alennus kampanja

Alennus on monen suomalaisen mielessä näin joulun alla ja varsinkin Black Fridayn aikaan. Kuten monet varmasti jo tietävätkin, usein kaupat ilmoittavat niin sanottuja valealennuksia, joissa ei ilmoitettu hinta on viime kädessä sen normaali jälleenmyyntihinta.

Esimerkiksi tämän vuoden mustan perjantain huumassa monet ovat saattaneet pettyä siihen, miten vähäisiä alennuksia ovat.

Lisäksi puhetta on herättänyt paljon se, miten osa tuotteista vaikuttaa olevan normaalihintaisia, mikäli niiden hintakehitystä katsotaan vaikkapa puolen vuoden päähän.

Toki oikeitakin alennuksia on löydettävissä, mutta kuluttajien on syytä olla aiempaa tarkempi sen suhteen, milloin ostaa alennustuote. Viime vuosina kaupat ovat myyneet hyvällä alennuksella varsinkin sellaisia tuotteita, joiden tilalle on tulossa uusia mallistoja tai sukupolvia.

Lue myös: Elisa Black Friday on alkanut – tarjouksia monipuolisesti

Hintoja nostetaan usein ennen suuria alennusmyyntejä

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että miten tiettyjen tuotteiden hinnat nousevat juuri ennen suuria sesonkeja. Sen jälkeen niiden hinnat laitetaan alennukseen, jolloin kyseessä on käytännössä valeale.

Tällainen toiminta on tuttua myös monissa huonekaluliikkeissä, joissa hintoja ei sinänsä nosteta, mutta alennukset ovat päällä jatkuvasti. Tosiasiassa vaikuttaakin siltä, että huonekalujen alehinnat ovat niiden normaaleja jälleenmyyntihintoja, joissa kauppojen katteet on laskettu tavalliseen tapaan.

Kyseessä on täten puhdas markkinointikikka, jonka avulla kuluttajia pyritään johtamaan harhaan ja houkuttelemaan ostamaan kauppojen tuotteita.

Kaikkien kuluttajien onneksi nykyään eri tuotteiden hintatasoa voi seurata erilaisten nettisivujen avulla. Mikäli mustan perjantain alesta löytää jotain mielenkiintoista, kannattaa aina käydä tarkistamassa, miten sen hinta on elänyt viimeisen vuoden aikana.

Näin saa helposti huomattavasti realistisemman kuvan siitä, minkälainen alennus on todella kyseessä.

Suomalaiset kauppiaat ovat tietysti kieltäneet kaikenlaisen hintamanipulaation ennen alennuskampanjoita. Tämä tuskin yllättää ketään, sillä silloinhan kauppias joutuisi hieman kyseenalaiseen valoon kuluttajien näkökulmasta katsottuna.

Alennus ja lainsäädäntö – uudistuksella pyritään suojelemaan kuluttajia

Viranomaiset ovat omalta osaltaan heränneet siihen, miten kauppa voi ilmoittaa alennuksistaan. Monien kuluttajien toimesta on herännyt huoli siitä, että kauppiaat nostavat tuotteidensa hintoja keinotekoisesti juuri ennen suuria alennuskampanjoita,

Juuri tämän takia EU on määräsi aiemmin uuden Omnibus-direktiivin, joka velvoittaa kauppiaita ilmoittamaan tarjoustuotteiden hintalapuissa alimman hinnan alennusta edeltävien 30 päivän ajalta. Tarkotuksena on auttaa kuluttajia huomaamaan sellaiset tarjoukset, jotka eivät itse asiassa ole alennuksia lainkaan.

Tätäkin direktiiviä voi kiertää helposti siten, että kauppias nostaa alennukseen menevien tuotteiden hintoja vähintään kuukausi ennen alennuskampanjaa. Tämän jälkeen he voivat ilmoittaa omilla sivuilla alennuksen siten kuin sen haluavat näkyvän kuluttajille.

Esimerkiksi ennen tämän vuoden Black Friday -kampanjaa kuluttaja-asiamies on peräänkuuluttanut sitä, miten alennuksissa tulisi noudattaa nykyistä lainsäädäntöä.

Asiamiehen mukaan usein alin hinta on ilmoitettu usein epäselvästi tai se on jätettävä ilmoittamatta kokonaan. Hintaoppaan mukaan monet suositut tuoteryhmät ovat olleet kohollaan lokakuussa, mikä voi viitata hintojen keinotekoisen ylhäällä pitämiseen ennen suuria alennuskampanjoita.

Niin tai näin vertaileminen tekeminen kannattaa aina ja on tehokas suoja erilaisia huiputuksia vastaan. Vaikka alennukset olisivat pieniä, pakollisten ostosten kohdalle ne mahdollistavat pienet säästöt kaikesta huolimatta.

Lue myös: Telia Black Friday 2024 julkistettu – alennuksia tarjolla

Hyvä alennus on kuitenkin mahdollista löytää – muista tehdä vertailua

Kaikesta huolimatta esimerkiksi Black Weekin aikana on mahdollista löytää myös sellaisia tuotteita, joissa alennus on todellinen. Alennusprosentti saattaa olla usein 10–20 prosenttia ja vain harvoin löytää tätä paljon suurempia alennuksia varsinkaan vähänkään suosituimmista tuotekategorioista.

Hyviä löytöjä voi kuitenkin tehdä esimerkiksi vaatteiden ja älypuhelinten osalta. Monet operaattorit myyvät varastojaan tyhjiksi alennusten avulla, sillä uudet puhelinmallit tulevat kauppoihin vuosittain.

Näin ollen tällaiset kampanjat ovat monille kauppiaille hyvä tapa saada ylimääräistä varastoa liikenteeseen. Esimerkiksi tietotekniikan ja elektroniikan osalta tämä on järkevää, koska tuotteiden hinnat saattavat tippua nopeastikin, mikäli ne tuotteet vain makaavat varastoissa.

Lisäksi alennuksissa kannattaa muistaa se, että pyrkii olla tekemättä heräteostoksia. Tällöinhän rahaa kuluu vain turhaan ja käytännössä alennus on silloin miinusmerkkinen. Sitä vastoin pitkään harkittu ja tarpeellinen hankinta on mahdollista saada alennuksella, jolloin säästää selvää rahaa.

Muita hyviä alennuksia tämän vuoden mustana perjantaina voi löytää varsinkin kuulokkeiden ja älykellojen osalta. Myös pelikonsoleita on ollut mahdollista saada alehintaan, joista parhaimpia tarjouksia on ollut PS5- sekä Xbox Series S -pelikonsoleiden kohdalla.

Viikko huipentuu tänään, mutta vielä ensi viikolla on mahdollista hankkia tavaraa edullisesti, sillä Cyber Mondayna kaupat laittavat viimeisetkin romppeet alennukseen. Seuraavan kerran alennuksia onkin sitten jo luvassa heti joulun jälkeen, joten lompakon painetta on mahdollista päästä keventämään myös silloin.