V zadnjih nekaj letih, ko se digitalna preobrazba vse bolj uveljavlja in se vse več podjetij usmerja v digitalno trženje in e-trgovanje, je SEO manager postal privlačna karierna možnost.

Pomen SEO ni mogoče preceniti in raziskava med strokovnjaki za trženje iz leta 2023 je pokazala, da jih je več kot polovica po optimizaciji SEO opazila pozitiven vpliv na uspešnost trženja in druge poslovne cilje. Poleg tega so več kot štirje od petih anketirancev na splošno videli pozitiven učinek optimizacije SEO.

Ne glede na to, ali ste spletni založnik, lastnik spletne trgovine, digitalni tržnik ali prodajalec na tržnici za elektronsko trgovanje, kot je Etsy, je poznavanje SEO izredno pomembno.

Medtem ko lahko majhna podjetja svojo strategijo SEO razvijajo samostojno, večja podjetja potrebujejo menedžerje SEO, ki upravljajo njihova prizadevanja.

Kaj počne SEO manager? Pojasnjene odgovornosti

Delovna odgovornost SEO managerja v organizaciji je precej raznolika in vključuje naslednje:

Raziskovanje ključnih besed

Raziskovanje ključnih besed je pogosto izhodišče za vsakogar, ki želi optimizirati SEO, zato je med ključnimi odgovornostmi SEO managerja.

Skratka, SEO manager mora pripraviti kratek seznam ključnih besed, na katere se mora podjetje osredotočiti, da se lahko vsebina uvrsti višje v organskem iskanju.

Raziskovanje ključnih besed zahteva, da SEO managerji pretehtajo obseg iskalnih izrazov s težavnostjo ključne besede, metriko, ki opredeljuje, kako težko bi bilo vašo stran uvrstiti na to mesto.

Upravljanje strategije digitalnih vsebin

Naslednja logična odgovornost SEO managerjev bi bila pomoč pri upravljanju strategije digitalnih vsebin organizacije. To bi med drugim pomenilo upravljanje vsebine na spletnem mestu podjetja in zagotavljanje, da ima vrednost SEO ter da pospešuje prisotnost spletnega mesta v iskalnikih.

Poleg upravljanja vsebine na spletnem mestu SEO manager včasih skrbi tudi za strategijo družbenih medijev, da bi jo izpopolnil za optimizacijo SEO – vključno z oblikovanjem spletne skupnosti sledilcev na različnih platformah.

SEO manager je pogosto odgovoren za spremljanje spletnega mesta in analiziranje metrik uporabnikov z orodji, kot je Google Analytics. Podatke, pridobljene na teh platformah, uporablja za nadaljnjo optimizacijo SEO spletnega mesta, da pripelje čim več prometa.

Pridobivanje povratnih povezav

Pridobivanje povratnih povezav na vašo spletno stran z avtoritativnih spletnih strani je izredno pomembno za SEO, saj gradi avtoriteto vaše spletne strani in je zato med ključnimi nalogami SEO managerja. Večja kot je avtoriteta vašega spletnega mesta, lažje se vaše strani uvrščajo visoko v iskalnikih.

Obstajajo najrazličnejše strategije, ki jih vodje SEO uporabljajo za gradnjo povratnih povezav, vendar je ena najpomembnejših zagotavljanje, da je vsebina čim bolj uporabna, deljiva in informativna.

Analiza trga in konkurence

Analiza konkurence je še en pomemben del dela vodje SEO, saj gre pri SEO za premagovanje drugih spletnih strani, da bi se uvrstile višje.

Vodje SEO morajo biti vedno na preži za novimi ključnimi besedami, strategijami, pobudami za povratne povezave in drugimi. Eden najboljših načinov za to je skrbno opazovanje konkurentov.

Izobrazba in spretnosti, ki jih potrebujete, da postanete SEO manager

Za vodjo SEO ni formalne izobrazbe in čeprav bi bila izobrazba s področja komunikacij ali digitalnega trženja koristna, ni vedno potrebna – večina podjetij pri objavi delovnih mest za vodjo SEO ne navaja nobenih minimalnih zahtev glede izobrazbe.

Vendar pa številni inštituti in platforme ponujajo tečaje s “certifikatom SEO” – tako na spletu kot zunaj njega. Nekateri od teh tečajev so brezplačni, drugi pa so plačljivi. Morda bi bilo dobro, da enega od teh tečajev vpišete v svoj življenjepis, saj bi s tem okrepili svoje reference.

Karierna pot SEO managerja

Kariera v panogi SEO se običajno začne s pripravništvom ali začetnimi položaji, kot sta mlajši analitik SEO in pisec vsebin. Tudi nekdo, ki se pridruži začetnim položajem v digitalnem trženju, se lahko sčasoma povzpne po lestvici in postane vodja SEO.

Medtem si lahko po nekaj časa, ki ga preživite na začetnih delovnih mestih SEO, prizadevate postati strateg SEO ali namestnik vodje, ki ima večje odgovornosti in višjo plačo kot mlajši analitiki.

Naslednja logična karierna pot je vloga vodje SEO. S tem se karierno napredovanje ne konča in lahko se povzpnete do položaja višjega vodje in direktorja SEO. Prav tako lahko preidete na druge vodilne vloge v trženju v organizaciji.

Vodje SEO lahko preidejo tudi v vodstvo podjetja – zlasti v vlogo glavnega direktorja za trženje (CMO) in tudi vloga generalnega direktorja ni izključena, če imate potrebne vodstvene, poslovne in upravljavske sposobnosti.

Če imate podjetniške sposobnosti, lahko ustanovite tudi lastno podjetje, vključno s preusmeritvijo v svobodno poklicno delo. Veliko malih in srednje velikih podjetij za optimizacijo svoje strategije SEO išče storitve posameznih samostojnih izvajalcev SEO.

Odprete lahko tudi lastno agencijo za digitalno trženje ali oglaševalsko agencijo, kjer lahko podjetjem pomagate pri upravljanju njihovih strategij digitalnega oglaševanja in družbenih medijev ter gradnji povratnih povezav.

Kako postati SEO manager

Če želite začeti kariero kot vodja SEO, se lahko najprej vpišete na dodiplomski študij trženja in poskusite poiskati priložnosti za pripravništvo na področju SEO.

Hkrati lahko nadgradite svoje strokovno znanje na področjih, kot so raziskovanje ključnih besed, spletna in tehnična optimizacija SEO, ter se naučite več o najboljših praksah SEO.

Koristno bi bilo tudi učenje orodij, kot sta Google Analytics in Semrush. Drug praktičen način za gradnjo kariere na področju SEO bi bil, da poiščete priložnosti za samostojno delo na začetnih področjih SEO, kot je pisanje vsebin.

Morda boste ustanovili tudi lastno spletno stran in jo nato optimizirali za SEO ter izboljšali njene uvrstitve. Spletno stran skupaj z vsemi drugimi uspešnimi samostojnimi nalogami predložite delodajalcem, ko začnete iskati službe po končanem dodiplomskem študiju.

Lahko se vpišete tudi na enega od spletnih tečajev SEO, da pridobite več znanja in izpopolnite svoje spretnosti. Nekatera podjetja, kot je SEO Career, ponujajo tudi pripravništva na področju SEO in sodelujejo z drugimi podjetji, da bi pripravnikom ponudila zaposlitev za polni delovni čas.

Tudi uporaba umetne inteligence v trženju je vse večja, zato bi vam nekaj znanj s področja umetne inteligence pomagalo tudi pri tem, da postanete uspešen vodja SEO.

Ali je SEO manager odlična kariera, ki jo je vredno opravljati?

Vodja SEO je vsekakor dobra poklicna možnost, ki jo je vredno izbrati, zlasti če imate smisel za trženje in analizo podatkov ter ste se pripravljeni učiti – saj se panoga SEO nenehno razvija.

Panoga e-trgovine hitro raste in naj bi leta 2023 dosegla 5,8 bilijona dolarjev. eMarketer pričakuje, da se bo trg e-trgovine v naslednjih nekaj letih povečeval z visokimi enomestnimi številkami in do leta 2027 dosegel 8 bilijonov dolarjev.

Zaradi naraščajoče prodaje v e-trgovini in nadaljnje digitalizacije bi se povečalo tudi povpraševanje po strokovnjakih SEO. Ne pozabite, da je elektronsko poslovanje le eno od področij, ki se močno zanaša na SEO, in da podjetja v vsaki posamezni panogi potrebujejo strokovno znanje SEO.

Ta poklic je tudi razmeroma enostaven za opravljanje, saj ne zahteva dragih visokošolskih diplom in je poklic, ki temelji na spretnostih in je najprimernejši za ljudi, ki so prilagodljivi na spremembe.