Zaposlenje u dinamičnom savremenom poslovanju predstavlja ključni faktor koji može značajno uticati na uspeh organizacije ili dovesti do neuspeha. Razumevanje kulture angažovanja zaposlenih postaje strateški imperativ, a ne samo prolazni trend. Praćenje najnovijih trendova angažovanja zaposlenika u ovoj bujici informacija može biti izazovno.

U Business2Community, sastavili smo listu najboljih trendova angažovanja zaposlenika za 2023. kako bismo vam pružili vredne uvide. Naš cilj je da vam omogućimo da ostanete informisani i preduzmete proaktivne korake kako biste održali visok nivo zadovoljstva osoblja. Shvatamo da je zaposlenje mnogo više od trenutnog trenda. To je ključna komponenta dugoročnog uspeha organizacije.

Ključni trendovi kada je u pitanju zaposlenje

zaposlenje

  • U 2022. godini, globalni angažman radne snage povećao se na 23%, u poređenju sa 22% u 2019. godini.
  • Osobe koje nisu uključene u radne aktivnosti imaju 3,3 puta veće izglede da napuste svoje zaposlenje.
  • Čak 30% zaposlenih odlučilo je napustiti svoje radno mesto zbog nedostatka mogućnosti za fleksibilan rad.
  • Kada je riječ o automatizaciji procesa putem robotske tehnologije (RPA), 39% radnika je usvojilo ovu praksu kako bi efikasnije upravljali vremenom i posvetili se važnijim zadacima.
  • Oni koji imaju pristup zdravstvenim benefitima koji podržavaju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, vjerovatnije je da će ostati u svojoj trenutnoj organizaciji.

Karakteristike i pristupi koji dominiraju u postupku zaposlenja u 2023.

U 2023. angažovanje zaposlenih postalo je ključni faktor koji značajno utiče na vitalne poslovne metrike, uključujući produktivnost, povrat ulaganja (ROI) i stopu fluktuacije osoblja. Prema nedavnom Galupovom izveštaju, neangažovani zaposleni uzrokuju 8,8 biliona dolara izgubljene produktivnosti širom sveta, što je ekvivalentno 9% globalnog bruto domaćeg proizvoda. Ovo naglašava ozbiljan uticaj nedostatka angažovanja na preduzeća i globalne ekonomije.

Izveštaj takođe otkriva da 59 odsto zaposlenih doživljava „tihu neangažovanost“, što se odnosi na psihičko odvajanje od posla. Iako su fizički prisutni ili prijavljeni na radnim stanicama, zaposleni osećaju nedostatak smera i razumevanja važnosti njihovog doprinosa. Pored toga, mnogi primećuju nedostatak korporativne kulture i podrške kolega i nadređenih.

Galupova anketa iz 2022. pokazuje da je 23% globalne radne snage angažovano, što je 2% više u odnosu na prethodnu godinu i premašuje rekordnih 2219. Rast upotrebe virtuelnih komunikacionih alata i fleksibilnih radnih aranžmana omogućavaju angažovanim radnicima da postignu bolju ravnotežu između posla i privatnog života, što rezultira povećanjem zadovoljstva i produktivnosti.

Visok angažman zaposlenih dovodi do značajnih prednosti, uključujući 10% veću lojalnost kupaca, 23% veću profitabilnost i 18% veću produktivnost, prema Galupovoj meta-analizi izveštaja za 2020. Angažovani zaposleni pozitivno utiču na korporativnu kulturu i odnose unutar organizacije, uključujući odnose između zaposlenih i lidera, između zaposlenih i kupaca.

Izveštaj Quantum Workplace-a za 2020. otkriva da je 3,3 puta veća verovatnoća da će neangažovani zaposleni napustiti posao nakon 90 dana. Ova visoka stopa fluktuacije može biti štetna za uspeh kompanije, ne samo finansijski, već iu smislu morala zaposlenih i ukupne produktivnosti.

Kada zaposlenici očekuju prepoznavanje njihovog truda, povećava se šansa da će se angažovati čak 2,7 puta više. Važno je pratiti trendove u angažmanu zaposlenika kako biste održali tim usmerenim ka postizanju ciljeva i održavali dosledno visoke radne performanse.

1. Pružite sveobuhvatne i inovativne beneficije za zaposlene

U 2023. sve više kompanija prepoznaje važnost pružanja dodatnih beneficija zaposlenima za povećanje zadovoljstva, zadržavanja i angažovanja zaposlenih. Atraktivni paketi beneficija igraju ključnu ulogu u uticaju na odluke zaposlenih da ostanu ili se pridruže određenoj organizaciji.

pružite sveobuhvatne i inovativne beneficije za zaposlene

Prema studiji koju je sproveo Workhuman 2021, 66% zaposlenih je reklo da će odložiti svoju odluku da napuste svoj trenutni posao dok ne procene nove pogodnosti koje nudi njihova kompanija. Iako je samo 42% ispitanih bilo „veoma zadovoljno” svojim trenutnim beneficijama, značajan broj, 71%, ostao je na poslu zbog tih beneficija. Takođe, 68% zaposlenih je izjavilo da troše više od 200 dolara mesečno na ove beneficije.

Zdravstveno osiguranje je drugo među najvažnijim faktorima za zaposlene, odmah iza plate, prema istom istraživanju. Čak 63 odsto zaposlenih razmišljalo bi o promeni poslodavca ako bi dobili posao sa boljim beneficijama, čak i sa istom ili nižom platom.

Poseban naglasak na mentalnom zdravlju zaposlenih postao je izraženiji, pri čemu je 73% zaposlenih priznalo važnost koristi za mentalno zdravlje od pandemije. Tokom pandemije, 58% zaposlenih je prijavilo promene u svom mentalnom blagostanju.

U 2022. godini dominiraju fleksibilni rasporedi rada kao najčešća korist koju pružaju HR profesionalci u Sjedinjenim Državama, prema izveštaju Statista. Slede opcije rada na daljinu, koje je odabralo 43% ispitanika.

Na primer, Amazon ističe program „Izbor karijere“, koji omogućava zaposlenima da unapred plate 95% svoje školarine kako bi nastavili školovanje i započeli karijeru u željenoj oblasti, čak i van svog trenutnog posla u Amazonu. Ova jedinstvena pogodnost ne samo da podržava lični razvoj zaposlenih, već vodi računa i o njihovim budućim planovima za karijeru.

Google, poznat po svom pristupu prilagođenom zaposlenima, nudi jedinstvenu pogodnost pod nazivom „Beneficije smrti“. U slučaju smrti zaposlenog, preživeli supružnik ili partner ima pravo na 50% plate umrlog zaposlenog u narednih deset godina.

2. Rad od kuće i povratak u kancelariju su predmeti rasprave

Radno okruženje je pretrpelo značajne promene zbog globalne pandemije, pri čemu je rad na daljinu postao norma u poslovnom sektoru. Prema istraživanju Gartnera iz 2020. godine, čak 82% poslovnih lidera planira da omogući zaposlenima da rade na daljinu, barem na pola radnog vremena.

rad od kuće i povratak u kancelariju su predmeti rasprave

Kako se organizacije prilagođavaju svetu nakon pandemije, uspostavljanje ravnoteže između rada na daljinu i tradicionalnog radnog okruženja postalo je ključno pitanje. Fleksibilne politike rada postaju imperativ da bi se zadovoljile preferencije i potrebe zaposlenih, a da se pritom očuvaju produktivnost i angažovanje.

Prema istraživanju SHRM-a, 42% organizacija sa velikim obrtom u 2021. implementiralo je nove oblike rada na daljinu ili fleksibilnosti. Ovaj pristup koristi i poslodavcima i zaposlenima, stvarajući bolju ravnotežu između posla i privatnog života i povećavajući zadovoljstvo zaposlenih.

Istraživanje kompanije McKinsey otkriva da je 58% rukovodilaca primetilo povećanje individualne produktivnosti sa radom na daljinu. Štaviše, 49% rukovodilaca primetilo je paralelno povećanje produktivnosti tima kao rezultat implementacije rada na daljinu izazvanog pandemijom. Uprkos debatama o širenju rada na daljinu ovi nalazi naglašavaju pozitivan uticaj koji je doživeo značajan broj ispitanika.

3. Angažman je olakšan zahvaljujući tehnologiji

Primetan trend u poboljšanju angažovanja zaposlenih je sveprisutna integracija tehnologije sa ciljem optimizacije radne atmosfere. Alati kao što su Slack i Microsoft Teams podstiču saradnju i održavaju komunikaciju otvorenom, posebno važno kada radite na daljinu.

angažman je olakšan zahvaljujući tehnologiji

U istraživanju korisnika Slack-a iz 2020. godine, među učesnicima je primećeno prosečno smanjenje upotrebe e-pošte za 32%. Slack, kao digitalno čvorište, pruža niz prednosti za poslodavce i zaposlene:

  • Transparentna komunikacija o radu kompanije.
  • Platforma za rešavanje problema zaposlenih.
  • Olakšava identifikaciju izazovnih tema i proaktivno rešavanje problema.
  • Omogućava liderima da pokažu poželjno ponašanje i promovišu organizacione vrednosti.

Slack takođe smanjuje dužinu sastanaka za 23% i pomaže timovima da proizvode na tržištu 23% brže. Ove statistike naglašavaju ključnu ulogu Slacka u pojednostavljivanju komunikacije. Osim toga, ima pozitivan uticaj na ključne aspekte iskustva zaposlenih, angažovanja, organizacione kulture i produktivnosti na radnom mestu.

Iako tehnologija, kao što je veštačka inteligencija (AI), izaziva zabrinutost kod 75 odsto radnika zbog straha od otpuštanja radnih mesta u narednih deset godina, mlađa populacija izražava više optimizma u pogledu budućnosti veštačke inteligencije. Kompanije moraju da ulože napore da ojačaju poverenje u odgovornu upotrebu veštačke inteligencije kao pozitivne sile u internim operacijama i interakcijama sa klijentima.

Prema McKinseyevoj anketi o korišćenju veštačke inteligencije na radnom mestu iz 2022. godine, 39% zaposlenih koristi robotsku automatizaciju procesa (RPA) za automatizaciju rutinskih i zadataka koji se ponavljaju. Ova strategija oslobađa vreme zaposlenima, omogućavajući im da se fokusiraju na značajnije i delotvornije aktivnosti i povećaju produktivnost.

Rezultati Oracle istraživanja pokazuju da 64% ljudi više veruje robotima nego svom menadžeru. AI ima potencijal da revolucioniše angažovanje zaposlenih. Pri tome pruža personalizovane povratne informacije, olakšava efikasnu komunikaciju i optimizuje alokaciju zadataka tako da zaposleni provode više vremena na relevantnim zadacima.

Platforme kao što je UltiPro koriste veštačku inteligenciju za analizu ponašanja zaposlenih i pružanje povratnih informacija, pomažući menadžerima da bolje razumeju i angažuju svoje timove. Dok je ljudski dodir i dalje ključan, AI može da dopuni ulogu ljudskih menadžera, stvarajući bolje i angažovanije radno okruženje.

4. Održavanje stalne pažnje na dobrobit zaposlenih

Dobrobit zaposlenih postala je ključna 2023. godine, sa skoro 5 miliona otvorenih radnih mesta u SAD. Kompanije sve više shvataju da briga o dobrobiti zaposlenih ne samo da čini radnu atmosferu pozitivnom, već i pomaže u zadržavanju talenata.

dobrobit zaposlenih

Prema Anketi o radu i dobrobiti koju je sprovela Američka psihološka asocijacija za 2021. godinu, 79% zaposlenih prijavilo je stres na poslu u poslednjih mesec dana. Skoro 40% je detaljno opisalo štetne efekte stresa, uključujući smanjenje interesovanja, motivacije ili energije (26%) i smanjen napor na poslu (19%). Takođe:

  • 44% je prijavilo fizički umor
  • 36% zaposlenih prijavilo je kognitivni zamor
  • 32% je prijavilo emocionalnu iscrpljenost

U 2023. godini čak 44% zaposlenih osećalo se pod stresom na poslu tokom celog dana. Stres zaposlenih se povećao 2020. zbog pandemije, ali je već bio u porastu prethodnih godina.

Galupovo istraživanje je istaklo značajan uticaj menadžera na stres radnika, koji utiče na ukupan dnevni nivo stresa na poslu.

Prema Američkom institutu za stres, stres na poslu košta američke kompanije preko 300 milijardi dolara godišnje. Sve više kompanija prepoznaje važnost dobrobiti zaposlenih kao glavni prioritet.

Inicijative za dobrobit zaposlenih mogu imati značajan uticaj na produktivnost, moral i opšte blagostanje zaposlenih.

Izveštaj o zdravlju MarshMcLennan za 2021. otkrio je da 42% zaposlenih sa pristupom beneficijama za mentalno zdravlje smatra da je manja verovatnoća da će napustiti svoju trenutnu organizaciju u poređenju sa onima bez tih resursa.

Organizacije sada ulažu u velnes programe, uključujući programe učenja i razvoja sa virtuelnim časovima joge, ličnim danima i pristupom onlajn terapiji. Ove inicijative ne samo da promovišu kulturu brige i empatije, već doprinose i boljem upravljanju učinkom zaposlenih i menadžera.

Godine 2020. Starbucks je pokrenuo welness inicijative kako bi pružio sveobuhvatnu podršku mentalnom zdravlju svog osoblja. U saradnji sa Mental Health First Aid, kompanija obezbeđuje obuku za menadžere prodavnica i proširuje pristup zdravstvenim resursima kroz svoj Program pomoći zaposlenima.

Perspektiva uključenosti zaposlenih

Kada razmatramo budućnost zaposlenja, vidimo obećavajuće perspektive sa velikim potencijalom. Personalizacija u strategijama angažovanja ostaje ključna za osiguranje uspeha zaposlenih.

Radnici, posebno članovi radne snage milenijuma i generacije Z, izražavaju želju za ličnim detaljima u svom radnom iskustvu. Kompanije koje uspeju da prilagode inicijative za angažovanje jedinstvenim potrebama raznovrsne radne snage doživeće povećano zadovoljstvo i angažovanje zaposlenih. Korišćenje anketa zaposlenih za dobijanje povratnih informacija može biti ključno oružje za HR profesionalce u vršenju ovih prilagođavanja.

Drugi važan trend u angažovanju zaposlenih je rast autonomnih timova. Sa porastom rada na daljinu, organizacije moraju da dozvole svojim timovima određeni nivo nezavisnosti. Fleksibilnost i nezavisnost postaju ključni elementi u održavanju produktivnosti i motivacije zaposlenih.

Konačno, uloga analitike podataka i alata za upravljanje učinkom ne može se prenaglasiti u oblikovanju iskustva zaposlenih. Organizacije će nastaviti da koriste velike podatke i veštačku inteligenciju kako bi stekle uvid u ponašanje i preferencije zaposlenih. Pri tome kreiraju informisane strategije angažovanja zaposlenih zasnovane na činjenicama.

Često postavljana pitanja

Koje su vodeće karakteristike angažovanja zaposlenih u 2023. godini?

Koja su četiri osnovna stuba angažovanja zaposlenih?

Koji su ključni elementi angažovanja zaposlenih po modelu 5C-ova?