Automobilska industrija u Europi suočava se s preobražajem, označavajući “najveću transformaciju u svojoj povijesti”, prema analizi McKinseya. S digitalizacijom u punom zamahu, širenjem električne mobilnosti i promjenama u tradicionalnom poslovnom okruženju, izazovi pred njom su veći nego ikad. Tvrtke koje su desetljećima dominirale sada se moraju temeljito transformirati kako bi ostale relevantne i konkurentske.

Današnje automobilske industrije suočavaju se s izazovima zbog oštre makroekonomske konkurencije. Tvrtke u Europi se bore s visokim troškovima energije, što im otežava postizanje profitabilnosti u usporedbi s konkurentima. Kako bi opstale, ove tvrtke moraju poduzeti ozbiljne promjene i prilagodbe kako bi ostale konkurentske u dinamičnom okruženju autoindustrije.

Automobilska industrija u Europi je u prednosti, ali s rastućim izazovima

Povijesno gledano, mnoge vodeće svjetske automobilske tvrtke proizašle su iz Europe. Zemlje poput Njemačke, Francuske i Italije tradicionalno su bile epicentri autoindustrije. Njemačka je bila domaćin automobilskim divovima poput Mercedes-Benza, BMW-a i Volkswagen-a. Francuska je proizvodila marke kao što su Renault i Peugeot, dok je Italija bila poznata po Ferrariju, Fiatu i Lamborghiniju.

automobilska industrija

Urednici McKinseyjeve analize prepoznaju niz izazova s kojima se suočavaju europske tvrtke, posebno vodeći proizvođači automobila, uslijed nepovoljnog lokalnog okruženja. Troškovi energije u Europi su viši od 100% u usporedbi s Kinom i SAD-om, dok inflacija u eurozoni ostaje upornija nego u SAD-u. Dodatno, zbog svoje geografske pozicije i ovisnosti, Europa se nalazi u geopolitičkom vrtlogu koji može ozbiljno utjecati na opskrbne lance.

Unatoč tim izazovima, postoji određena nada. Stručnjaci također vjeruju da europska automobilska industrija i dalje posjeduje konkurentske prednosti. Europsko tržište automobila tri puta je veće od kineskog, a Europska unija dodjeljuje oko 30% ukupnih sredstava za istraživanje i razvoj u autoindustriji. Osim toga, među prvih 10 najvrjednijih automobilskih tvrtki, polovica dolazi iz Europe.

Unatoč tim prednostima, prema analizi McKinseyja, vrijeme istječe ako europske tvrtke žele proaktivno nositi se s najvećom transformacijom u svojoj povijesti.

Tvrtke u Europi moraju izvršiti promjene

Analiza McKinseyjeve studije ne ograničava se samo na ispitivanje trenutačnog stanja. Naprotiv, stručnjaci također pružaju preporuke za konkretne korake koje Europa može poduzeti kako bi potvrdila svoju dominaciju u automobilskoj industriji:

  • Pojačajte tempo razvoja: Proizvođači automobila u Europi trenutno zaostaju, trebajući u prosjeku 4 godine od koncepta do faze testiranja. U Kini je taj proces kraći, odnosno traje dvije godine. Nužno je značajno smanjiti vrijeme potrebno za razvoj novih modela.
  • Fokusirajte se na softver: U budućnosti će softver biti ključna komponenta automobila. Međutim, europski radnici nisu toliko stručni za softverske tehnologije kao njihovi kolege u SAD-u i Kini.
  • Revizija kineske strategije: Kina predstavlja ključno tržište za prodaju automobila. Europski proizvođači moraju reagirati na opadanje tržišnog udjela prilagodbom strategija kako bi bolje odgovarali specifičnostima kineskog tržišta.
  • Razvijte europske dobavljače: Konkurentske europske tvrtke trebaju preuzeti ključnu ulogu u opskrbi proizvođača automobila. To zahtijeva ozbiljna ulaganja u buduće tehnologije i uspostavu strateških partnerstava.
  • Implementirajte kružno gospodarstvo: Kružno gospodarstvo ne samo da poboljšava održivost, već i smanjuje ovisnost o potencijalno rijetkim sirovinama poput poluvodiča ili baterija.

Automobilska industrija doživljava značajne transformacije

Automobilska industrija prolazi kroz neviđenu transformaciju koja se ističe po svojoj dubini i brzini. Elektrifikacija je ključni pokretač ovog dramatičnog preobražaja. S obzirom na globalne napore u smanjenju emisija CO₂, električna vozila postaju fokus, dok tradicionalni motori s unutarnjim sagorijevanjem gube relevantnost.

Uporedo s tim, napredak u području autonomne vožnje brzo revolucionizira promet. U autoindustriji umjetna inteligencija preuzima važnu ulogu. Integracijom umjetne inteligencije i visokih senzorskih tehnologija, vozila postaju sposobna pružiti autonomno iskustvo vožnje u srednjem roku.

Nadalje, moderni automobili postaju sve više povezani, pretvarajući ih ne samo u prijevozna sredstva, već i u središta informacija i zabave. Ovo otvara nova područja poslovanja i proširuje interakciju s korisnicima daleko izvan tradicionalnog iskustva vožnje.

Postaje jasno da automobilska industrija ne samo da treba ponovno osmisliti vozila, već i mobilna rješenja u najširem smislu. Ovaj zadatak nije ograničen samo na europske tvrtke, već predstavlja izazov za cijelu svjetsku automobilsku industriju.

Reference

  1. The Automotive Industry in Germany (gtai.de)
  2. Global car sales 2019-2022 | Statista