Volkswagen leepites

Pár hete már keringenek hírek a Volkswagennél tervezett újabb, tömeges leépítési hullámról. Egy új jelentés szerint azonban a vállalat az adminisztratív személyzet egyötödét akarja elbocsátani. A vállalat ugyanakkor azt reméli, hogy a teljes elbocsátás helyett az idő előtti nyugdíjazással enyhíteni tudja majd a nehézségeket, legalábbis egyelőre – számolt be a Volkswagen leépítés híréről az Electrek című oldal.

Az Automotive News Europe szerint a munkatársaknak küldött belső feljegyzés szerint a terv az, hogy az elbocsátások helyett részleges vagy korai nyugdíjazással csökkentik a személyzet létszámát. És nem vesznek fel új embereket az érintett állások betöltésére. A VW-csoport még júniusban jelentett be egy új költségcsökkentési programot, amelynek célja, hogy 2026-ig 10 milliárd eurót (10,8 milliárd dollárt) takarítson meg, és a leépítési hullám mind ennek a programnak a része. A Reuters szerint a cél a 6,5 százalékos árbevétel-arányos megtérülési cél elérése, ami a tavalyi 3,6 százalékos szinthez képest ígéretes arány.

“A jövőben a Volkswagen több területén kevesebb emberrel kell majd dolgoznunk” – mondta tegnap a jelentés szerint a VW személyautókért felelős vezérigazgatója, Thomas Schäfer a dolgozóknak.

“Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb embernek több munkát kell végeznie, hanem azt, hogy le kell vetkőznünk a régi szokásokat. Nemet kell mondanunk a duplikált erőfeszítésekre és a nem hatékony munkavégzésre.”

– tette hozzá a vezérigazgató.

NordVPN – A B2C által ajánlott legjobb VPN

Értékelésünk

nordvpn logo
  • Kiváló biztonsági rendszer
  • A legjobb szerverek automatikus felismerése
  • Magyarországi szervert is tartalmaz
  • Az egyik leggyorsabb
  • Megfizethető, jó ár-érték arány
  • 24/7-ben elérhető élő chates támogatás
nordvpn logo

Az elektromos autók piaci robbanását a VW nehezen viseli

A létszámleépítés része az autógyártó küzdelmének, hogy lépést tartson az iparág elektromos autókra való átállásával, mivel Európában a VW elektromos autóira csökkennek a megrendelések. A vállalat már több németországi üzemben is csökkentette a termelést, és most egyre nagyobb nyomás nehezedik rá az EV versenytársak, a Tesla és a BYD részéről. Ezek ugyanis a VW legnagyobb piacain jelentős piaci részesedést szereznek. A magasabb kamatlábak és az infláció, valamint a németországi EV-támogatások megszűnése szintén megviselte a VW-t, Európa legnagyobb autógyártóját.

A Reuters jelentése szerint az egyéb költségcsökkentő intézkedések között szerepel a termékciklusok 50 hónapról három évre való csökkentése Továbbá a teljes gyártási idő csökkentése, valamint kisebb modellválaszték és felszereltség az autókban. A németországi Wolfsburgban egy 800 millió eurós, új K+F (kutatásfejlesztési) telephely terveit is elvetették. A vezérigazgató, Schäfer a múlt héten, egy személyzeti értekezleten azt mondta:

“Számos, már meglévő struktúránkkal, folyamatunkkal és magas költségeinkkel már nem vagyunk versenyképesek Volkswagen márkaként.”

A Volkswagen leépítés nem vet jó fényt a vállalatra

Az Electrek véleménye szerint nehéz napok ezek a VW-nek, amely küzdött EV autók gyártására történő átállással. Még ha azok sokkal drágábbak is, mint egy egyenértékű ICE jármű. És ez a különbség még inkább érezhető a VW piaci szegmenseiben. Ráadásul kiderült néhány szoftver probléma is bizonyos termékeknél, ami nem vitte előre a dolgokat. És nem lehet elfelejteni, hogy a VW-től nem idegen a munkahelyek leépítése. A Dieselgate után, 2016-ban 30 ezer munkahelyet szüntettek meg. Ebből 23 ezret Németországban egy “átszervezés” részeként, amelynek célja az volt, hogy a vállalat kilábaljon a gondjaiból.

Ráadásul a VW már hónapok óta bejelentette a leépítéseket. A Volkswagen zwickaui telephelyén tízezer embert foglalkoztatnak, ez az első olyan egység, ahol kizárólag elektromos autók készülnek. De a gyengülő kereslet miatt máris leépítették a munkahelyeket, összesen 500 munkahelyet szüntetnek meg januártól, fokozatosan. A VW szoftverekkel foglalkozó leányvállalatánál, a Cariadnál pedig a következő két évben a 6000 alkalmazottból összesen 2000 veszíti el az állását.

Fontos hozzátenni az eseményekhez azt is, hogy a vállalat felügyelőbizottságának alá kell írnia a létszámleépítéseket. A bizottsági tagoknak több mint felét viszont a munkavállalók képviselői és “Alsó-Szászország tartományt képviselő” tisztviselők foglalják el – írja a Reuters.

Bár a VW eredetileg azt állította, hogy 2029 előtt nem szűnnek meg munkahelyek a csoportban, talán a “korai nyugdíjazás” kíméletesebben hangzik. Nem számít ugyanis konkrét leépítésnek. Pontos számokat viszont még mindig nem lehet tudni. És azt sem, hogy ezeket az embereket mikor küldik majd nyugdíjba, de a VW-csoportra nézve nem fest jó képet a leépítések híre.

További hírek:

Pepperstone bróker

Értékelésünk

pepperstone-logo
  • Szabályozott bróker
  • cTrader, MetaTrader 4 és 5 integráció
  • Devizák, indexek, árucikkek, és részvények is kereskedhetők
pepperstone-logo
Tőkéd veszélyben van. A lakossági befektetők 74,6%-a veszteséget könyvel el CFD-kereskedés során ezzel a szolgáltatóval.