert av Proton VPN-betalte brukere. Så du kan starte med å teste gratisversjonen, og hvis du deretter ønsker å støtte personvern på nettet, kan du vurdere å oppgradere til en betalt plan for raskere hastigheter og flere funksjoner.

Dersom du skal betale for tjenesten, kan du velge å abonnere på kun Proton VPN eller en komplett «Proton Unlimited»-pakke som også inkluderer Proton Mail, Proton Calendar og Proton Drive. Proton VPN kan man betale for via en månedsplan på 9,99 euro i måneden, en årsplan som gir en månedspris på 5,99 euro eller en plan på to år som gir beste pris på 4,99 euro i måneden.

protonvpn data 

TunnelBear VPN

TunnelBear er en offentlig VPN-tjeneste basert i Toronto, Canada. Den ble utviklet av Daniel Kaldor og Ryan Dochuk i 2011 og i mars 2018 ble selskapet kjøpt opp av McAfee. TunnelBear krypterer internettforbindelsen din for å holde nettaktiviteten din privat på alle nettverk og tilbyr muligheten til å surfe fra 47 ulike land. Tjenesten tilbys via en app tilgjengelig for Mac, Windows, iOS og Android. Når man har installert appen er det bare til å åpne den, velge et land og skru på bryteren. Når du er koblet til, vil TunnelBear jobbe stille i bakgrunnen for å holde dataene dine sikre.

TunnelBear fokuserer på hastighet, sikkerhet og sterk kryptering. VPN-en har brukere fra verden over og mange gode anmeldelser på nett, selv om noen nevner at tjenesten blant annet ikke fungerer så godt på geotilgang til Netflix. Tjenesten virker heller ikke å ha kundeservice tilgjengelig 24/7 via live chat, men tilbyr mye informasjon via sitt supportsenter. 

En stor fordel med TunnelBear er at tjenesten tilbyr en gratisversjon av VPN-en. Denne tilbyr 2 GB med sikker nettlesing, noe som ikke er veldig mye, men kan brukes til å teste tjenesten før man eventuelt bruker penger. Når det kommer til betalte planer kan man velge mellom en personlig plan eller en team-plan hvor man betaler per bruker. Som enkeltperson kan man velge å betale hver måned, hvert 12. måned eller for tre år om gangen. Prisen blir da henholdsvis 9,99 dollar, 4,99 dollar og 3,33 dollar i måneden og kan gi en ganske billig VPN.

tunnelbear vpn data

Surfshark VPN

Surfshark er en VPN basert i Nederland. Selskapet ble grunnlagt av Vytautas Kaziukonis i 2018, og fusjonerte i 2022 med Nord Security, men begge selskapene opererer fortsatt uavhengig.  Selskapet støtter et «gratis, åpent og sikkert internett» og er et grunnleggende medlem av VPN Trust Initiative. 

En VPN-plan fra Surfshark inkluderer over 3 200 servere i 100 land, avanserte sikkerhetsfunksjoner, rask internettilgang, kundeservice tilgjengelig 24/7 med mer. En stor fordel er også at man kan bruke tjenesten på et ubegrenset antall enheter, noe som vanligvis begrenses til 5–10. Man kan her laste ned programvare til Mac, Windows, Linux, iOS, Android, Fire TV, Chrome, Firefox og Edge.

Surfshark tilbyr enkelt alle funksjonene man forventer av en topp VPN. Den bruker 256-bit AES-kryptering for å holde dataene dine sikre, selv når du bruker offentlig Wi-Fi, og tilbyr en automatisk kill-switch for å koble deg fra internett hvis du skulle bli koblet fra VPN av en eller annen grunn, og dermed sikre at du alltid er beskyttet mens du er online. Den beskytter også mot DNS-lekkasjebeskyttelse og har privat DNS på hver av sine servere. 

For å få tilgang til Surfshark må man opprette en konto og betale for et månedlig abonnement. Man kan velge en avtale for 24, 12 eller 1 måned, noe som gir en effektiv månedspris på henholdsvis 2,49 euro, 3,99 euro eller 12,95 euro. Med andre ord lønner det seg virkelig å forplikte seg til minst et år for en bedre pris her. Det som dog er positivt er at tjenesten tilbyr en 30-dagers pengene tilbake-garanti dersom man ikke er fornøyd.

surfshark vpn data beskyttelse

CyberGhost VPN

CyberGhost er en av de største VPN-tjenesteleverandørene på markedet. Tjenesten støtter torrenting og fjerner blokkeringen av de fleste populære online streamingtjenester som Netflix og BBC iPlayer. CyberGhost tilbyr også WireGuard-protokollen, spesialiserte servere, et dedikert IP-alternativ og en 45-dagers pengene-tilbake-garanti, som er lengre enn standard garantier på 30 dager fra andre leverandører.

Med Cyberghost VPN kan du koble til tjenesten globale servernettverk med over 9 000 servere i 91 land og 116 lokasjoner. Med tjenestens applikasjoner kan du kan sikre opptil 7 enheter fra Windows-, Mac-, iOS-, Android- og Linux-enhetene dine, samt spillkonsoller, smart-TV-er og rutere. Cyberghost has spesialisert seg på strømmetjenester, men fokuserer selvfølgelig også på generell sikkerhet og kryptering. Dersom noe er uklart kan man ta kontakt via tjenestens kundeservice som er tilgjengelig via e-post og live chat døgnet rundt.

For å få tilgang til Cyberghost VPN må man opprette en betalt plan. Man kan her velge mellom å betale for én måned, seks måneder eller 24 måneder om gangen. Sistnevnte gir i skrivende stund to gratis måneder og en effektiv månedspris på 2,19 euro. Dersom man velger denne planen eller seks måneder får man også en 45-dagers pengene tilbake-garanti dersom man ikke er fornøyd, mens 1-måneders planen gir 14-dagers pengene tilbake. Med Cyberghost får man ikke en dedikert IP-adresse inkludert i pakken, men kan legge dette til som en ekstra tjeneste. 

cyberghost vpn data

VyprVPN

VyprVPN er Certidas flaggskip VPN-tjeneste. Når en VyprVPN-tilkobling opprettes, videresendes all Internett-trafikk fra enheten din til VyprVPN-serverne ved hjelp av SSL-kryptering. Tjenesten fokuserer på sikre og kraftige tilkoblinger gjennom sine oppgraderte servere i 78 land.

VyprVPN er en av de sikreste og mest kapable VPN-tjenestene på markedet. Denne VPN-en vil gjøre deg tryggere med sterk datakryptering og stabile tilkoblingshastigheter. Videre opphever den blokkeringen av flere strømmesider, lar deg torrente trygt og har godt utformede apper for alle de populære operativsystemene, inkludert Android, iOS, Windows og Apple.

For å få tilgang til VyprVPN må man først registrere en konto og deretter laste ned og tilkoble appen. Tjenesten tilbyr enkelt to planer med klare priser: enten kan du betale 10 dollar per måned eller velge en pakke for 12 måneder og få 50 % (5 dollar per måned). Begge pakkene gir tilgang til de samme funksjonene samt en 30-dagers pengene tilbake-garanti dersom du ikke er fornøyd.

vyprVPN data beskyttelse

PrivateVPN

Sist ut på listen vår har vi Private VPN. Dette er er en forenklet, men veldig sikker VPN-tjeneste. Tjenesten lar deg tilpasse krypteringsnivåene og kommer med en rekke forskjellige tunnelprotokoller tilgjengelig samt og en pålitelig kill-switch for å forhindre datalekkasjer. Som navnet tilsier fokuserer denne VPN-en på privatliv og sikkerhet. Nettsiden tilbys også på norsk, noe som er en fordel da det er mye informasjon man kan lese gjennom og oppdage her.

PrivateVPN tilbyr funksjoner som er en effektiv ressurs for din sikkerhet og en hyggelig nettleseropplevelse. Du vil blant annet finne tjenesten flott for torrenting, siden det tilbyr en HTTP- og SOCKS5-proxy. PrivateVPN har over 200 servere i 63 land og gir slik tilgang til geobegrenset innhold. Applikasjonen er tilgjengelig for Mac, Windows, iOS, Android, Android TV, Linux med mer, samt som en ruter VPN.

For å få tilgang til alle Private VPNs funksjoner og tjenester, må man opprette en konto og bekrefte et abonnement. Det er her kun én pakke som tilbyr alt av funksjonalitet, og man kan velge å betale per måned, for tre måneder om gangen eller for ett år. Sistnevnte gir i skrivende stund tilgang til 36 måneder for kun 2,08 euro per måned (75 euro fakturert hver 12. måned etter 36 måneder). Alle pakkene kommer med en 30-dagers pengene-tilbake-garanti.

privata vpn data

NordVPN VS TunnelBear

Det finnes i dag mange VPN-tjenester å velge mellom, og selv om de beste kommer med lignende tilbud, er det likevel noe som skiller dem fra hverandre. Det har derfor blitt populært å sammenligne ulike tilbud, for å finne beste tjeneste for seg. Et populært par som ofte sammenlignes er NordVPN og TunnelBear, som begge kommer med ulike fordeler og ulemper for brukere.

nord logo vpnlogo tunnel bear

Tjenestene oppsummert

For å kunne se forskjeller og likheter mellom de to, kan det være greit å starte med tallene som er enkle å sammenligne. NordVPN er en av mest komplette tjenestene der ute, med totalt 5710 servere brukere kan koble seg til. Her stiller dog TunnelBear ganske likt, med over 5000 servere oppgitt (men ikke noe mer detaljert tall enn dette). Dette betyr at begge to tilbyr et stort antall servere, og det samme kan sies når det kommer til land. NordVPN ligger fortsatt hakket foran, med 60 land sammenlignet med Tunnelbears 47. Dette er en liten forskjell, men likevel gode tall for begge to, som gjør at de fleste brukere vil finne en passelig server for seg.

En funksjon hvor TunnelBear dog slår NordVPN, er når det kommer til antall enheter per bruker. Mens NordVPN begrenser brukere til opptil seks enheter per abonnement, kan brukere av Tunnelbear koble seg til VPN-tjenesten på så mange enheter de ønsker. Selv om seks enheter burde være mer enn nok for de fleste, er det en fordel å ikke ha noen begrensning på dette. Begge tjenestene kommer med dedikerte applikasjoner og utvidelser for alle tenkelige operativsystem, inkludert Windows, macOS, iOS, Android og Linux. 

Når det kommer til brukervennlighet kan det være at noen nordmenn vil foretrekke NordVPN, da denne tjenesten kommer med en norsk nettside, mens TunnelBear i skrivende stund må brukes på engelsk. TunnelBear virker heller ikke å tilby noen live chat-funksjon, og kan kun kontaktes via supportbillett etter innlogging, mens NordVPN har kundeservice tilgjengelig døgnet rundt via live chat. 

Prissammenligning

Et annet punkt hvor det er enkelt å sammenligne de to tjenestene er når det kommer til pris. Basert på funksjonene oppsummert over og beskrevet i våre anmeldelser, hva må man betale for de respektive tjenestene? Dette kan variere kraftig avhengig av hvilket abonnement man velger, men generelt ligger de to VPN-ene på et lignende prisnivå. 

En første ting å merke når det er snakk om pris, er at TunnelBear er en av få premium VPN-tjenester som tilbyr en gratisversjon av programvaren sin. Dette er en begrenset versjon med tilgang til 2 GB, som kan brukes som en test før man bestemmer seg for et abonnement. En ulempe med TunnelBear er dog at de ikke tilbyr noen pengene tilbake-garanti, da det virker som gratisperioden tilbys istedenfor. NordVPN tilbyr ingen slik gratisperiode, men har til gjengjeld en 30-dagers pengene tilbake-garanti dersom man ikke er fornøyd med den betalte tjenesten. 

Når det kommer til betalte abonnement, gir NordVPN brukere flere valgmuligheter enn TunnelBear. Her kan man nemlig velge mellom pakkene «Komplett», «Pluss» eller «Standard», avhengig av hvilke funksjoner man ønsker å benytte seg av. Standard er det mest begrensede og billigste alternativet, med priser fra 3,29 til 12,99 euro i måneden (avhengig om man betaler for to år om gangen eller per måned). Dersom man ønsker full tilgang til alle funksjoner, må man dog gå for «Ultimate», som vil koste fra 7,28 euro til 16,98 euro per måned (to år vs. månedlig pakke).

TunnelBear kommer her med færre alternativer, med en komplett «Unlimited» versjon som koster fra 3,33 til 9,99 dollar i måneden – avhengig av om man betaler for tre år om gangen eller per måned. Dette gjør at TunnelBear er et billigere alternativ med alt inkludert.

Surfshark VS NordVPN

En annen populær favoritt verdt å sammenligne med NordVPN er SurfShark. Dette er et rimelig alternativ verdt å sjekke ut, da det har noen fordeler over NordVPN.

logo surfsharknord logo vpn

Tjenestene oppsummert

Igjen er det enkelt å starte med å sammenligne tall. NordVPN har som nevnt 5710 servere i 60 land. Surfshark klarer ikke å slå antall servere, med over 3 200 i skrivende stund, men kommer til gjengjeld med servere i over 100 land. Dette gir enda bredere tilgang til geoblokkert innhold og sikker surfing fra verden over.

I likhet med TunnelBear tilbyr Surfshark også tilgang til et ubegrenset antall enheter, noe som gjør at ett abonnement kan brukes på alt man trenger. Igjen er NordVPN-brukere begrenset til seks enheter, noe som burde være nok for de fleste, men fortsatt setter en begrensning. Ellers er funksjonene som reklameres ganske lignende, med fokus på trygg og rask surfing. Det er verdt å merke at selv om nettsiden til Surfshark tilbys på flere ulike språk, er den i skrivende stund ikke tilgjengelig på norsk, som nettsiden til NordVPN.

Prissammenligning

Surfshark og NordVPN tilbyr begge en 30-dagers pengene tilbake-garanti, noe som gjør det mulig å teste tjenesten vel vitende at dersom man ikke er fornøyd, kan man få pengene tilbake. Men når det kommer til den faktiske prisen på tjenesten, vinner Surfshark desidert over NordVPN. 

Surfshark gjør det enkelt å velge et abonnement ved å kun tilby én komplett tjeneste, som man kan betale for per måned eller via et 12- eller 24-måneders abonnement. Dette abonnementet kommer med alle funksjoner, inkludert ubegrenset antall enheter og 100 serverland. For å gjøre en rettferdig sammenligning, burde vi derfor sammenligne prisen med NordVPNs «Ultimate»-pakke, som gir tilgang til alle tilgjengelige funksjoner.

Den effektive månedsprisen blir da følgende:

Surfshark NordVPN
1 måned 12,95 euro per måned 16,98 euro per måned
12 måneder 3,99 euro per måned 8,58 euro per måned
24 måneder 2,22 euro per måned 7,28 euro per måned

Som vi kan se tilbyr Surfshark store rabatter for abonnement på 12 eller 24 måneder, og er derfor et rimelig alternativ. Selv om det er viktig å merke at NordVPN også har billigere abonnement (ned til 3,29 euro i måneden for Standard i to år) vil man da velge bort noen funksjoner for en billigere pakke, mens Surfshark kun har dette ene rimelige alternativet.

VyprVPN VS TunnelBear

En tredje sammenligning flere brukere er på utkikk etter er VyprVPN vs TunnelBear. Dette er to VPN-tjenester som begge er populære verden over, og med lignende, brukervennlige nettsider. Men hvilken som er best alternativ for deg, avhenger av hva du fokuserer på og trenger i en VPN.

vyprvpn logologo tunnel bear

Tjenestene oppsummert

Når det kommer til antall servere, er TunnelBear på et helt annet nivå enn Vypr. TunnelBear tilbyr over 5 000 servere, mens VyprVPN kun oppgir å ha 700+. Dette betyr at det er langt færre servere å koble seg til, noe som blant annet kan føre til treigere surfing. Likevel er det verdt å merke at mens TunnelBears servere gir tilgang til 47 land, gir VyprVPN tilgang til over 60 land. Dette betyr at tjenesten likevel kan åpne opp for å surfe og streame fra mange land verden over, men som nevnt muligens med en litt svakere hastighet dersom det er mange koblet på samme server. 

VyprVPN lar brukere koble seg på opptil 10 enheter, mens TunnelBear ikke setter noen begrensninger her. Likevel burde 10 være mer enn nok for de fleste, noe som gjør dem ganske sammenlignbare på dette punktet. Også når det kommer til programvare tilbyr de to tjenestene lignende tilbud, med applikasjoner for Chrome, iOS, Android, Windows med flere. Ingen av tjenestene tilbyr en norsk nettside, men Vypr har kundeservice tilgjengelig døgnet rundt via live chat, mens TunnelBear-brukere må benytte seg av supportbilletter for svar på e-post.

Prissammenligning

Når det kommer til tilgang og pris, tilbyr TunnelBear som nevnt sin gratisversjon hvor man kan surfe med opptil 2 GB helt gratis. VyprVPN tilbyr ikke et lignende gratistilbud, men har til gjengjeld en standard 30-dagers pengene tilbake-garanti – noe man ikke får hos TunnelBear. 

Når det kommer til abonnementspris, er TunnelBear hakket billigere, men de to tjenestene er veldig sammenlignbare. Som med de fleste alternativ får man en billigere effektiv månedspris dersom man binder seg til et lengre abonnement, men Vypr tilbyr her kun abonnement på maks 12 måneder (for 50 %), mens TunnelBear også tilbyr et enda rimeligere alternativ for abonnement på 36 måneder.

TunnelBear VyprVPN
1 måned 9,99 dollar per måned 10 euro per måned
12 måneder 4,99 dollar per måned 5 euro per måned
24 måneder N/A N/A
36 måneder 3,33 dollar per måned N/A

Konklusjon

Det å surfe på internett er ikke alltid sikkert, og man kan også møte på begrensninger basert på hvor man befinner seg. For å få en så sikker og tilgjengelig opplevelse som mulig, kan en VPN være svaret. Dette er en tjeneste som enkelt og greit fungerer som et mellomledd som krypterer og dekrypterer data, og slik skjuler eller manipulerer data som din IP-adresse. 

Det finnes mange grunner til å bruke en VPN, og hvilket alternativ som er best for deg, avhenger av personlige preferanser når det kommer til nødvendige funksjoner, språk, land-tilgang og pris med mer. I denne guiden har vi anbefalt og sett nærmere på et utvalg av markedets beste VPN-er, inkludert NordVPN. Dette er et godt alternativ for nordmenn som er på utkikk etter en rask og sikker tjeneste til en god pris. 

Ofte stilte spørsmål

Hva gjør en VPN?

Er VPN kryptert?

Hvorfor trenger man VPN?

Er det lov å bruke VPN i Norge?

Er det trygt å bruke VPN?

Hva er vitsen med VPN?

Hva er den beste VPN i Norge?

Hvor mye koster VPN?

Hvordan få tilgang til VPN?

Hvordan bruker jeg VPN?

Hvordan få av VPN?