Het is een grote droom voor veel Nederlanders om een eigen bedrijf te starten. Mogelijk heb je zelf een innovatief idee of wil je met je eigen expertise graag beginnen voor jezelf. Het hele proces van een eigen kleine onderneming starten is lastig, waardoor er veel mensen vastlopen op punten waar dit helemaal niet zou hoeven.

In deze gids zullen we daarom een aantal tips geven hoe je het beste een kleine onderneming starten kan. Door middel van deze gids kun je beter van start gaan en wordt de kans op succes een stuk hoger.

We zullen onder andere kijken naar hoe je goed start bij een kleine onderneming beginnen, hoe je alle zaken op orde hebt, het hebben van een buffer, hoe je leert van concurrenten en een aantal andere handige tips. 

Kleine Onderneming Starten – Cijfers & Statistieken

Nederland is een land met enorm veel Mkb’s en zzp’ers – ofwel Middel Kleine Bedrijven en Zelfstandige Zonder Personeel voor degene die dit nog niet weten. Volgens cijfers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan 99% van alle ondernemingen binnen Nederland geclassificeerd worden als MKB. In totaal zijn er meer dan 2,1 mkb-bedrijven van allerlei soorten en maten actief.

Mkb’s en ondernemers zijn dus een essentieel onderdeel van ons land en zijn dan ook niet meer weg te denken. Dit is tevens ook een ontwikkeling die de afgelopen jaren steeds groter is geworden en ook in 2023 blijft toenemen. Zo waren er in 2008 bijvoorbeeld nog rond de 1 miljoen bedrijven in Nederland, maar staat de teller inmiddels al op 2,1 miljoen. In 2022 alleen al kwamen er al maar liefst 136 duizend nieuwe bedrijven bij.

kleine onderneming starten in Nederland - Cijfers aantal bedrijven
Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Het is hierbij goed om te weten dat dit getal voornamelijk komt door de grote hoeveelheid aan bedrijven met één werknemer in Nederland.

Wanneer je een eigen kleine onderneming starten wilt, is het natuurlijk ook fijn om te weten wat nu je kans van slagen is. Volgens onderzoek van de Britse finance site Money staat Nederland op plek 4 binnen Europa, waar alleen Slowakije, Zweden en Frankrijk een beter ondernemersklimaat hebben – zoals hieronder te zien is. 

kleine onderneming starten in Nederland - Succeskans nieuw bedrijf Nederland
Bron: money.co.uk – Tabel: Business Insider Nederland

Van alle Microbedrijven die in Nederland worden opgericht bestaat 66% (ongeveer 2/3) van deze bedrijven nog na 5 jaar. Relatief gezien heeft Nederland dus een goed ondernemersklimaat en hoef je op dit gebied je dus geen zorgen te maken. 

We hopen dat je door deze statistieken een beetje een beeld krijgt van de kans op slagen van je eigen bedrijf in Nederland. Het is dus zeker mogelijk, maar dan wel met de goede visie en tools. Een eigen bedrijf starten blijft namelijk nog steeds een proces met veel haken en ogen.

In het volgende gedeelte van de gids zullen we daarom gaan kijken naar de verschillende criteria voor een kleine onderneming en de beste 5 tips voor het starten van een eigen bedrijf!   

Zelf een Kleine Onderneming Starten – Alle Tips op een Rij

Hieronder hebben we alle tips even overzichtelijk onder elkaar gezet:

 • 1. Maak een goede start met je eigen onderneming
 • 2. Zet alle randzaken op een rij en zorg voor een financiële buffer
 • 3. Leer van concurrenten en wees niet bang om te falen
 • 4. Maak een mooie website en leer te netwerken
 • 5. Stel doelen en investeer in jezelf

In het gedeelte hieronder zullen we de verschillende tips een voor een bespreken en verder toelichten. 

Een Kleine Onderneming Beginnen – 5 Tips

Er zijn online veel verschillende gidsen en artikelen te vinden waarin tips worden gegeven voor het starten van een eigen onderneming. Voor het schrijven van deze gids hebben we ons eigen onderzoek gedaan en deze grote hoeveelheid aan beschikbare informatie tot ons genomen.

Hieruit hebben we de beste 5 tips gedestilleerd, waardoor je deze gids kan zien als een soort samenvatting van veel andere gidsen die online te vinden zijn. 

1. Maak een goede start met je eigen onderneming

Allereerst is het erg belangrijk dat je goed begint aan je eigen onderneming. Een goed begin is immers het halve werk. Zoals we eerder hebben benoemd, zijn de cijfers binnen Nederland wel positief ten opzichte van andere Europese landen, maar zijn er desondanks het positieve klimaat veel bedrijven die het niet halen door onvoldoende voorbereiding of een verkeerde timing. Hiernaast is het natuurlijk van belang dat je een product of dienst aanbieden dat aansluit op de vraag binnen de markt.

kleine onderneming starten in Nederland - Ondernemersplan maken

Daar is het echter nog niet mee afgelopen en is het essentieel dat je begint het maken van een eigen stappenplan, ondernemingsplan, een financieel plan en onderzoek binnen de markt goed uitvoert.

Hieronder hebben we de belangrijkste onderdelen van het starten van een eigen onderneming onder elkaar gezet:

Stappenplan

 • Maak voor jezelf een stappenplan voor het beginnen van je bedrijf
 • Een stappenplan geeft overzicht en houvast en zorgt ervoor dat je geen cruciale zaken vergeet te regelen
 • Schrijf alle stappen op die je moet volgen zoals het ondernemingsplan, een marktonderzoek, het financiële plan en andere belangrijke zaken zoals inschrijving bij de KvK.

Marktonderzoek

 • Onderzoek je doelgroep en vraag je af waar zij behoefte aan hebben
 • Analyseer de concurrentie en zoek naar het gat in de markt binnen jouw branche
 • Overleg met experts om zeker te weten of er vraag is naar jouw product of dienst

Ondernemingsplan

 • Schrijf een compact plan waarin jij jouw missie, visie, doelstellingen en financiën helder stelt.
 • Vraag je af welke structuur bij jouw onderneming past, ben je een zzp’er, een BV of een VOF?
 • Maak een marketing- en verkoopplan: hoe wil jij klanten trekken?

Financieel Plan

 • Bereken hoeveel geld je nodig hebt om je onderneming te starten en te laten functioneren
 • Zoek een startkapitaal: gebruik je eigen spaargeld, sluit leningen af, maak een rondje langs investeerders of start een crowdfunding
 • Start een zakelijke bankrekening en zet een financiële structuur op (plan deze in ieder geval vast vooruit)

Wettelijke inschrijving en regelgeving

 • Schrijf je onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht voor alle ondernemers. Vergeet hier ook niet om een goede naam te kiezen!
 • Zorg voor de nodige vergunningen: geen café zonder tapvergunning.
 • Onderzoek (eventueel samen met de KvK) welke belastingen je moet betalen. Hiernaast is het ook verstandig om te kijken naar de belastingvoordelen kleine onderneming, aangezien deze erg belangrijk zijn in de startfase van je bedrijf. 

2. Zet alle randzaken op een rij en zorg voor een financiële buffer

Wanneer je de eerste stap goed hebt uitgevoerd, ben je al een heel eind op weg. Desondanks zijn er nog veel andere zaken waar je goed over na moet denken om je bedrijf te laten slagen. Denk hier dan aan de boekhouding kleine onderneming, administratie, het gebruik maken van belastingvoordelen voor een kleine onderneming, verzekeringen en alle andere aspecten die komen kijken bij een eigen bedrijf. 

Het is daarom goed om hier ook van tevoren over na te hebben gedacht en hier een plan voor te hebben, het moet namelijk mogelijk zijn om straks je eigen bedrijf goed te laten runnen. Het kan zijn dat dit op het eerste oogopslag misschien wel eenvoudig lijkt, maar er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken.

We adviseren daarom om bij deze stap ook eerst goed onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de beste programma’s voor boekhouding voor een kleine onderneming, de goedkoopste of beste verzekeringen, van welk belastingvoordeel je gebruik kan maken, welk apparatuur je het beste kan gebruiken en hoe je de administratie adequaat kan (laten) uitvoeren.

Hierbij is het verstandig om altijd up-to-date te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de markt en niet bang te zijn om in beweging te blijven. Wat immers een aantal jaar geleden goed werkte, hoeft nu helemaal niet meer zo te zijn.

Verder is het ook van belang dat je als beginnend bedrijf een financiële buffer klaar hebt liggen voor wanneer er tegenslagen zijn. Zoals we eerder al benoemden, kan je nooit overal op voorbereid zijn en dit geldt ook voor de kosten. Hierdoor bereid je jezelf voor wanneer er onvoorzienbare kosten zijn of wanneer er kansen zijn waar een investering voor nodig is. 

3. Leer van concurrenten en wees niet bang om te falen

Hopelijk ben je al helemaal thuis in de markt waarin je een bedrijf wilt starten en heb je onderzoek gedaan voor zowel het marktonderzoek als bij het schrijven van je ondernemersplan. 

Het is echter belangrijk dat je op de hoogte blijft van zowel de markt als van je klanten. Een van de beste manieren om dit te doen is door je concurrenten te bestuderen en hiervan te leren.

Onderzoek doen kan op een aantal verschillende manieren zoals: 

 • Informatie over trends en innovaties binnen branches raadplegen die te vinden is op het internet.
 • Praat met concurrenten, mensen en andere ondernemers die actief zijn binnen de branche.
 • Bepaal aan de hand van deze informatie hoe je jezelf gaat onderscheiden van de concurrentie.

Wanneer je aan de hand van deze stappen erachter bent gekomen hoe je jezelf kan onderscheiden en voor kan lopen op de concurrentie, is het tijd om er vol voor te gaan.

Het beginnen van een onderneming is erg lastig en vergt dan ook al je aandacht, tijd en liefde. Het is daarom belangrijk om niet bang te zijn om te falen. Wanneer je denkt dat je op een manier een beter product of service kan aanbieden, dan zal je alles moeten geven om het te laten slagen.

Op het moment dat het vervolgens niet (direct) lukt, dan kan dit ook dienen als een leermoment en opent mogelijke nieuwe deuren.

4. Maak een mooie website en leer te netwerken

In de huidige maatschappij is een sterke ‘online presence’ enorm belangrijk. Voor sommige bedrijven is dit natuurlijk nog meer het geval als bij andere, maar we raden mensen die een kleine onderneming beginnen altijd aan om een mooie en uitnodigende website te (laten) maken.

Door middel van je website kun je je eigen bedrijf onder de aandacht brengen bij potentiële klanten en geeft het de mogelijkheid om mensen te overtuigen om zaken met je te doen. Een goede en gebruiksvriendelijke website is daarom een van de belangrijkste punten voor succes in 2023.

Vandaag de dag liggen de kosten van een goede website helemaal niet meer zo hoog en kun je zelfs zelf een uitstekende website bouwen. Denk hier aan bekende programma’s zoals WordPress of Elementor, maar ook andere sites die het nog gemakkelijker maken zoals SquareSpace, Framer of Wix.

kleine onderneming starten in Nederland

Hiernaast is het dus ook mogelijk om een website te laten bouwen door een bedrijf of software developer. Reken hier echter op kosten tussen de € 250 en € 2000 voor een simpele website en nog meer voor complexere websites zoals webshops.

Je website moet je eigenlijk zien als een soort online visitekaartje voor potentiële klanten of bedrijven die mogelijk samen willen werken. Je echte visitekaartje is echter ook belangrijk en we raden dan ook aan om netwerken serieus te nemen.

Netwerken kan zowel online via LinkedIn, maar ook bij speciale evenementen voor beginnende ondernemers die worden georganiseerd door de KvK. Hiernaast zijn er ook veel verschillende evenementen, beurzen en borrels die worden georganiseerd door bedrijven of andere partijen.

5. Stel doelen en investeer in jezelf

Tot slot is het stellen van doelen belangrijk voor een eigen kleine onderneming starten. Allereerst is van belang dat je de ideeën die je hebt kan uitwerken tot concrete stappen in een ondernemingsplan. Hierna is het essentieel dat je hierna niet direct begint met ondernemen zonder dat je zelf doelen stelt. 

Om gerichter te ondernemen moet je namelijk nadenken over wat je wilt bereiken op zowel de korte als lange termijn. Het stellen van doelen houdt je hiernaast scherp, motiveert je en zorgt ervoor dat je je persoonlijk ontwikkeld. 

Het opstellen van goede doelen is hierdoor ook een vak apart waar veel onderzoek naar gedaan is. Het maken van SMART doelen is een van de beste methoden om dit te doen. Wanneer een doel SMART is, dan is deze: 

 • Specific (Specifiek) –  Maak een doel specifiek om deze beter te kunnen plannen en uitvoeren.
 • Measurable (Meetbaar) – Het meetbaar maken van je doel en het bijhouden van de progressie hiervan is belangrijk.
 • Achievable (Haalbaar) – Zorg ervoor dat je doel haalbaar is binnen een bepaald tijdsbestek.
 • Relevant (Relevant) – Je doel zou moeten aansluiten op de waarden en langetermijndoelstellingen binnen je bedrijf. 
 • Time-Bases (Tijdsgebonden) – Stel een realistische, maar ook motiverende datum voor wanneer je doel behaald dient te worden.  

Wanneer we kijken naar een redelijk vaag doel zoals: ‘Ik wil een hogere omzet behalen volgend jaar.’

 • Dan kunnen we hier een SMART doel van maken door deze bijvoorbeeld te veranderen naar: In het jaar van 2023-2024 zal ik elke maand tijd uittrekken om te kijken bij welke producten een hogere omzet haalbaar is en eventuele mogelijkheden proberen te benutten. Ik zal vervolgens de verkoopcijfers van deze producten bijhouden en mijn verwachtingen hierop aanpassen. 

Verder is het ook van belang dat je als ondernemer blijft investeren in je bedrijf en jezelf. Bij een bedrijf horen immers risico’s en om de succeskans te vergroten zul je daarom moeten blijven investeren en innoveren. 

Dit hoeft dan niet direct geld te zijn, maar kan ook het leren van nieuwe vaardigheden zijn of simpelweg overleggen of discussiëren met gelijkgestemde. Tegenwoordig zijn er hiernaast ook enorm veel boeken, podcasts, video’s, programma’s gratis beschikbaar op het internet waarmee je kan alles kan leren over het starten van een onderneming. 

Conclusie – Een eigen Kleine Onderneming Starten

In deze gids hebben we besproken hoe je beter kan beginnen wanneer je een eigen kleine onderneming starten wilt. Allereerst heb je een aantal belangrijke cijfers en statistieken kunnen vinden over ondernemen in Nederland en de kans van slagen. Het is immers goed om te weten hoe je ervoor staat wanneer je daadwerkelijk de eerste stap zet. 

Verder hebben we een aantal belangrijke tips besproken waar je als beginnende ondernemer hopelijk wat aan hebt. Denk hier aan: goed starten met je eigen onderneming, al je randzaken op een rij en een financiële buffer, het leren van je concurrenten en een bereidheid om te falen, het maken van een mooie website en leren netwerken, doelen stellen en investeren in jezelf.

Veelgestelde Vragen Kleine Onderneming Beginnen

Hoe kun je als kleine onderneming succesvol zijn?

Wat zijn de vijf belangrijkste criteria kleine onderneming voor het starten van je eigen bedrijf?

Wat is een kleine onderneming?